Közlemény brikettáló pályázatról

VILLTESZ

Kedves Barátaink!

Péntek délután aláírásra került egy bruttó 205.000.000,- Ft (kettőszáz-ötmillió forint) értékű pályázat szerződése. A pályázat keretében a Villtesz Szabadság úti szárnya kerül felújításra, a következők szerint:
– a valamikori emeletes, lapostetős kazánház, felette a szociális blokkal sátortetőt kap. A lapos tető olyan állapotban volt, hogy a legkisebb eső hatására is mintha zuhanyrózsából folyna úgy csorgott be a víz. Ennek az épületrésznek az emeleti szintje kerül belső felújításra, itt lesz kialakítva a szociális blokk.
– a három, egymást követő üzemcsarnokot magába foglaló épületszárny új tetőszerkezetet kap, külső szigetelést, és kicserélésre kerülnek a nyílászárók.
– a két keleti üzemcsarnok belső felújításon is átesik, az épületszárny önálló mérőkkel ellátott közműcserén is átesik. Ebből a legjelentősebb tétel a mintegy 10 millió forintba kerülő 3 x 160 A kapacitású elektromos rendszer.
– az egyik üzemcsarnok ad helyet a mintegy bruttó 75.000.000,- Ft (hetvenötmillió forint) értékű brikettáló berendezésnek, a másik az alapanyag és a készárú raktározására szolgál.
– a beruházás építési és gépi része 200.000.000,- Ft-ot (kettőszázmillió forintot) emészt fel, míg a létrehozásában közreműködő 5 közmunkás egyévi bére és munkaruházata 5.000.000,- Ft-ba (ötmillió forintba) kerül.

Nógrád megyében 7 település került kiválasztásra folyó év elején, a Gazdasági Felzárkóztatási Program alapján. Egy sokfordulós rendszerben, amelyben helyi adóerő képességet, lakosságszámot, munkanélküliek számát, szociális helyzetet, bűnözési statisztikákat, lakosságmegtartó képességet, és helyi sajátosságokat vizsgált a Belügyminisztérium. Előnyt jelentett, hogy helyben volt olyan tevékenység, amely kapcsolódási lehetőséget nyújtott Büntetés Végrehajtási intézményben folyó gazdasági tevékenységhez. Esetünkben a Márianosztrán működő Nostra Kft faipari tevékenysége révén keletkező fahulladék és fűrészpor feldolgozása jött szóba, melyről a Nostra Kft vezetősége az előző testülettel kezdett tárgyalásokat és kötött egy előzetes együttműködési megállapodást. Akkor még az volt a koncepció, hogy 25.000.000 Ft (huszonötmillió forint) értékben megvásárlásra kerül a valamikori Villtesz területének még nem az önkormányzat tulajdonában lévő épülete, az a különálló épület, amely a CBA-val szomszédos.

Testületünk, egyetértésben a Belügyminisztérium vonatkozó osztályába és a Nostra Kft. Vezetésével, más elképzelést dolgozott ki. Ennek kisebb oka, hogy az eredetileg kiszemelt épület tulajdonosan későn határozott az épület értékesítéséről, nyomósabb oka, hogy testületünk a saját tulajdonban lévő épület állagmegóvását és felújítását helyezte előtérbe.

Az első pályázatot november 15-ig kellett benyújtanunk, amit bőven éjszakákba nyúló munkával sikerült elérni. Külső segítséget nem vettünk igénybe, mi magunk állítottuk össze a pályázati anyagot. Minisztériumi kérésre egy hét múlva át kellett dolgoznunk az anyagot, így az újra beadásra került. A pályázati anyag minisztériumi jogi ellenőrzése során kiderült, hogy európai uniós munka és versenyjogi szabályozások miatt, az erre a célra elkülönített alapból nem finanszírozható, így felkértek, hogy az anyag harmadszori átdolgozásával, a közmunkaprogram alap maradványa terhére nyújtsuk be ismételten a pályázatot. Két napunk volt erre. A Nógrád-megyei és főként a Rétsági Járási Munkaügyi Hivatal munkatársainak pótolhatatlan segítségével harmadjára is benyújtottuk a teljesen átdolgozott anyagot, december 17-én. December 18.-án miniszteri döntés alapján megítélték részünkre a program 100%-os támogatását. Pénteken aláírtuk a szerződést, amelyet rövidesen közzéteszünk. Egyébiránt a mai naptól (és visszamenőlegesen a mi hivatali időnkre nézvést) minden 5 millió forint feletti szerződést közzéteszünk. Ezen a téren is új fejezet nyílik az önkormányzat tevékenységének nyilvánosságában.

A munkálatok végső befejezési határideje 2020 November 30. Legkésőbb ezzel az időponttal, a létesítményt a Nostra Kft részére adjuk bérbe, amely a helyi álláskeresők közül kiválaszt 8 főt, akiket alkalmazásba vesz. Községünknek a havi bérleti díjon felül helyi iparűzési adó bevétele is származik a programból, de legfőbb eredménynek azt tekintjük, hogy 8 helybéli jut majd minimálbérért munkához. Ez a havi 200.000,- Ft körüli bruttó jövedelem mintegy háromszorosan haladja meg a közmunkáért fizethető bért, 8 családnak lesz emberibb megélhetése.

A beruházás építési részére természetesen meghívásra kerülnek elsősorban a helybeli, továbbá környékbeli (de mindenképp Nógrád megyei) építési vállalkozások. Az a célunk, hogy helyben kiadott pénz lehetőség szerint helyben kerüljön kifizetésre.

Minden közreműködő önkormányzati munkatárs segítségét köszönöm, és hálás vagyok az előző testület ezirányba tett lépéseiért is.

A gazdasági felzárkóztatási programban kiszemelt hét Nógrád-megyei pályázó közül kettőnek sikerült pályázatot nyernie. Istennek hála, mi lettünk az egyik.

Székely József