Európa a polgárokért pályázat

A « „DIÓS” Települések 15. Európai Találkozója DIÓSJENŐN» projekt helyett megvalósított “Szüreti felvonulás és nemzetközi partnertelepülési találkozó”projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért” program keretében

2. ág, 2.1 “Testvérváros-program” intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 102 állampolgár részvételével, akik közül DOLINKA (Inám) (80) – SK és  FREDROPOL régió (22) – PL lakosai. (DIÓSJENŐ – HU 800 fővel vett részt)

 

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne DIÓSJENŐ, Magyarország HU volt, 11/09/2021 és  12/09/2021 között

 

Részletes leírás:

A Diós települések találkozója eredetileg Gyenesdiás településre volt tervezve 2020 évre, de a COVID járvány és a hozzá kapcsolódó intézkedések – elsősorban a rendezvények megtarthatóságának tilalma, határátlépések teljes bizonytalansága, egyes régiók járványügyi zárlata miatt, a tervezettnél jóval kisebb létszámban és tartalommal, késve tudtuk megvalósítani a találkozót. A szervezés bizonytalanságához nagyban hozzájárult, hogy a járványügyi szabályozás enyhítése után nagyon kevés idő állt rendelkezésre egy nemzetközi találkozó megszervezésére, amelyhez optimális körülmények között legalább 8-10 hónap szükséges. Többszöri időpont módosítást követően, végül 2 napos rendezvény megvalósítására kerülhetett sor, a körülményekhez képest jelentős létszámú szlovákiai és lengyel partnertelepüléseink lakosainak részvételével.

 

11/09/2021 – én a találkozó – Nyitónapján a téma az „Kultúrák és népek párbeszéde. Tolerancia a mindennapokban, egymás kultúrájának a megismerése” volt. Helyszíne a Tájházunk nagyterme, ahol a beszélgetést követően állófogadással vendégeltük meg külföldi vendégeinket. 2 napos találkozónkat a kulturális párbeszéd, Európa jövőjének építésébe történő bekapcsolódás motiválta. A demokratikus jövőépítés, a válsághelyzetekre adott válaszok álltak vitánk középpontjába. Településünk adottságainak megfelelően, jelentős számban voltak jelen a rendezvényen a fogyatékkal élők. Civil szervezeteinek képviselői és Diósjenő község vezetői fogadták az érkező vendégeket a falu központjában. Programismertetés- küldöttségek bemutatkozása.

 

12.00 órakor indult a Szüreti Felvonulás. A Szüreti Mulatságon résztvevő, népviseletbe öltözött helyiek, környékbeliek és külföldi delegációk tagjai gyalogosan, járműveken, traktorokkal vonultak a 3 állomáshely között. Az állomáshelyeken a „Terülj-terülj asztalkám” fogadta a menetet A lengyel vendégeink a Szent István parkban gazdag folklór és gasztronómiai bemutatóval zárta a felvonulást, többszáz helybéli kóstolhatta meg a hagyományos lengyel ízeket. A Tónál a Horgász Egyesület, a futballpályán a Sport Egyesület, máshol falunk polgárai, a Polgárőr Egyesület és az Önkéntes Tűzoltók várták a menetet, mely 15.00 órára ért a koncert helyszínére. A Szent István park melletti rendezvényudvarunkat sokszáz vendég étkeztetési és – a pandémiára való kiemelt tekintettel- emelt szintű higiéniai ellátására tettük alkalmassá. A korábbi évek rendezvényeihez képest, az ideiglenes személyi higiéniai megoldások helyett, egy sokkal biztonságosabb megoldást jelentő szaniter konténert telepítettünk, ahol a szükségletek európai szintű ellátása mellett fertőtlenítési lehetőségekről is gondoskodtunk. A sátrak alatt gitárszó mellett énekeltünk. A delegációk tagjaival közös vacsora után, kötetlen beszélgetés az EU-ban megélt mindennapjainkról, alapértékek, tolerancia, kultúrák közötti párbeszédek, együttműködési lehetőségeink témakörökben. “Közös múltunk, közös jövőnk Európában – ahogy mi látjuk” – eszmecsere, nézetek ütköztetése zajlott.

 

12/09/2021 – én a téma Kulturális értékeit őrző, toleráns Európa – Közös jövőnk – együttműködési program – ünnepi képviselőtestületi ülés keretében történő aláírása, és a találkozó értékelése. Az ünnepi képviselőtestületi ülést helytörténész előadása nyitotta meg, amelyet tolmács segítségével fordítottunk vendégeink részére. 

10.30 után gyalogos séta községünkben közben „Az Európai Unió jövője”- szabadságjogok érvényesülése-kulturális örökségünk megtartása, „Az EU nyújtotta előnyök – teremtett hátrányok” témák megvitatása, tolmács segítségével. A delegáció képviselői értékelték az Európai Unió jövőjével, kapcsolatos vitát. Településeinket érintő toleranciára, és kulturális örökségre vonatkozó kérdések összevető áttekintése. A program zárásaként a delegáció vezetők értékelték a 2 napos program eredményeit, ajánlásokat tettek a következő évi együttműködési program témáira, amelyek nem teljes körűen: önkormányzatiság, oktatás, térségi fejlesztések, sport, környezetvédelem, közbiztonság.

Mobile Sliding Menu