A méz útján, Szent Ágnestől Szent Ambrusig!

In Egyéb kategória, Helytörténet, Hírek, Idegenforgalom, Kiemelt, Községfejlesztés, Kultúra, Oktatás, Önkormányzati hírek, Pályázatok, Strand

Tisztelt lakosság, kedves Barátaink!

A napokban nyújtottuk be, felvidéki partner településünkkel, Inámmal közösen, a fenti címen jelzett pályázatot.
A pályázat kiírója szerint, helyi örökség megőrzésére lehetett pályázni, másodlagos célként a helyi örökség turisztikai hasznosítása volt előírva.
Inámi partnerünkkel közösen, a következő pályázati ötletet dolgoztuk ki.
Inámban élt és alkotott Sőtér Kálmán, a magyar méhészet atyja, akinek romos, beszakadt tetejű, de még menthető kúriája a falu közepén van. Sőtér írta a világ legterjedelmesebb, több mint 2.000 oldalas méhészeti szakmunkáját, “A méh és élete” címen. Utcák és egyesületek névadója. Inám a házigazdája a hosszú idők óta évente megrendezett mézfesztiválnak. Sőtér és valamikori lakhelye a helyi örökség és helyi identitás szerves része.
Diósjenő vonatkozásában elmondható, hogy a környék számára mi voltunk “a” fürdőhely. Ez a mi (romos) épített örökségünk, és helyi identitásunk része.
De hogyan jön ide a méz útja, hogyan Szent Ágnes és Szent Ambrus?
Pályázati előírás, hogy szerves kapcsolatnak kell megvalósulni a két pályázó partner projektrészei között, a teljes üzemeltetési időszak vonatkozásában, és ennek valódi, egymásra épülő szerves, napi kapcsolatnak kell lennie.
A szerves kapcsolatot az adja, hogy a Diósjenőre álmodott projekt részeként, a strandmedencék és büfé újjáépítése mellett, egy eredeti finn füstös rönkszauna is megépítésre kerülne, amelyben inámi mézpakolásokat és gyógynövény szaunafelöntéseket alkalmaznánk.
Szent Ágnes és Szent Ambrus pedig úgy jön a képbe, hogy a gyógynövény termesztés védőszentje Szent Ágnes, a méhészeké pedig Szent Ambrus. A két helyszín közötti bringaútra, egy Kalandióhoz hasonlatos, történelmi-vallástörténeti-méhészeti-fürdőkultúra témákat érintő kalandjátékot fejlesztünk.
A pályázatra mintegy tízszeres túljelentkezés van! Szabad szurkolni, hogy nyerjünk!
Székely József
polgármester

Olvasson tovább!

Bajban ismerszik meg a jóbarát

Néhány hete, a viharos időjárás nagy pusztítást okozott Nógrádon. A kidőlt fák összehasításához kért segítséget Varga Richárd polgármester úr. A

Tovább olvasom...

Boci szelet ebédre

A mai ebéd második fogása is a község konyháján készül, ami ilyen lett: Tartani lehet tőle, hogy túl sok lesz

Tovább olvasom...

Mobile Sliding Menu