A FMP-E-1901-4.1-026 „Hagyományaink, amik összekötnek határok nélkül”

Logo_color_SKHU_HU_RGB

Diósjenő Község Önkormányzata s szlovákiai Inám Községgel közösen vesz részt ebben a projektben. Településünk az alábbiakat kívánja a projekt keretén belül megvalósítani:

  • Eszközbeszerzés – NAPVITORLA (a színpad előtti tánctér fedése mobil, bontható napvitorla rendszerrel)
  • Évközbeni hagyományőrző rendezvényekhez hang- és fénytechnika biztosítása.

A tevékenység, az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes FMP-E-1901-4.1-026 azonosítószámú „Hagyományaink, amik összekötnek határok nélkül” projekt (Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása érdekében) keretében valósul meg.

A projekt időtartama: 12 hónap

Ajánlattételi felhívások, döntések

A PROJEKT BEMUTATÁSA

A projekt alapvető célja a két önkormányzat közötti társadalmi kohézió erősítése közös fesztiválok szervezésével, határon átnyúló tapasztalatcserével. A programterületen fenntartható együttműködést és közösséget építünk, akiket a gasztronómia értékei és a népi hagyományok éltetése köt össze. Inámon (SK) a nagy népszerűségnek örvendő Mézfesztivál színvonalát erősítjük, míg Diósjenőn (HU) a korábban már megrendezett, de szervezési és anyagi háttér hiányában a későbbiekben feledésbe merült Diófesztivált építjük újjá. Kis községekről lévén szó, ahol a közösség is kisebb, fontos a megtartó erők erősítése. Rendezvényekkel és közösségi programokkal a lakosokat aktivizálni tudjuk, biztosíthatjuk számukra a helyi és minőségi szórakozás lehetőségét, miközben megőrízzük a hagyományokat és fejlesztjük a szociális életét a községeknek. A partnerek különböző területeken eltérő tapasztalatokkal rendelkeznek, ezek átadása és cseréje sikerre viszi a pályázatot.

A PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI A KÖVETKEZŐK:

A projekttel az inámi Mézfesztivál programját, a szervezők lehetőségeit bővítjük, Diósjenőn pedig visszatérünk a hagyományokhoz és újjáélesztjük a Diófesztivált. A két régió és vele együtt Inám és Diósjenő gasztronómiai és kulturális értékeit gasztrokiadványokkal örökítjük meg és népszerűsítjük. Diósjenőn pedig a kulturális- és egyéb programok részére mobilszínpad vásárlását valósítjuk meg, mely lehetőséget biztosít nemcsak a Diófesztivál szervezésére, de a tavasztól – őszig terjedő időszakban számos kisebb-nagyobb rendezvény megvalósítására is. A nyílt, szabadtéren megvalósuló népművészeti- és kulturális programok zavartalan lebonyolításának egyik fontos, kiemelt kelléke a projekt során megvalósuló eszközbeszerzés, mely lehetővé teszi az év közben felmerülő rendezvények hatékony kiszolgálását.

A rendezvények sokasága az aktív falusi életet, a közösség megtartását hivatott elősegíteni és a régióba érkező turistákat is megszólítjuk, egyedi arculatot alakítunk ki a községnek.