Megdöbbentő szám

Igen. A 210 köbméternyi szemét nagyon sok. Ennyit szedtünk össze az elmúlt pár nap alatt. A szemét osztódással szaporodik, magától. És nagyon gyorsan szaporodik, hisz csütörtök délután a kápolnadombi feljárónál félig megrakott konténer mellé, péntek reggelre kb 25 darab személygépkocsi gumit fialt. Nem bele a konténerbe, hanem mellé.
Tény, körbeértünk a községben, minden lerakatot felszámoltunk, amelyről tudomással bírtunk.


A legbővebb aratás a temetőink környékén, és a kápolnadombi feljárónál volt. Valamilyen rejtélyes okból a “szent” helyeink vonzzák a szemetet. Bő tíz konténernyit sikerült elszállítani temetőink környékéről, és majdnem hármat a kápolnadomb lábától. A többiről nem is beszélve.


A szemétnek nincs gazdája, mert olyat még senki sem látott, hogy valaki odaálljon egy kupac mellé, mondván, hogy ezt ő hordta oda. Azaz némelyik kupacnak mégis van gazdája. Mert a kidobott számlák, levelek, fényképek, füzetborítók, egész családtörténeteket meséltek a fényképezőgép számára. A notórius helyekre telepített éjjellátó vadkamerák pedig izgalmas kisfilmeket készítenek.

A csütörtök ajándéka egy új érzés. Megtapasztaltam, hogy milyen egyszerre büszkének lenni, és szégyenkezni. Büszke voltam, mert láttam, amint Laczkó Misi atya, gumicsizmásan-kesztyűsen segít a sírok melletti évtizedes szeméthalom felszámolásában, a pedánsan batyuba kötött és kerítésen átdobott mécsestartók összeszedésében, és büszkeséggel töltött el, hogy velünk együtt csinálta. Közben pedig szégyenkeztem, hogy neki (is) kellett csinálni.

Ha a szórásképet nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy van, aki nagyon jó erőben volt, mert jó messzire sikerült a dobás, másvalaki pedig éppen csak átejtette a kerítésen.
A kerítésen túl lenyűgöző választékban tenyésztek az avar között a színes művirágok. Az utóbbi két év termését tudtuk aratni, mert a 2019-es TeSzedd alkalmából patyolatra takarítottuk azt a területet, a mostani zsákmány azóta sarjadt. Amikor valaki megveszi a művirágot – mert az jó tartós – nem is sejti, hogy mennyire tartós. Annyira, hogy a szétporladt pici darabjai tartósan beépülnek a gyereke-unokája szervezetébe, egy nem túl erős mikroszkóppal szemügyre is lehet venni a vérmintájukból.

A két temetőnk környékéről 10 konténer szemetet szedtünk össze. A legérdekesebb darab egy kosárlabda palánk volt. A legszomorúbb, egy komplett zsák háztartási szemét (Ki visz ilyet temetőbe?).


Most szép, tiszta, a falu közvetlen környezete. Meddig? Temetőink miatt nem kell restelkedni. Meddig? Mindannyiunk személyes felelőssége.

Székely József
polgármester