Az unokázós csalók újra feltűntek!

Tisztelt Nagyszülők!

Az úgynevezett unokázós csalások elkövetői telefonon hívnak fel legtöbbször idős embereket, és hozzátartozójának, illetve unokájának segítésére kérnek készpénzt, valamint az utóbbi időben az áldozatokat arra kérik, hogy egy adott bankszámlára – akár külföldi számlára – utaljanak pénzt. Olyan esetek is előfordultak, ahol a csaló hivatalos személynek, rendőrnek, tűzoltónak vagy más szervezet tagjának adta ki magát.

A rendőrök nem telefonálnak soha senkinek azért, hogy utaljanak pénzt valamelyik rokon bűnügye kapcsán!

Figyelem!

A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak, de nem szabad, hogy ez befolyásoljon bárkit is, és ezért bűncselekmény áldozatává váljon.

Kérjük, fogadja meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Idegen telefonhívása esetén:

Járjon utána, hogy valóban baj van-e: tegye le a telefont, majd hívja fel hozzátartozóját!

Tegyen fel a telefonálónak ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”!

Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. A hatóság a prevenciós módszerek minden lehetőségét felhasználja ennek érdekében. Az ORFK kisfilmje is azt szolgálja, hogy a potenciális áldozatok önvédelmi képessége tovább növekedjen. A kisfilmet megnézheti a Youtube videómegosztó oldalon „Nem vagy az unokám, nem versz át!” címmel.

Nógrád megyében az ilyen célzatú telefonhívásokat a sértettek nagy többsége rendkívül jól kezeli, ezzel meghiúsítva, hogy a bűnelkövetők pénzt csaljanak ki tőlük. A rendőrök ezúton is köszönik, hogy a lakosság megfogadta a korábbi bűnmegelőzési tanácsokat, és megfelelően reagálnak a csalók kísérlete esetén, azaz leteszik a telefont, felhívják az érintett hozzátartozójukat, és nem utolsó sorban azonnal értesítik a rendőrséget.

Ha ilyen gyanús hívást kap, hívja a 112-t!

A RENDŐRSÉG ÖSSZEFOGÁSRA KÉRI A LAKOSSÁGOT!
Különösen az idős emberek családtagjai, közvetlen ismerősei tudnak segíteni abban, hogy rokonaik nagyobb biztonságban éljenek.
Ha szükséges, többször is hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre,
és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.