Az autós hulladékgyűjtőkről

Tisztelt Lakosság, Utazók, Kirándulók!

Mint ismeretes, a tavasz beköszöntével kikerültek a bekötő út, tavi elágazásához azok a hulladékgyűjtő szekrények, melyekről már a tavalyi év során is, illetve az idei szezon kezdetekor is hírt adtunk.

A gyűjtőpontok elsődleges és egyetlen feladata, hogy az autóval érkezők, vagy a faluból távozók (ezért van egy-egy szekrény mindkét menetirány jobb oldalán), melléjük beállva, akár a gépjárműből is ki tudják dobni az utazás során összegyűlt szemetet. Tehát hangsúlyozottan, az autózás során keletkező, kisebb hulladékokat, italos palackot, aludobozt, szendvicses zacskót, papírpoharat, ételmaradékot, illetve nem gyúlékony, apróbb szemetet. Kimondottan ilyen céllal lettek kialakítva a nagy bedobó nyílások, hogy még ki se kelljen szállni az autóból.

A gyűjtőszekrényekben, ahogy a Dióhéjban Magazin is megmutatta, két nejlon zsák van, amibe akár szelektíven leválogatva is be lehet dobni a hulladékot, de ez nem elvárás.

Az elmúlt időszak tapasztalatai rávilágítottak, hogy egy szemétgyűjtő jelenléte ösztönzi az embereket a hulladék odahelyezésére – inkább, mintsem az út mentén, a természetbe dobálják el -, de ezzel együtt nagyon sokan még így is olyan szemétgyűjtő szigetnek tekintik ezt a két dobozt, ahova mérettől függetlenül, mindent odahordhatnak, ami a hétvégi telken, a háztartásban, műhelyben felhalmozódik. Függetlenül attól, hogy a kirakott hulladék veszélyesnek tekinthető-e, vagy a mérete haladja meg többszörösen is a befogadó szekrényét.

Mivel a gyűjtőszekrény ajtaja szabadon nyitható, hogy az önkormányzat munkatársai a legrövidebb idő alatt tudják cserélni a zsákokat, így azt bárki kinyithatja, annak ellenére, hogy a bedobó nyílás bőven elegendő ahhoz, hogy az eredeti funkciónak megfelelő hulladékot beledobhassák és rendszerint nem zárják vissza. A nyitott szekrényajtót a vadállatok, vagy a szél nyitogatja, becsapja és nagyon hamar tönkremegy a zsanérja. Ezáltal a teljes szekrény rongálódik, az élettartama erősen lecsökken.

Munkatársaink az elmúlt hét folyamán megjavították az eltörött ajtót és elszállították a szekrények mellé is kihelyezett, nem odavaló tárgyakat.

Nyomatékosan fel kell hívni a figyelmet, hogy sem háztartási gépalkatrészeket, sem elektronikai hulladékot, se nem építési törmeléket, rossz nyugágyat NEM LEHET KIHELYEZNI A GYŰJTŐSZEKRÉNYEKHEZ! A területet több vadkamera is figyeli, mind a szabálytalan kihelyezést, mind pedig a hanyag használatot, a rongálást rögzítik és amennyiben ilyen történik, az nem marad intézkedés nélkül.

Becsüljük meg saját lakóhelyünk tisztaságát, a közösség azon törekvését, hogy élhető, tiszta és egészséges környezetben lakhassunk és gyermekeink, unokáink is ugyanilyen környezetben nőhessenek fel!