Új, többfunkciós munkagép

Az elmúlt hónapokban kereste az Önkormányzat a megoldást, hogy olyan, többcélú munkagépek is kerüljenek a falugondnokság kezelésébe, amelyekkel az évszakoknak és a munkaterületnek megfelelő feladatokat lehet ellátni. Korábban már hírt adtunk arról, hogy még 2020-ban nyert Diósjenő a Magyar Falu programban, közel 15 millió forintot egy kis méretű, többfunkciós munkagépre a közterületek karbantartása céljából.

A nagy MTZ traktor erős, mindent tud, de sok esetben nincs szükség ekkora gépre, vagy rajta kívül több eszközre is szükség lehet egy időben. Erre mutatott példát a februári hóhelyzet, amikor a kisebb hókotró és szórógép befért a szűkebb utcákba, könnyebben meg tudott fordulni azok végén, azaz hatékonyabban tudta elvégezni azt a munkát, amire egy időben, több helyen is szükség volt Diósjenőn.

Eredetileg egy ISEKI gyártmányú, 26 LE teljesítményű traktor lett kiszemelve (erről is szólt tavalyi beszámolónk), de több szakmai szempont is végül oda vezette a testületet, hogy egy John Deere 2036R típusú, 36,6 LE összteljesítményű munkagépet vásárolt az Önkormányzat.

A John Deere márkanév már önmagában garancia a megbízhatóságra és az elenyésző árkülönbözetért cserébe egy sokoldalú gépet kaphatott a falu.

A jellegzetes, zöld-sárga színezésű kis traktor kivette a részét a hóeltakarításban, ráadásul a hátára szerelhető szórótartály a síkosságmentesítésnél is jól jött.

A munkagép fűthető fülkével rendelkezik, melyből a gépkezelő 360 fokban ki tud látni. A fogcsikorgató, téli hidegben igazán jól jön a fűtött beltér, így folyamatos munkavégzésre alkalmas az eszköz, csupán a szóróanyag és az üzemanyag újratöltésére kell visszatérnie a bázisállomásra.

Az év további hónapjaiban is aktívan kiveszi részét a karbantartási munkálatokból. Fokozatosan érkeznek a speciális adapterek, melyekkel a fűkaszálástól  a kisebb földmunkákig bármit el tud majd végezni.