Pár szóban a zajrendeletről

Tisztelt lakosság!

Javában tart a nyár, ismét nyitott ablaknál alszunk, megteltek az üdülőkörzetek, hazatérnek az idegenben dolgozó családtagjaink és véget ért az iskola, így bőséggel akad indok az ünneplésre, a nagyobb létszámú házibulikra és nem utolsó sorban a fű növekedése okán, a megsűrűsödött kerti munkálatokra.

Ez mind természetes és főleg a hétvégéken az élet velejárója.

De nem véletlenül alkotta meg a Képviselő-testület a helyben érvényes zajrendeletét, mely első sorban az itt élők, a pihenni vágyók alapvető jogát, a nyugalmát hivatott jogi keretek között szavatolni. Természetes, hogy ez a rendelet nem csak a paragrafusokba szedett szabályoktól működhet, hanem a falu lakossága, az itt nyaralók együttes magatartásától is függ.

A rendelet ide vonatkozó paragrafusa így szól:

Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységeire vonatkozó szabályok

7.§

(1)Lakásokban, egyéb épületekben, az ahhoz tartozó területeken hangosító berendezést (rádió, televízió stb ) üzemeltetni, kizárólag mások nyugalmának zavarása nélkül lehet.
(2)Este 22.00 órától reggel 08.00 óráig a szabadban vagy nyitott ajtójú, ablakú helyiségben a csendet hangos énekléssel, zenével, hangszerrel, vagy egyéb módon megzavarni tilos.
(3)Tilos indokolatlanul a nehézgépjárművek motorjának járatása, gépkocsik, motorkerékpárok motorjának túráztatása, feltúráztatott motorral való járatása, kürtjelzés, quadok túráztatása.
(4)Zajhatással járó kerti munkálatokat (fűnyírás, favágás, motoros fűrészelés stb) valamint egyéb gépi berendezések működtetését (csiszoló, flex, fúró stb.) csak munkanapokon 07 óra és 20 óra között, szombaton: 09 óra és 19 óra között szabad végezni. Ezen időszakon kívül, továbbá vasárnap és ünnepnapokon e tevékenységeket tilos végezni.
(5)Pirotechnikai eszközök felhasználására a 173/201 l(VIII.24.) sz. Konn. rendelet 103-104.§-aiban valamint a 107.§. (2) bekezdésében és 108.§. (l) bekezdésében foglaltak az irányadóak. Az l-es és 2-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszköz engedély nélkül használható, míg a 3-as kategóriába tartozó pirotechnikai eszköz kizárólag december 31-én 22 óra és január 01-én 06 óra közötti időtartamban használható.

Nem véletlenül emeltük ki a 2-es és 4-es bekezdést, ugyanis aktuálisan erre kell felhívni a figyelmet. Az egész éjszakán átívelő, kihangosított zenélés után a kora reggel 6:50-kor felzúgó fűkasza hangja minden vonatkozásában kimeríti a fent beidézett rendelet figyelmen kívül hagyását.

És ahogy a rendeletek sajátossága: a be nem tartása szankcionálható…

Kérjük a tisztelt lakókat és itt üdülőket, hogy legyenek figyelemmel a környezetükre, igyekezzenek a kulturált egymás mellett élés alapvetéseit itt is alkalmazni, illetve ha még nem tették meg, akkor fussák át a vonatkozó zajrendeletet!

Köszönjük szépen a pihenni és aludni vágyók nevében is!