Óriási siker Diósjenőn – Megvédjük időseinket!

A Diófa Szövetség egyik vállalása az volt, hogy a ciklus végéig az egész községet lefedő, a helyi közbiztonságot kiemelkedő hatékonysággal szolgáló köztéri kamera-rendszert építünk ki. Nem kellett a ciklus végéig várni, azonnal nekifogtunk a munkának. Jóval a kiépítési határidő előtt elvégeztük a munkát.
Községünk a Magyar Kormány által indított Gazdasági Felzárkóztató Program keretében jutott ehhez a pályázati lehetőséghez. Ennek a programnak egyéb gyümölcseit is élvezheti közösségünk, a későbbiekben átfogó tudósítást nyújtunk a részletekről.

A pályázatban rendelkezésre álló 40 millió forintból egy 32 kamerás, borotvaéles, 4K felbontású képet továbbító hálózat és a rögzítést végző központi egység épült ki. A rendszer közvetlenül kapcsolódik az ORFK térfigyelő központjához. A kameraképek éjszaka is értékelhetőek, valamint rendszám felismerésre is alkalmasak. Összehasonlításképpen, tudomásunk szerint van olyan település a környéken, ahol 6 kamerát terveznek üzembe helyezni ugyanebből az összegből. Nekünk majdnem hatszor annyit sikerült.
Megvalósítottuk, saját forrásból, a rendszert összekötő, saját tulajdonú optikai hálózat kiépítését, elindult a tesztüzem.

A június 4-i emlékműavató és megemlékezés után, az esti órákban kaptam egy telefonhívást a Rétsági Rendőrkapitányság munkatársától, aki kérdezte, hogy működik-e a rendszer, mert „unokázós” csalók károsítottak meg közösségünk egyik idős lakosát.
Nagyon boldogok voltak a válaszom hallatán, öt perc múlva találkoztunk a hivatalnál, ahol 4-5 nyomozó kezdte meg a forró nyomos profi munkát. Utcáról utcára haladva, az elkövetők valószínűsíthető útvonalát követve a kamerákon, sikerült azonosítani a bűnözők járművét, annak rendszámát, Éjfél után ért véget a helyszíni munka, és a napokban hozták tudomásunkra, hogy villámgyors, sikeres munkát követően elkapták a bűnözőket. A bűnözők, a községünkben zsákmányolt összeggel együtt 20 millió forinttal károsítottak meg idős embereket.

A Kormány által erre a célra Diósjenőnek adott 40 millió forint fele, egyetlen akcióban megtérült. Köszönjük a Magyar Kormány döntését, a magunk részéről, úgy érezzük, megszolgáltuk a belénk vetett bizalmat.

A célt máris elértük. Megnehezítettük azok dolgát, akik diósjenői lakosok kárára kívánnak bűncselekményeket elkövetni.
Diósjenőn élni jó. És nem mellesleg egyre biztonságosabb!

Székely József
polgármester