Mi a teendő közvilágítási hiba esetén?

Tisztelt lakosság!

 Az elmúlt napok, hetek szeles időjárása több kellemetlenséget okozott. Ezek közé tartoznak a kialakult közvilágítási hibák is. Általában a bajt az okozza hogy a fák ágainak mozgása miatt összeérnek vezetékek és zárlat keletkezik. Ezért a napokban sok fa belógó ágait levágták a szolgáltató munkatársai Diósjenőn. Kellemetlen ha nincs közvilágítás és a busztól, vonattól sötétben kell hazafelé gyalogolnunk.

Évek óta probléma a településen hogy kinek a feladata a közvilágítás üzemeltetése és karbantartása. Diósjenőnek erre szerződése van az ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati kft.-vel, így minden karbantartást a cég vagy a cég alvállalkozója végez. Éppen ezért nem tud az önkormányzat fizikailag intézkedni (kicserélni egy izzót pl.), ezt csak szakember végezheti. A hibabejelentést is az üzemeltető cégnél tudjuk megtenni. Önkormányzatunk is ennyit tehet ha közvilágítási probléma merül fel.

Jó hír hogy a bejelentés ingyenes és több módszert is biztosít rá az ÉMÁSZ.

  • Van egy hagyományos ingyenesen hívható zöld szám – ÉMÁSZ hibabejelentő: +36 80/42-43-44.  Ezen a számon a hét minden napján 0-24 órában fogadják a bejelentéseket.
  • EnergiAPP – Közvilágítási hibabejelentő – Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport a Közvilágítási hibabejelentő mobilapplikáció funkcióit beillesztette az EnergiApp-ba. Az egyszerű és egységes ügyfélkezelés érdekében ezentúl már egy applikáción keresztül intézheti ügyfélszolgálati ügyeit, vagy bejelentheti az észlelt közvilágítási hibát, ezzel egyidőben a Közvilágítási hibabejelentőt megszüntette, így azon a továbbiakban nem fogad közvilágítási hibabejelentéseket.

Hol találja a funkciót?

Bejelentkezés nélkül az alkalmazás kezdőképernyőjén válassza az alábbi útvonalat, és adja meg a szükséges adatokat!

Ügyfélszolgálat -> Központi elérhetőségek -> Közvilágítás hibabejelentő

Bejelentkezés után pedig a következő útvonalon érhető el a funkció:

Kezdőképernyő -> Hamburger menü ikon -> Közvilágítás hibabejelentő

Hogyan használja a funkciót?

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a közterületen egy, vagy több lámpa nem világít, néhány gombnyomással megadhatja a hibabejelentés legfontosabb információit:

  • a hiba jellegét,
  • pontos helyét (akár begépeléssel, akár a GPS jel segítségével).

Ha kidőlt lámpaoszlopot lát (pl. egy baleset, vagy fakidőlés miatt), fotózza le az alkalmazás segítségével jó fényviszonyok között, hogy ezzel is megkönnyítse a hiba elhárítását! Ha pedig megjegyzést szeretne fűzni a bejelentéshez, azt is könnyedén megteheti: a hibabejelentést a telefon beépített e-mail kliensével küldi el a program.

Nem kell félnie, hogy a telefonja túl nagy méretű képet küld, amivel jelentős adatforgalmat produkál, hiszen a beállítások között megadhatja a fénykép maximális méretét is.

Ha nincs a bejelentés helyszínén rendelkezésre álló adatkapcsolat, akkor a legközelebbi kapcsolódásnál akár WiFi, akár mobilinternet segítségével a levelezőrendszer elküldi a bejelentést.

Honnan tudja letölteni az alkalmazást?

Az oldal alján elhelyezett kapcsolódó linkeken keresztül letöltheti alkalmazásunkat androidos, illetve iOS-es okoskészülékre is.

Segítsük egymást és használjuk az ingyenes lehetőségeket. A tapasztalatok alapján az interneten bejelentett hibák pár napon belül kijavításra kerülnek Diósjenőn.

Glöckl Ferenc alpolgármester