Június negyedike a Nemzeti Összetartozás napja

Tisztelt lakosság, Kedves Barátaink!

A trianoni békediktátum 101 éve, 1920. június 4-én pecsételte meg Magyarország sorsát. Igazán a rendszerváltás után lehetett megemlékezni erről a gyászos évfordulóról, így sorra születtek a szebbnél-szebb, szívbe markoló üzenetet magukban hordozó emlékművek, köztéri alkotások. Diósjenőn 2020-ban avatták a civil kezdeményezésből megvalósuló, trianoni emlékparkot, Fricz János és Lestyán Gábor Összetartozás emlékművét. A szomorú dátumon Diósjenő Képviselő-testülete a délelőtti órákban megkoszorúzta a Nagy Magyarországot ábrázoló sziklatömböt, majd 15 órai kezdettel a Pincesor, egykori toborzóhelyén felavatták az új, 1848-as emlékművet.

Ismételten köszönjük Fricz Jánosnak, Lestyán Gábornak és családjaiknak, hogy ilyen szép, igényes emlékművel ajándékozták meg közösségünket. Isten fizesse fáradozásukat.

A Pincesor elején, a ravatalozó alatti területen épült meg az egykori toborzóhelyen az 1848-as emlékmű, Lukács István szobrászművész alkotásával, valamint az egykori jegyzői lista alapján összeállított, sorozási névsort tartalmazó márványtáblával.

A táblán szereplő névsor Szentgyörgyi István jegyző (a színész Szentgyörgyi édesapja) egykori bejegyzése alapján készült. Észrevehető, hogy néhány, ma ismert, jenei családnév, akkoriban másként lett leírva. A történelmi hűség okán ezeket a neveket az eredeti, jegyzői dokumentum alapján kellett felvésni a táblára.

 

A Himnusz eléneklése után, a megemlékezést Végh József helytörténész, nyugalmazott népművelő történelmi visszatekintése nyitotta.

A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak a faluból és a környező települések elöljárói, a rétsági rendőrkapitányság vezetése és politikai vendégek is részt vettek a megemlékezésen.

Székely József, Diósjenő polgármestere emlékezik meg Trianonról és az 1848-as toborzásokról

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei Közgyűlés elnöke beszélt a 101 éve történt békeszerződésről

Simon János, a Szentgyörgyi István Általános iskola, nyolcadik osztályos tanulója mondta el Petőfi Sándor Föl a szent háborúra versét

Laczkó Mihály római katolikus plébános a megemlékezést követően megszentelte az emlékművet

 

Gottfried Richárd református tiszteletes Ezékiel próféta könyvéből idézett a 101 éve történtekhez kapcsolódó gondolatokat

 

Az alkotó: Lukács István szobrászművész

A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult, majd a vendégeket és az érdeklődőket ízletes büfé-ebéd és állófogadás várta a Tájházban.

Köszönjük mindenki segítő közreműködését, vendégeink és az érdeklődő lakosság jelenlétét!

Diósjenő Község Önkormányzata.