Hulladékgazdálkodási törvény megsértése

Tisztelt Lakosság!

Az elmúlt hónapokban több alkalommal fordult elő, hogy diósjenői lakos(ok) hulladék-kezelési problémáik megoldásával bíztak meg olyan helybéli „vállalkozó(ka)t”, akik hulladékkezelési engedélyekkel nem rendelkeznek. Jellemzően építkezési, lomtalanítási, háztartási hulladékokról volt szó!

A „munkát” elvállaló vállakozó(k) többnyire olyan ingatlanra, ingatlanokra próbálták meg elhelyezni a hulladékot, amelyek gazdái – némi aprópénz fejében – hozzájárultak a hulladék illegális lerakásához.

Szerencsére, a lakosság túlnyomó része egyre környezettudatosabb. Sorra érkeztek az azonnali bejelentések, fényképfelvételek.

A mai technika lehetővé teszi, hogy a hivatalos szervek másodpercre pontosan rögzítsék a „vállalkozók” útját, tevékenységét, a hulladék mennyiségét és fajtáját, kiderítsék az elkövetők kilétét, és többnyire visszakövethető és kideríthető a megbízó személye is.

Úgy sikerült megelőzni a rendőrségi eljárások megindítását, hogy néhány telefonbeszélgetést követően, a megbízók villámgyorsan és hatékonyan intézkedtek a hulladék törvényes eltakarításáról, hivatalos lerakó helyre történő szállításáról, és bemutatták a hivatalos lerakó hely igazolását.

Fokozottan felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a hulladék „okosba” való kezelése egyre nehezebben járható út, a végszámla pedig sokkal borsosabb annál, mintha eleve a törvényes utat járták volna.

Köszönetet mondunk azoknak a környezettudatos lakóknak, akik fényképfelvételeikkel segítettek a probléma megoldásában.

Diósjenő Község Önkormányzata