Fűteni minden körülmények között!

A elmúlt téli energiakrízis, amikor az Önkormányzat a korábbiak sokszorosát  kellett fizesse az energia hordozókért, feladta a leckét energiatakarékosság dolgában.

Az Aranydió Óvoda fűtése fa és gáz üzemű. Ez azt jelenti, hogy a korábbiakban reggeltől délutánig fafűtés, délutántól reggelig illetve hétvégén pedig gázfűtés biztosította a meleget és a melegvizet. Mi több, az óvoda gázvezetékéről ágazik le az Idősek Napközi Otthonának a gázvezetéke, a két épület gázfogyasztása sajnos nincs elkülönítve.

Az óvoda esetén a fűtési rend átalakítása volt a megoldás, a gázt sikerült teljesen kiiktatni a fűtésből, csak a használati meleg víz esetén maradt gázfelhasználás, illetve az ÖNO fűtése maradt gáz alapú, igaz ott is sikerült néhány intézkedéssel mérsékelni a gázigényt. A meghozott intézkedések eredményeként az óvoda-ÖNO gázfogyasztásán 53%-os (!!!) megtakarítást értünk el.

A hivatalban, 2022 novemberében, a kazánkonténer áthelyezését és újbóli rendszerre kötését követően személyesen zártam el a gázt! Azóta havonta egyszer, fél órára indítom meg, hogy a gázkazán el ne felejtse a dolgát a pihenésben. A fűtést teljes mértékben az apríték kazán látja el. A gázfogyasztást 96 % (!!!) mértékben sikerült csökkenteni.

Ez a két intézkedés együttesen 4.159.143,- Ft megtakarítást eredményezett. Ebből a hivatal fűtésén önmagában 2,468,317 Ft megtakarítás keletkezett.

Amikor kitört a szomszédban a háború, és az üzemanyag árak eszeveszett száguldást produkáltak, egyértelmű volt, hogy rövidesen a gáz ára is növekedésnek indul, így mindjárt az elején nekiláttunk felkutatni a környékbeli erdészeteknél az elfekvő tételeket, amelyeket azonnal felvásároltunk. A felvásárlást az idei évben sem hagytuk abba, minden nélkülözhető fillért ebbe forgattuk. A tavalyi-idei előrelátás egyértelműen kifizetődő volt. Szükségleteinkhez képest, nagyon jelentős száraz fa készlettel futottunk neki úgy a tavalyi mint az idei fűtési szezonnak, akadálytalanul biztosítottuk, nemcsak az önkormányzati intézmények, de a Szentgyörgyi István Iskola, és a nógrádi Angyalvár Óvoda fűtéséhez szükséges száraz fát is. Sikerült az elszabaduló fa -árak előtt lépni.

Jelenleg közel három fűtési szezonra való fa van betárolva, jelentős része felhasogatva, egy része száraz helyen. Nyugodtan megyünk neki az idei, és a rákövetkező télnek is, bármi történjék a világban, az intézmények fűtéséhez szükséges száraz fát biztosítottuk. Arra készülünk, hogy az óvoda és ÖNO fűtését átalakítjuk, a gáz teljes kiküszöbölése a cél. A szükséges tervezés lezajlott, a legolcsóbb kivitelezés lehetőségét keressük. Ennél is tovább menve, az épülő bölcsi fűtési rendszerét is rá kívánjuk kötni az ovi kazánjára, az energetikai számítások igazolták, hogy a kazán kapacitása elbírná a három épület fűtését.

Ezzel párhuzamosan a fa hasogatás hatékonyságát kívánjuk fokozni, csökkenteni (a lehetőségek határáig), a még mindig jelentős kézimunka igényt.

 

Székely József

polgármester