Az oltáshoz regisztráció szükséges

Sokan döntenek úgy, hogy a több oldalról érkező hírek és információk hatására – vagy ellenére – vállalják, hogy beoltatják magukat a koronavírus ellen. Az oltás önkéntes és ingyenes, tehát senkit nem köteleznek arra, hogy oltakozzanak, mégis a járvány megfékezésében fontos szerepe van a lakosság átoltottságának. A mai napon is több diósjenői lakost szállított át kisbuszon Székely József polgármester a nőtincsi oltóbuszhoz és többen is kérdezték, hogy mehetnek-e, annak ellenére, hogy nem volt regisztrációjuk. Az Operatív Törzs közlése szerint csak az kerül fel az oltási rendszerbe, aki előzetesen regisztrál. Csak így lehet fenntartani az igények gördülékeny kezelését. Az alábbiakban pontokba szedve olvasható az Index 2020. december 8-i írásának kivonata, melyet a vakcinainfo.gov.hu oldal adatai alapján állítottak össze.

1.  Érdemes regisztrálni?

Egyénileg, illetve orvosi vélemény alapján mindenkinek magának kell eldöntenie. A honlap tájékoztatása szerint a fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Mint írják, ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A lakosság tömeges oltásával lehet megfékezni az egész világon terjedő járványt. A védőoltás lényege, hogy a szervezet immunválaszt ad a kórokozó (ez esetben az új koronavírus) megjelenésekor, és a szervezet ezzel kialakítja a védettséget. Magyarországon a lakosság tömeges oltására bevethető vakcina már belátható közelségben van.

2. Visszaléphetek-e a regisztrációtól?

Aki a regisztrációt megtette, meg is gondolhatja magát a beadás kapcsán, hiszen ahogy Müller Cecília az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján külön kiemelte: a regisztráció nem jár kötelezettséggel

3. Milyen adatokat kell megadni a regisztráció során?

Az igényléshez személyes adatok megadása szükséges, vagyis: név, lakcím, e-mail cím, telefonszám, életkor és TAJ-szám.

4. Az adatkezelési tájékoztatás elfogadása nélkül is lehet jelentkezni?

A honlap tájékoztatása szerint az adatkezelés célja az, hogy az érintettek tájékoztatást kaphassanak, és jelezhessék igényüket a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatosan. Amennyiben ön nem adja önkéntes hozzájárulását a személyes adatok megadásával, úgy nincs lehetőség az elektronikus regisztrációra.

5. Ha nem rendelkezik valaki e-mail címmel, mit lehet tenni?

A regisztráció során e-mail cím megadása mindenképpen szükséges. A későbbiekben erre a megadott címre érkezik további tájékoztatás az oltás beadásáról. Ha valaki nem rendelkezik e-mail címmel, úgy érdemes készíteni, vagy olyan családtag e-mail címét megadni, aki nem kíván élni az előzetes regisztrációval.

Akik ezt a bejegyzést olvassák, nagy valószínűséggel rendelkeznek e-mail címmel, vagy legalább alapszinten ismerik az online kapcsolattartási formákat. Mégis lehet a közvetlen környezetünkben olyan családtag, ismerős, akinek nincs elektronikus levélcíme, de szeretne valahogy oltásra regisztrálni, ezért mindenképp nyújtsunk neki segítséget az e-mail címe létrehozásához.

6. Mi történik a regisztrációt követően?

Amint engedélyezik a vakcinát, és az oltási terv elkészül, úgy részletes tájékoztató e-mail érkezik a megadott címre az oltás beadásáról, és annak részleteiről.

7. Mikor kezdik el beadni az oltásokat?

A jelenlegi szabályozás szerint bármilyen vakcina használata csak a szigorú hatósági vizsgálatok elvégzése után, a szükséges engedélyek birtokában lehetséges. A folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd. Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: tömeges oltásra várhatóan a 2021 első negyedévében számíthatunk, és ami ennél is fontosabb, nem lehet majd válogatni az oltások között.

8. Melyik típusú vakcinát adják be?

(aktualizált adat 2021. márciusában) Jelenleg Magyarországon öt olyan vakcinát engedélyeztek, ami alkalmas az oltásra. A Pfizer-BionTech, a Moderna, a Szputnyik, az AstraZeneca és a Sinopharm. Az alkalmazási területek a linken olvashatók.

9. A vakcinát milyen sorrend alapján adják be?

Az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke, továbbá elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket is.

10. Ha egy család több tagja szeretne regisztrálni, akkor lehet együttesen jelentkezni?

Az előzetes regisztráció személyes adatokhoz kötött, ezért egy regisztráció során csak egy ember tud regisztrálni. Vagyis külön személyenként van lehetőség csak az előzetes regisztrációra.

+1. Van lehetőség 18 év alattiaknak is előzetes regisztrációra?

A honlap tájékoztatása szerint a 18. életévét be nem töltött személyekre vonatkozó regisztrációk jelzés és további adatkezelés nélkül törlődnek, vagyis elektronikus módon ezen életkor alatt nem lehet regisztrálni.

 

Tehát összegezve: aki szeretné megkapni a koronavírus elleni oltását, az mielőbb regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon.