A VILLTESZ fenyősora

Sosincs könnyű helyzetben a hírvivő, amikor az elmúlásról kell beszélnie. Különösképpen akkor, amikor egy érzékeny témát érint egy hatósági intézkedés. Jelen esetben a VILLTESZ Szabadság úti homlokzata előtti lucfenyő sor sorsáról született döntés. A lábon álló fa mindig az életet, a múltat és a jövőt képviseli. Elődeink munkásságát és a jövőnkbe vetett hitet, hogy majd évek múltán is legyen tiszta a levegőnk, a környezetünk.

A kép bal szélén látható az első fenyőfa sor, valamikor a ’70-es évek közepén
(forrás: diósjenői emlékek 1975-2000 Facebook oldal)

Javában zajlanak a VILLTESZ északi szárnyának felújítási munkálatai, hiszen hamarosan beköltözhet az új brikettáló üzem. Önmaga az épület mindig is a figyelem középpontjában állt, hiszen a faluközpont legnagyobb épülete – annak stílustalansága és ipari jellege ellenére is. Az egykori Esterházy-kastély alapjaira megépült  épületegyüttes homlokzatának puritánságát hivatott takarni a talán fél évszázada ültetett, első lucfenyő sor, amit azóta már ki is vágtak és helyükre kerültek a mostani fák. Az egykori telepítők bizonyára tisztában voltak azzal, hogy ezek a csemeték egyszer megnőnek és mivel túl közel kerültek a házfalhoz, majd útban lesznek.  Nem volt nagy mozgásterük, mert az utcafront meredek partra néz, mégis a sudár fák sora jobban esik a szemnek, mint a stílustalan homlokzat. És valahol talán rímelnek is a patakparti jegenyékre.

A felújítás alatt álló épületszárnyat veszélyeztetik a túl közel és túl sűrűn ültetett lucfenyők

(fotók: Tóth Gábor, diosjeno.hu)

A jelenlegi döntést hosszas tanakodás előzte meg, szakértők bevonásával vettek végig minden eshetőséget a Polgármesteri Hivatalban. Nyilván nem volt véletlen, hogy az eredeti fasort egyszer már kivágták. Most is nyomós okai vannak a szomorú elhatározásnak. A szakértői vizsgálat feltárta, hogy egy korábbi közműépítésnél a fák gyökereit elvágták, azok stabilitása már nem a méretükhöz mérhető. Túl sűrűn lettek ültetve, lombjuk már egymást és a VILLTESZ homlokzatát is veszélyeztetik. A gyökerek az évtizedek során bekúsztak az épület alapja alá is, ott komoly statikai problémát okoznak. A gyökerek közelsége miatt vizesedik az alap és az alsó szint. Az építkezés miatt a homlokzat magasságig fel kellett gallyazni a törzseket, így a fák súlypontja is magasra került, ez sem segíti a statikai problémákat.  Ezt a szakvéleményt bárki megtekintheti a Hivatalban.

Korábbi közműépítés is ártott a fák gyökereinek

Sajnos egy pályázati projekt során megvalósuló épületfelújítás sikeres kimenetelét veszélyeztetik az ilyen körülmények. Községünk vezetése tisztában van egy fakivágás társadalmi visszhangjával is, de a jelen helyzet nem tűrhetett halasztás és nem volt más, mentő megoldás. A lakosság megértését kérik az ügyben.

A gallyazás miatt a fák súlypontja is túl magasra került

A kivágott faanyagot az Önkormányzat fogja hasznosítani és gondoskodik arról, hogy a régiek helyett új facsemeték kerüljenek a brikettáló üzem köré. Az egykori kastély, majd kultúrház környezete mindig is az ősfás parkja miatt volt közkedvelt, ez a jövőben sem lesz másként, a faállomány fiatalításával.

A meghatározó utcakép is megújul, idővel azt is megszokjuk majd

A Kossuth út – Szabadság út kereszteződése belátható időn belül Diósjenő kiemelt közösségi tere lesz, hamarosan elnyeri funkcióját az egészségház, több élet költözik a VILLTESZ megújuló épületébe és ezzel együtt a környezete is felfrissül, új zöldterületekkel, fákkal, parkokkal, ahol jól eső érzéssel sétál el a helybéli, vagy áll meg az átutazó.