2022.11.26. szombat – Az Aurin kórus koncertje

Egy nagyon különleges koncertre szeretnénk meghívni a település lakosságát. Vendégünk lesz az Aurin kórus leány- és vegyeskara november 26-án a Katolikus templomban. Az előadást élő cimbalommal kísérik majd Csendes Henrietta és Kovács Mihály cimbalom művészek. Vezényel Durányik László.

Az Aurin Leánykar 1998-ban alakult a Kodály Iskola MIRACULUM Gyermekkórusának 15 év feletti lányaiból. A kórus alapítója és vezetője: Durányik László. Az énekkar célja: fontos szerepet betölteni a város kulturális életében, szervesen bekapcsolódni a magyar zenei életbe, részt venni, és eredményesen szerepelni hazai és külföldi hangversenyeken, fesztiválokon és kórus- versenyeken, színvonalas hangfelvételek készítése, Kodály Zoltán szülővárosának, Kecskemét nevének méltó képviselése az egész világon. Talán legfontosabb feladata pedig az, hogy a kóruséneklés iránt elkötelezett fiatalokat neveljen, évről-évre gyarapítva azok számát, akik magas szinten interpretálói és befogadói a klasszikus és a modern kórusirodalomnak.Több éves működésük alatt folytatták a már Európa hírű gyermekkar kiemelkedő sikereit: 28 nemzetközi kórusversenyen 20 első, 6 második és 4 harmadik díjat nyertek, valamint 3 CD-t készítettek. A lányok Európa számos országában jártak már, így koncerteztek többek között: Angliában, Norvégiában, Dániában, Belgiumban, Németországban, Szlovákiában, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Erdélyben, Spanyolországban, Romániában, Walesben, Skóciában, Kínában, Csehországban és Lengyelországban.

Koncerteket adtak többek között: Londonban, Liverpoolban, Oxfordban, Cambridge-ben, Trondheimben, Koppenhágában, Brüsszelben, Maasmechelenben, Torinóban, Arezzoban, Leccoban, Marosvásárhelyen, Temesvárott, Cantonigrosban, Llangollenben, Edinburghban, Párizsban, Tours-ban, Marseille-ben, Krakkóban… 2006-ban olimpiai bajnokok lettek a Kínában megrendezett kórusolimpián; kategóriájukban 42 kórust utasítottak maguk mögé.

Aurin vegyeskar

A Miraculum-Aurin kóruscsalád története több, mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor karnagyunk, Durányik László megérkezett a kecskeméti Kodály Iskolába. Lelkesítő pedagógiai módszereinek, magával ragadó személyiségének köszönhetően felpezsdült a kórusélet, az addig kötelező kóruspróbákat sokkal magasabb szintre emelte számunkra. A Miraculum „csodája” nem csak a magas színvonalban, de közösségformáló erejében is rejlik: a közös célok, közös sikerek, a próbákon, fellépéseken, utazásokon együtt töltött idő nagyon összekovácsolt minket, szoros – akár életre szóló – barátságok születtek.

Az ének-zenei iskolákban szinte törvényszerű, hogy az osztályokba sokkal nagyobb arányban járnak lányok, mint fiúk. Nincs ez másként a kórusban sem, mindig kevesebb fiú volt, ennek ellenére – vagy éppen ezért – a Miraculumos fiúk nagyon megbecsült tagjai voltak a kórusnak és a közösségnek egyaránt. Az Aurin Leánykar megalapításával a lányok számára adódott lehetőség a folytatásra, de az általános iskola befejezésével a kóruséneklés terén elváltak útjaink a fiúktól. Sokan közülük bizonyos értelemben mégis velünk maradtak: állandó közönségünkké váltak, sok-sok éven át hallgatták a koncertjeinket a közönség soraiban ülve.

Teltek múltak az évek, a Kodály Iskolában újabb kórust alapítottak a középiskolás fiatalok: a Somnium Laude Kamarakórusban már adódott lehetőség a fiúknak is, illetve az Aurin Nőikar megalakulásával már felnőtt tagja is lett a kóruscsaládnak. A kamarakórusból kiöregedő fiúkkal egyre gyarapodott a közönségben ülő – Kodály módszeren nevelkedett, képzett énekes – férfiak száma, és ezzel együtt a személyes beszélgetésekből kiderült, nekik is hiányzik a színpad, ők is szívesen énekelnének újra kórusban. Így 2017 őszére megérett az elhatározás: az Aurin Nőikar tagjaihoz csatlakoztak férfi barátaink, volt osztálytársaink, iskolatársaink és megalakult az Aurin Vegyeskar.

Azonos zenei neveltetésünknek köszönhetően a vegyeskar nagyon hamar be tudott illeszkedni a Miraculum-Aurin kóruscsaládba, a megszokott magas színvonalon, új hangzásvilággal izgalmas, üde színfoltja lett közös koncertjeinknek. Az Aurin Nőikar a leánykari múltra épülve jött létre, a két kórus mind képzettségben, mind repertoárban összekapcsolódik, viszont az Aurin Vegyeskar mindenki számára lehetőséget ad a csatlakozásra, szeretettel fogadunk minden énekelni vágyó, képzett énekest, így a kórus megalakulása óta már olyan külső tagokkal is bővült, akik valamelyik koncerten találkoztak velünk.