Felkészültünk menekültek fogadására

Egyéb kategória, Hírek, Kiemelt, Közlemény, Önkormányzati hírek, Testvértelepülés

Tisztelt lakosság, kedves Barátaink!

 

Diósjenő az elsők között szervezte meg a gyűjtést,  hálásan köszönjük mindenkinek az adományokat, segítséget. Emberségből jeles.

Az összegyűjtött adományok tegnap délben célba értek.

 

Tartva attól, hogy a neheze hátra van, községünk felkészült menekültek fogadására. Egyeztetve megyei polgári védelmi és katasztrófa védelmi szakemberekkel, felmértük és kijelöltük az erre alkalmas helyszíneket és létesítményeket. A dolgok jelenlegi állása alapján mintegy ötven menekült fűtött, megfelelő higiénés körülményekkel rendelkező helyen való elhelyezését, és étkeztetését tudjuk megoldani. Gondoskodni tudunk az emberek kulturált tisztálkodásról, mosási lehetőségről, a kijelölt helyiségek takarításáról és fertőtlenítéséről.

Szükség szerint óvodai és iskolai helyeket, tudunk biztosítani gyermekeknek. Munkát és jövedelmet tudunk biztosítani a felnőtteknek.

Az egyetlen jelentős hiányosság a matracok, vagy tábori ágyak és ágyneműk, takarók hiánya, de ebben a kérdésben is egyeztetés folyik a polgári védelemmel. Mindazonáltal szükségessé válhat, hogy a lakosság segítségét is kérjük amennyiben élesedne a helyzet, kérjük hogy aki teheti, mérje fel a nélkülözhető matracok, takarók, párnák, lepedők számát. Amint eljön az ideje, segítséget kérünk.

Időközben sikerült felvenni a kapcsolatot testvértelepülésünk, Macsola előljárójával, aki elmondta, hogy jelenleg nincs veszélyben a falujuk, ott nem zajlanak harci cselekmények. Nekik az oda érkező menekültek ellátása okozhat gondot, ezért igyekszünk mi, a saját eszközeinkkel támogatni az ő karitatív tevékenységüket. De a helyzet óráról órára változhat, így arra is felkészültünk, hogy közvetlenül Macsoláról érkezőket is be tudjunk fogadni. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, természetesen macsolai lakosokat is el tudunk szállásolni a kialakítandó menekült szállásokon.

Biztosak vagyunk abban, hogy ha a helyzet megkívánja lakossági felajánlások is érkeznek menekültek fogadására. Konkrét tudomásunk is van ilyen példáról, a legmélyebb tisztelettel adózunk az önzetlen segítőknek. De ugyanitt érdemes megemlíteni azokat is, akik lehetőségeikhez mérten, akár a legkisebb felajánlással is segíthették az adománygyűjtést: a két üveg lekvárt hozó nénit, vagy a gondosan kimosott gyermekplédjét leadó kiskamaszt. A lakosság szíve, józan esze működik, és csak ez számít. Szükségben mindig megmutatkozik, hogy nagyon sok derék lakosa van községünknek.

 

Diósjenő Község Önkormányzata

Olvasson tovább!

A Tükrösbe is megérkezett a Mikulás

Iskolai elfoglaltsága után még számos helyen járt a Mikulás, míg nem a sötétedéssel a Tükrös-terembe is megérkezett. Rengeteg mosolygós gyerek,

Tovább olvasom...

Sok helyen járt ma a Mikulás – iskolai beszámoló

Az iskolát látogató Mikulás - nagy meglepetésére -, maga is kapott ajándékot a gyermekektől. Kedves üzeneteket, rajzokat, édességet, saját készítésű

Tovább olvasom...

Az orvosi rendelő személyzeti felszerelései

A mai napon (december 5-én) megérkeztek az épülő orvosi rendelő személyzeti étkezőjébe szánt mikrosütők, hűtőgépek és mosogatógépek. Cikksorozatunk előző része:

Tovább olvasom...