Június negyedike a Nemzeti Összetartozás napja

Egyéb kategória, Hírek, Kiemelt, Közélet, Községfejlesztés, Kultúra, Önkormányzati hírek

Tisztelt lakosság, Kedves Barátaink!

A trianoni békediktátum 101 éve, 1920. június 4-én pecsételte meg Magyarország sorsát. Igazán a rendszerváltás után lehetett megemlékezni erről a gyászos évfordulóról, így sorra születtek a szebbnél-szebb, szívbe markoló üzenetet magukban hordozó emlékművek, köztéri alkotások. Diósjenőn 2020-ban avatták a civil kezdeményezésből megvalósuló, trianoni emlékparkot, Fricz János és Lestyán Gábor Összetartozás emlékművét. A szomorú dátumon Diósjenő Képviselő-testülete a délelőtti órákban megkoszorúzta a Nagy Magyarországot ábrázoló sziklatömböt, majd 15 órai kezdettel a Pincesor, egykori toborzóhelyén felavatták az új, 1848-as emlékművet.

Ismételten köszönjük Fricz Jánosnak, Lestyán Gábornak és családjaiknak, hogy ilyen szép, igényes emlékművel ajándékozták meg közösségünket. Isten fizesse fáradozásukat.

A Pincesor elején, a ravatalozó alatti területen épült meg az egykori toborzóhelyen az 1848-as emlékmű, Lukács István szobrászművész alkotásával, valamint az egykori jegyzői lista alapján összeállított, sorozási névsort tartalmazó márványtáblával.

A táblán szereplő névsor Szentgyörgyi István jegyző (a színész Szentgyörgyi édesapja) egykori bejegyzése alapján készült. Észrevehető, hogy néhány, ma ismert, jenei családnév, akkoriban másként lett leírva. A történelmi hűség okán ezeket a neveket az eredeti, jegyzői dokumentum alapján kellett felvésni a táblára.

 

A Himnusz eléneklése után, a megemlékezést Végh József helytörténész, nyugalmazott népművelő történelmi visszatekintése nyitotta.

A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak a faluból és a környező települések elöljárói, a rétsági rendőrkapitányság vezetése és politikai vendégek is részt vettek a megemlékezésen.

Székely József, Diósjenő polgármestere emlékezik meg Trianonról és az 1848-as toborzásokról

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei Közgyűlés elnöke beszélt a 101 éve történt békeszerződésről

Simon János, a Szentgyörgyi István Általános iskola, nyolcadik osztályos tanulója mondta el Petőfi Sándor Föl a szent háborúra versét

Laczkó Mihály római katolikus plébános a megemlékezést követően megszentelte az emlékművet

 

Gottfried Richárd református tiszteletes Ezékiel próféta könyvéből idézett a 101 éve történtekhez kapcsolódó gondolatokat

 

Az alkotó: Lukács István szobrászművész

A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult, majd a vendégeket és az érdeklődőket ízletes büfé-ebéd és állófogadás várta a Tájházban.

Köszönjük mindenki segítő közreműködését, vendégeink és az érdeklődő lakosság jelenlétét!

Diósjenő Község Önkormányzata.

Olvasson tovább!

Zöldhulladék begyűjtése

Tisztelt Lakosság! Diósjenő Község Önkormányzata ismételten gally, és kerti zöldhulladék befogadó akciót hirdet. Diósjenői lakcímkártyát bemutató, vagy üdülőövezeti illetékességet igazoló

Tovább olvasom...

Aktív érdeklődés a Gondosóra Program iránt

Pénteken - hál' Istennek - számos idős lakos élt a lehetőséggel, hogy Glöckl Ferenc alpolgármester segítségét igénybe véve, regisztráljanak

Tovább olvasom...