Megdöbbentő szám

Egyéb kategória, Egyházi hírek, Hírek, Kiemelt, Közérdekű, Községfejlesztés, Önkormányzati hírek

Igen. A 210 köbméternyi szemét nagyon sok. Ennyit szedtünk össze az elmúlt pár nap alatt. A szemét osztódással szaporodik, magától. És nagyon gyorsan szaporodik, hisz csütörtök délután a kápolnadombi feljárónál félig megrakott konténer mellé, péntek reggelre kb 25 darab személygépkocsi gumit fialt. Nem bele a konténerbe, hanem mellé.
Tény, körbeértünk a községben, minden lerakatot felszámoltunk, amelyről tudomással bírtunk.


A legbővebb aratás a temetőink környékén, és a kápolnadombi feljárónál volt. Valamilyen rejtélyes okból a “szent” helyeink vonzzák a szemetet. Bő tíz konténernyit sikerült elszállítani temetőink környékéről, és majdnem hármat a kápolnadomb lábától. A többiről nem is beszélve.


A szemétnek nincs gazdája, mert olyat még senki sem látott, hogy valaki odaálljon egy kupac mellé, mondván, hogy ezt ő hordta oda. Azaz némelyik kupacnak mégis van gazdája. Mert a kidobott számlák, levelek, fényképek, füzetborítók, egész családtörténeteket meséltek a fényképezőgép számára. A notórius helyekre telepített éjjellátó vadkamerák pedig izgalmas kisfilmeket készítenek.

A csütörtök ajándéka egy új érzés. Megtapasztaltam, hogy milyen egyszerre büszkének lenni, és szégyenkezni. Büszke voltam, mert láttam, amint Laczkó Misi atya, gumicsizmásan-kesztyűsen segít a sírok melletti évtizedes szeméthalom felszámolásában, a pedánsan batyuba kötött és kerítésen átdobott mécsestartók összeszedésében, és büszkeséggel töltött el, hogy velünk együtt csinálta. Közben pedig szégyenkeztem, hogy neki (is) kellett csinálni.

Ha a szórásképet nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy van, aki nagyon jó erőben volt, mert jó messzire sikerült a dobás, másvalaki pedig éppen csak átejtette a kerítésen.
A kerítésen túl lenyűgöző választékban tenyésztek az avar között a színes művirágok. Az utóbbi két év termését tudtuk aratni, mert a 2019-es TeSzedd alkalmából patyolatra takarítottuk azt a területet, a mostani zsákmány azóta sarjadt. Amikor valaki megveszi a művirágot – mert az jó tartós – nem is sejti, hogy mennyire tartós. Annyira, hogy a szétporladt pici darabjai tartósan beépülnek a gyereke-unokája szervezetébe, egy nem túl erős mikroszkóppal szemügyre is lehet venni a vérmintájukból.

A két temetőnk környékéről 10 konténer szemetet szedtünk össze. A legérdekesebb darab egy kosárlabda palánk volt. A legszomorúbb, egy komplett zsák háztartási szemét (Ki visz ilyet temetőbe?).


Most szép, tiszta, a falu közvetlen környezete. Meddig? Temetőink miatt nem kell restelkedni. Meddig? Mindannyiunk személyes felelőssége.

Székely József
polgármester

Olvasson tovább!

Felhívás ebösszeírásra

Felhívás Ebösszeírásra 2023. Tisztelt lakosság! Tájékoztatom Önöket, hogy az Ávt. 42/B. (1) bekezdésének rendelkezése szerint az eb tartási helye szerint illetékes Önkormányzat

Tovább olvasom...

Általános iskolai beiratkozás a 2023/2024-es tanévre

KÖZLEMÉNY a 2023/2024. tanévre történő általános iskolai beiratkozásról A 2023/2024. tanévre történő általános iskolai beiratkozás folyamata a nemzeti köznevelésről szóló 2011.

Tovább olvasom...

Vágányzári információ

Értesítjük tisztelt utasainkat, hogy 2023. március 27-től 2023. április 2-ig Vác—Diósjenő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 75 sz.

Tovább olvasom...