A VILLTESZ fenyősora

Egyéb kategória, Hírek, Kiemelt, Községfejlesztés, Önkormányzati hírek

Sosincs könnyű helyzetben a hírvivő, amikor az elmúlásról kell beszélnie. Különösképpen akkor, amikor egy érzékeny témát érint egy hatósági intézkedés. Jelen esetben a VILLTESZ Szabadság úti homlokzata előtti lucfenyő sor sorsáról született döntés. A lábon álló fa mindig az életet, a múltat és a jövőt képviseli. Elődeink munkásságát és a jövőnkbe vetett hitet, hogy majd évek múltán is legyen tiszta a levegőnk, a környezetünk.

A kép bal szélén látható az első fenyőfa sor, valamikor a ’70-es évek közepén
(forrás: diósjenői emlékek 1975-2000 Facebook oldal)

Javában zajlanak a VILLTESZ északi szárnyának felújítási munkálatai, hiszen hamarosan beköltözhet az új brikettáló üzem. Önmaga az épület mindig is a figyelem középpontjában állt, hiszen a faluközpont legnagyobb épülete – annak stílustalansága és ipari jellege ellenére is. Az egykori Esterházy-kastély alapjaira megépült  épületegyüttes homlokzatának puritánságát hivatott takarni a talán fél évszázada ültetett, első lucfenyő sor, amit azóta már ki is vágtak és helyükre kerültek a mostani fák. Az egykori telepítők bizonyára tisztában voltak azzal, hogy ezek a csemeték egyszer megnőnek és mivel túl közel kerültek a házfalhoz, majd útban lesznek.  Nem volt nagy mozgásterük, mert az utcafront meredek partra néz, mégis a sudár fák sora jobban esik a szemnek, mint a stílustalan homlokzat. És valahol talán rímelnek is a patakparti jegenyékre.

A felújítás alatt álló épületszárnyat veszélyeztetik a túl közel és túl sűrűn ültetett lucfenyők

(fotók: Tóth Gábor, diosjeno.hu)

A jelenlegi döntést hosszas tanakodás előzte meg, szakértők bevonásával vettek végig minden eshetőséget a Polgármesteri Hivatalban. Nyilván nem volt véletlen, hogy az eredeti fasort egyszer már kivágták. Most is nyomós okai vannak a szomorú elhatározásnak. A szakértői vizsgálat feltárta, hogy egy korábbi közműépítésnél a fák gyökereit elvágták, azok stabilitása már nem a méretükhöz mérhető. Túl sűrűn lettek ültetve, lombjuk már egymást és a VILLTESZ homlokzatát is veszélyeztetik. A gyökerek az évtizedek során bekúsztak az épület alapja alá is, ott komoly statikai problémát okoznak. A gyökerek közelsége miatt vizesedik az alap és az alsó szint. Az építkezés miatt a homlokzat magasságig fel kellett gallyazni a törzseket, így a fák súlypontja is magasra került, ez sem segíti a statikai problémákat.  Ezt a szakvéleményt bárki megtekintheti a Hivatalban.

Korábbi közműépítés is ártott a fák gyökereinek

Sajnos egy pályázati projekt során megvalósuló épületfelújítás sikeres kimenetelét veszélyeztetik az ilyen körülmények. Községünk vezetése tisztában van egy fakivágás társadalmi visszhangjával is, de a jelen helyzet nem tűrhetett halasztás és nem volt más, mentő megoldás. A lakosság megértését kérik az ügyben.

A gallyazás miatt a fák súlypontja is túl magasra került

A kivágott faanyagot az Önkormányzat fogja hasznosítani és gondoskodik arról, hogy a régiek helyett új facsemeték kerüljenek a brikettáló üzem köré. Az egykori kastély, majd kultúrház környezete mindig is az ősfás parkja miatt volt közkedvelt, ez a jövőben sem lesz másként, a faállomány fiatalításával.

A meghatározó utcakép is megújul, idővel azt is megszokjuk majd

A Kossuth út – Szabadság út kereszteződése belátható időn belül Diósjenő kiemelt közösségi tere lesz, hamarosan elnyeri funkcióját az egészségház, több élet költözik a VILLTESZ megújuló épületébe és ezzel együtt a környezete is felfrissül, új zöldterületekkel, fákkal, parkokkal, ahol jól eső érzéssel sétál el a helybéli, vagy áll meg az átutazó.

Olvasson tovább!

Zöldhulladék begyűjtése

Tisztelt Lakosság! Diósjenő Község Önkormányzata ismételten gally, és kerti zöldhulladék befogadó akciót hirdet. Diósjenői lakcímkártyát bemutató, vagy üdülőövezeti illetékességet igazoló

Tovább olvasom...

Aktív érdeklődés a Gondosóra Program iránt

Pénteken - hál' Istennek - számos idős lakos élt a lehetőséggel, hogy Glöckl Ferenc alpolgármester segítségét igénybe véve, regisztráljanak

Tovább olvasom...