vissza

2008. január 24.

Panorámaképek a fórumban

Nézz körül a váci Dómban!

(klikk a képre, tartsd lenyomva az egérgombot és le-föl, balra-jobbra, SHIFT=közelítés, CTRL=távolítás)


Fél évnél alig idősebb, fehér puli kant keresi gazdája


2008. január 23.

megjelenik hamarosan - itt már olvasható


Március 9-én lesz a népszavazás

"Sólyom László köztársasági elnök a mai napon döntött a kórházi napidíj, a vizitdíj és a képzési hozzájárulás ügyében kezdeményezett országos ügydöntő népszavazás kiírásának időpontjáról, a határozatokban az államfő a népszavazást 2008. március 9-ére, vasárnapra tűzte ki" - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Az Alkotmánybíróság kedden elutasította a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat. A kihirdetés napjától, vagyis mától számítva a köztársasági elnöknek 15 napon belül ki kellett tűznie a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett referendum időpontját. A kitűzés és a szavazás napja között 43 napnak mindenképpen el kell telnie. Egyébként a 43 nap letelte utáni első hétvége a március 9-i.

MTI


Megjelentek az üdülési csekk pályázatok, letölthető az űrlap

Megjelentek a nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt üdülési csekkes pályázatok. Az idén nyugdíjasok részére, fogyatékkal élők részére, 2 vagy több gyermeket nevelő munkavállalók részére és szakiskolai tanulók részére írtak ki pályázatot összesen 1,5 milliárd forint értékben. Fontos, hogy a pályázatok február 1-től április 15-ig adhatók be, és az aki 2007-ben támogatásban igénybe vette az üdülési alapítvány támogatását, az 2008-ban nem kaphat támogatást (kivéve a Vakációs programot, szakiskolai tanulók részére).

 

Letölthető nyomtatványok:

 


2008. január 22.

Eladó ingatlanok

(régi Takarékszövetkezet helyiségei)


Képviselői fogadóóra

 

Lombos István országgyűlési képviselő (MSzP) legközelebbi fogadóóráját január 25-én (péntek) 9:30-10:30 óráig tartja Rétságon, a Polgármesteri Hivatal I. emeleti 40. sz. helyiségében.

A fogadóórán az állampolgárok közérdekű kérdésekkel, észrevételekkel, kezdeményezésekkel, máshol nem intézhető személyes ügyeikkel fordulhatnak a képviselőhöz.


2008. január 21.

Csóványos - panorámakép a kilátóból

ismeretlen fotós felvételeinek felhasználásával

nagyobb mérethez klikkelj ide!


2008. január 20.

Új rendelet szabályozza az építési engedélyezési eljárást

 

2008. január 1. óta új jogszabály szabályozza az építésügyi hatósági eljárások szabályait, illetve a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmi követelményeit. A 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet a 45/1997. és a 46/1997. (XII. 29.) KTM rendeletet váltja fel.

Az új rendelet pontosan szabályozza (1. melléklet), mely építési vagy bontási munkához kell építési engedély, melyeket kell bejelenteni és melyeket lehet engedély nélkül végezni.

Jelentősen bővült a bejelentési kötelezettséghez kötött építési munkák köre (a régi jogszabályban csak a távközlési építmények bontása volt ilyen), mely kategória átmenetet jelent az engedélyhez kötött és engedély nélkül végezhető munkák között. Például a nagyobb, hosszabb ideig álló ideiglenes építmények, hirdetőtáblák, homlokzati felújítások, átlagos méretű épületek bontása tartoznak ebbe a körbe; egyszerűsített dokumentáció szükséges hozzájuk, és a hatóságnak 15 napon belül kell elbírálnia a kérelmet.

A teljes jogszabály itt elolvasható.

Forrás


2008. január 18.

Nyugdíjba mentek

Ma Tóth János polgármester és Repiczki Zsuzsanna jegyző egy rövid ünnepi találkozón tárgyi ajándékot adott át a Képviselőtestület nevében a közelmúltban nyugállományba vonult önkormányzati dolgozóknak. A meghívottak: Alaksa Mihályné, Gálcsik Istvánné, Keviczki Jánosné, Lénárt Jánosné, Tóth Gergely, Újhelyi Józsefné, Vasas Mihályné és Viski Józsefné.


Tájékoztató az adószámmal nem rendelkező, felvásárló részére értékesítő mezőgazdasági tevékenységet végző

áfa-alanyok részére
 

A 2008. január 1-jétől hatályos áfa-törvény előírásai szerint a felvásárló (azaz belföldi áfa-alany) részére értékesítő mezőgazdasági tevékenységet végző termelő adószám birtokában kérheti a kompenzációs felár megtérítését a vevőtől. Az adóhatóság 2008. március 31-éig megvalósuló értékesítések esetén nem kifogásolja, ha a felvásárló a termelő adószámának hiányában adóazonosító jelet alkalmazva kiállítja a felvásárlási okiratot, majd utólag - a termelő által az adóhatóságtól haladéktalanul beszerzett adószám alapján – módosítva a bizonylatot, megtéríti a termelő részére a kompenzációs felárat.

Fontos szabály, hogy a felvásárló csak a termelő adószámát is tartalmazó felvásárlási okirat alapján veheti figyelembe a kompenzációs felárat levonható előzetesen felszámított általános forgalmi adóként.Pénzügyminisztérium – Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

­

 07NY63 számú nyilatkozat
 

a mezőgazdasági kistermelő, családi gazdálkodó és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagok részére a 2007. évi 4.000.000 forint alatti bevételről és a 2007. évi egészségügyi hozzájárulás munkáltató (társas vállalkozás, polgári jogi társaság) által történő megállapításhoz
A 07NY29 és 07NY63 számú nyilatkozat kitöltését program nem támogatja.
A nyomtatvány itt letölthető, de csak kinyomtatni lehet.

Felhívjuk a figyelmet az adóhatóság internetes honlapján elérhető 07530 számú nyomtatványra és a hozzá tartozó útmutatóra.2008. január 17.


Értesítjük a lakosságot, hogy az 1995. évi XLII. törvény, valamint Nógrád Megye Önkormányzat Közgyűlésének a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló 60/1999. (XII, 01.) Kgy. rendelete szerint a I. féléves kötelező kéményseprést

2008. január 25 - február 08.

közötti időszakban végezzük.

Egyben tájékoztatjuk, hogy a 2008. II. félévben június hónapban várható a munkák elvégzése.

A kémények ellenőrzése a 27/1996. (X. 30.) BM rendelet szerinti tartalommal kötelező, ugyanakkor élet-, tűz-, vagyon-, és környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos feladat.

Amint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 28.§ (2) bekezdése előírja, "olyan kéményt nem szabad használni... amelynél a jogszabály, nemzeti szabvány szerinti vizsgálatot, továbbá a kémények tisztítását nem végezték el."

Kérjük a lakosságot, hogy a kéményseprő-ipari szolgáltatást vegyék igénybe, a munka elvégzését munkatársunktól követeljék meg, annak megtörténtét aláírásukkal igazolják. A számlát gondosan őrizzék meg, mert a későbbiekben ez az elvégzett munka bizonylata, a rajta szereplő adatokkal, és aláírásokkal.

A kötelező feladat ellátásáért szervezetünket díj illeti meg, melyet abban az esetben is meg kell fizetni, ha a dolgozónkat akadályozzák a munka elvégzésében, vagy a feltételeket nem biztosítják a munka elvégzéséhez.

NÓGRÁDI TÜZELÉSTECHNIKAI KFT.


2008. január 13.

Mi mennyi 2008-ban?

A Munkaügyi Központ tájékoztatója - klikk a címre!


2008. január 10.

Személyi igazolványt és TAJ-kártyát hozzanak magukkal!


A Diósjenői Sportegyesület közleménye, hírei itt olvashatók


2008. január 07.

 

Többhavi fizetés gyorshajtásért?

100 ezerről 300 ezer forintra nőt május elsejétől a legkirívóbb közúti szabályszegések legfelső büntetési tétele, elsősorban a gyorshajtásé.

 

a jogszabály itt olvasható


 2008. január 06.

Felhívás

Ma reggelre jégpáncélba burkolózott a település. Az utakon, járdákon a közlekedés nagyon nehézzé vált.

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a téli időszakban az ingatlanok előtti járdaszakaszok hó- és síkosság-mentesítése (szórása, sózása) az adott ingatlan tulajdonosának, használójának, bérlőjének, kezelőjének kötelessége.

Üzletek, vendéglátó-ipari egységek a nyitvatartási idejük alatt kötelesek gondoskodni az ingatlan előtt lévő járdaszakasz takarításáról.

Kérünk mindenkit, hogy a biztonságos közlekedés biztosítása érdekében folyamatosan és maradéktalanul tegyen eleget ezen előírásoknak.

Közlekedjenek óvatosan!


2008. január 05.

Megjelent a Börzsönyi Helikon

2007. decemberi száma

a fenti képre klikkelve olvashatja a számot


2008. január 02.

Új önkormányzati rendeletek

Diósjenő község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2007. (XII. 20.) rendelete az építményadóról, a magánszemélyek kommunális adójáról az idegenforgalmi adóról, valamint az iparűzési adóról

*

Diósjenő község Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2007. (XII. 20.) számú rendelete az ivóvíz-szolgáltatás díjáról

*

Diósjenő község Önkormányzat Képviselő-testülete 11 /2007. (XII. 20.) számú rendelete a csatorna-szolgáltatás díjáról

 

megtekintéshez klikkeljen a rendeletre!


2008. január 01.


2007. december 30.

Szaszovszky emléktorna

A hagyományt folytatva, idén is

- 2007. december 30-án -

megrendezésre került a Szaszovszky emléktorna.

a győztes csapatok

forrás


2007. december 27.

SZEMÉTSZÁLLÍTÁS
legközelebb december 28-én pénteken

(december 31. helyett)


2007.december 24.


2007. december 21.

Református istentiszteleti rend

December 

24-én (hétfőn) 1600

Ünnepi istentisztelet

                   

25-én (kedden) 1100

                                   

Úrvacsorás ünnepi  istentisztelet

                   

25-én (kedden) 1500

Délutáni istentisztelet

                   

26-án (szerdán 1100

                                   

Úrvacsorás ünnepi  istentisztelet

                  

30-án (vasárnap 1100  

Istentisztelet

              

31-én (hétfőn) 1700       

Óévi istentisztelet

Január 

1-jén (kedden) 1100       

Újévi istentisztelet

 

3-án (csütörtök) 1700    

Bibliaóra


SZEMÉTSZÁLLÍTÁS

legközelebb december 24-én hétfőn a megszokott rend szerint


Diósjenői siker

Teremlabdarúgás


Tíz csapat részvételével rendeztek gyermek-labdarúgótornát a 2001-es születésű korosztály számára az elmúlt hét végén a váci sportcsarnokban. A két ötös csoport közül a diósjenőiek az „A" jelűben 5-0-ra a Hévízgyörköt, 11 -0-ra a Váci Titánokat, 3-0-ra az AC Milán Zuglói Kinizsit, és 5-1-re a Goldballt verték. így négy sima győzelemmel megnyerték csoportjukat, és a döntőben a „B" csoport győztesével, az ÚTE csapatával mérkőztek. 0-0-ás döntetlen után büntetőkkel 2-1-re a Diósjenő diadalmaskodott, elhódítva a kupát és az aranyérmeket. A torna gólkirálya Mazzonetto Nicolo lett a jenőiek közül 14 góllal. Rajta kívül a csapatot alkotta még testvére Mazzonetto Alessio (8 gól), Surin Máté (l gól), Alaksa Dávid (1 gól) és Marton Kevin.

 

Marton Szilárd felvétele


2007. december 20.

APEH: Az őstermelőknek is kell adószám


Az áfa törvény jövő évi változásai miatt január elsejétől az őstermelőknek is adószámmal kell rendelkezniük, és megszűnik az 500 ezer forintos értékesítésig számított bevétel utáni bizonylat-kiállítási mentesség is - tájékoztatott az APEH.

A közlemény szerint azoknak az őstermelőknek is regisztráltatniuk kell magukat az APEH-nél, akik eddig még nem rendelkeztek adószámmal, mivel a január 1-jével hatályba lépő új áfa-törvény szerint adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat.

Az APEH fontos változásnak nevezi, hogy minden - ellenérték fejében teljesített - mezőgazdasági értékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást a törvény által előírt bizonylattal kell kísérni. Tehát az 500 ezer forintos értékesítésig számított bevétel utáni bizonylat-kiállítási mentesség megszűnik. A magánszemélyek részére történő értékesítések során is nyugtát, illetve számlát kell kiállítani minden esetben, például a piacon és a háztól való értékesítésnél is.

A 2008 január 1-jétől hatályos áfa-törvény szerint a mezőgazdasági tevékenységet végző magánszemély (őstermelő) számára akkor is szükséges az adószám, ha kizárólag kompenzációs felárra jogosító értékesítést végez. Adószám nélkül kompenzációs felárra nem tarthat igényt, ezért a termelőnek legkésőbb az első felvásárlás időpontjáig be kell jelentkeznie az állami adóhatósághoz és adószámot kell kérnie - figyelmeztetnek.

Amennyiben a termelő a különleges jogállása, azaz a kompenzációs felárra jogosító értékesítése mellett nem áfa-alany vevők részére - például magánszemélyek részére piacon - is értékesít, akkor ezekre az ügyletekre alanyi adómentességet választhat. Ezt az adóhatósághoz be kell jelenteni január 15-ig.

A tevékenységüket évközben megkezdők az adószám igénylésére és az alanyi adómentesség választására irányuló bejelentési kötelezettségüknek a tevékenységük megkezdése időpontjától számított 15 napon belül tehetnek eleget. A bejelentési határidő elmulasztása esetén alanyi adómentesség nem alkalmazható - fűzi hozzá az APEH.

Az alanyi adómentesség választása hiányában, a nem felvásárló felé történő értékesítés után az általános szabályok szerint 20 százalékos áfát kell fizetni.


2007. december 19.

A Diósjenői Református Egyházközség karácsonyi híradása

rövidesen megjelenik2007. december 18.

vissza