vissza

2007. december 15.

Karácsonyi közös ünneplés

Az eseményekről készült képek a képgalériában láthatók.

Néhány perc a műsorból


2007. december 14...

Szaszovszky emléktorna

A hagyományt folytatva, idén, 2007. december 30-án is megrendezésre kerül a Szaszovszky emléktorna.


A torna helye:
Diósjenői Általános Iskola tornaterme
 

A torna időpontja:
2007. 12. 30. vasárnap
Kezdés: 08:30


Nevezés határideje:
2007. 12. 28. szombat

Nevezni lehet:
Valkó Kornél: 20-468-7007
Wisinger Tamás: 70-293-9514

A nevezéskor kell leadni a nevezési díjat

és a nevezett csapat nevét.
 

Nevezési Díj:
3.000 Ft/csapat

A lebonyolítás a nevezett csapatok létszámától függ.

A torna győztese egy évre elviheti a vándorkupát.

Díjazásban részesül a II. és III. helyezett csapat

ill. a gólkirály is.

A torna után közösen kisétálunk a temetőbe és koszorút helyezünk el Szaszovszky Csaba sírjánál.

Forrás

Református hírek

Adventi kézműves foglalkozás

december 1-jén

Idősek délutánja

december 2-án

Az eseményekről bővebben a hamarosan megjelenő Jenői Naplóban olvashatnak. További képek a képgalériában láthatók.


2007. december 13.

Lucáztak az ovisok

További képek itt


2007. december 11.

Menetrendváltozás

December 9-én életbe lépett az új vasúti menetrend.


Nógrádi testnevelő a kitüntetettek között

MOL Tehetséggondozásért díj a diósjenői Józsa Csabának

 

Először adták át az Új Európa Alapítvány által alapított „Mol Tehetséggondozásért” díjakat a Szépművészeti Múzeumban. A tehetségek kibontakozását segítő szakemberek között négy sportedző érdemelte ki az elismerést: Gerevich György (vívóedző, Budapest), Rapcsák Károly (evezősedző, Vác), Bíró Norbert (cselgáncsedző, Cegléd) és Józsa Csaba (testnevelő tanár, Diósjenő).

Több mint ötven fiatal tehetség különleges izgalommal várta idén a december 6-át, hiszen ez a nap számukra nemcsak a Mikulás miatt jelentett örömet, hanem azért is, mert ekkor vehették át elismerő oklevelüket adták át a „Segíthetek? Mol tehetségtámogató program” díjait művészet, tudomány kategóriában. A Szépművészeti Múzeumban az ünnepélyes díjátadón bemutatkoztak a legkiválóbb reménységek – ifjú zongoristák és táncosok – illetve megismerhettük azon pedagógusokat és edzőket is, akik önzetlen, kiváló munkájukkal, mentori tevékenységükkel elnyerték az idén alapított „Mol Tehetséggondozásért” díját.

Közvetlenül a díjátadó után személyesen is beszélgettünk a meghatódott és méltán boldog testnevelővel, akinek két szakmai kitüntetése után jött ez az igencsak becses harmadik..

– Hatalmas dolog és nagy megtiszteltetés ilyen személyiségek közé bekerülni, mint kitüntetett társaim! Még most is olyan, mintha csak álmodnék. Nem is tudtam erről a díjról, igaz honnan is, ha csak idén alapították. Nagyon jólesik és hatalmas erőt, lendületet és megerősítést ad a további feladatokhoz, munkához, melyből bizony akad elég. Már alig várom, hogy a gyerekeknek, tanítványoknak is elmondhassam ezt, megmutassam a díjat, mert nekik is nagy szerepük van benne, hisz partnerek nélkül mit sem ér az igyekezet – mondta Józsa Csaba.

 (satis)

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap mai száma

 

Köszönjük a Nógrád Megyei Hírlap szerkesztőségének, hogy a képeket rendelkezésünkre bocsátották!


Videók a Karitász bálról

Újabb részleteket nézhetnek meg a november 24-ei Karitász bálról a Fórum - Küldj videót! című témájában. Poszpisel Gyuláné, a Karitász csoport vezetője tegnap eljuttatta hozzánk az eseményről Kürtösi Sándor által készített DVD-t, ebből láthatnak kb. egyórányi felvételt.

2007. december 12-én a videók törölve lettek A Karitász csop. kérésére. (Admin)


2007. december 10.

nagyobb mérethez klikk a képre!


2007. december 08.

Kistérségek hátrányos helyzetben

 

 

Egy 2004-es kormányrendelet a balassagyarmati és a rétsági kistérséget a hátrányos helyzetűek közé sorolta. A jelenlegi, novemberi rendelet alapján azonban ez a besorolás csupán a jövő esztendőben érvényes, 2009-től a két kistérség kikerül a hátrányos helyzetűek közül.

 

Balla Mihály országgyűlési képviselő elmondta: meglehetősen zűrzavarossá teszi a helyzetet az, hogy a miniszterelnök 28 hátrányos helyzetű kistérségről beszélt, s a támogatásra rendelkező összeget 120 milliárd forintban határozta meg, míg Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter már negyvenhét hátrányos helyzetűvé minősített kistérségről és 180-200 milliárd forintnyi támogatásról szólt .

 

– A két kistérség 14 százalékos munkanélküliséggel küszködik, ami duplája az országos 7,3 százalékos átlagnak. Ráadásul 2008-ban a normatív, központi támogatások összege nem változik, az önkormányzatoknak viszont tíz százalékkal több lesz a kiadásuk. A balassagyarmati és rétsági kistérség hátrányos helyzetből való kikerülésének semmi indoka nincs, viszont elveszítik a pályázatoknál az önrészre vonatkozó kedvezményt, így öt- tíz százalékkal nagyobb önerőt kell majd felmutatniuk, ha egyáltalán pályázhatnak, hiszen a lehetőségeik így 2009-től meglehetősen beszűkülnek – fejtette ki a képviselő, aki azt is hozzátette: a kormányzat célja nem a felzárkóztatás, hanem egyszerűen lejjebb vitték a mércét a besorolásnál.

 

– A megye mutatói a foglalkoztatás és a támogatások terén egyre inkább romlanak – szögezte le Balla Mihály.

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere kiemelte: a két kistérség 2009-ben kiesik majd a kedvezményezett önrésszel bíró pályázati körből, ezért arra szeretnék felhívni a regionális fejlesztési tanács figyelmét, hogy a jövő évi pályázati elbírálásoknál kiemelten kezeljék a balassagyarmati és rétsági kistérségi projekteket.

 

– Szociális, gazdasági és egészségügyi téren egyaránt romlott a nyugat-nógrádi régió helyzete, arról nem is beszélve, hogy Balassagyarmat évek óta vezeti az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok listáját – tette hozzá az alpolgármester..

Forrás


2007. december 07.

A MOL Tehetség-gondozásért díját kapta Józsa Csaba

Idén első alkalommal vehették át a Tehetség-gondozásért díjat azok az edzők és tanárok, akik sokat tesznek a fiatal tehetségek felfedezéséért. Az ünnepség egyben a Tehetségtámogató program művészeti-tudományos kategóriájának eredményhirdetése is volt.

 

A Tehetséggondozásért díjra bárkit lehetett jelölni, aki több éves munkája során segítette a fiatal tehetségek kibontakozását valamint szakmai és emberi kvalitásai miatt egyaránt érdemes volt az elismerésre.

 

A beérkezett több száz jelölt közül összesen nyolc edzőt és pedagógust díjaztunk. Sport kategóriában Bíró Norbertet, a gyengénlátó gyermekek sporttevékenységét fáradhatatlan munkával elősegítő ceglédi cselgáncs edzőt; a számos országos és nemzetközi kardvívóbajnokot sikerre segítő Gerevich György vívóedzőt; a helyi sportéletben kiemelkedő szerepet játszó Józsa Csaba diósjenői testnevelő tanárt, valamint az első magyar evezős világbajnokokat kinevelő váci edzőt, Rapcsák Károlyt díjazta az alapítvány.

 

Forrás

 

Négy edzőt díjazott a MOL

Az Új Európa Alapítvány a tehetséggondozást emelte ki


Ebben az évben először a beérkezett több száz jelölt közül összesen nyolc edzőt és pedagógust díjazott az Új Európa Alapítvány.

Az elismeréssel járó díjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal formatervező hallgatói készítették, amelyeket az alapítvány kurátorai nyújtottak át a díjazottak. Sport kategóriában Bíró Norbertet a gyengénlátó gyermekek sporttevékenységét fáradhatatlan munkával elősegítő ceglédi cselgáncsedzőt; a számos országos és nemzetközi kardvívóbajnokot sikerre segítő Gerevich György vívóedzőt; a helyi sportéletben kiemelkedő szerepet játszó Józsa Csaba diósjenői testnevelőtanárt, valamint az első magyar evezős világbajnokokat (Pető Tibor és Hirling Zsolt) kinevelő váci edzőt, Rapcsák Károlyt díjazta az alapítvány. Gerevichet kisebb műtétje miatt két tanítványa, az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt és a világbajnok Szilágyi Áron képviselte.


Józsa Csaba (1961), Diósjenő - "az iskola mozgatórugója"
20 éve dolgozik testnevelőként a Diósjenői Általános Iskolában atlétika, kosárlabda és labdarúgás sportágakban. Részt vett a Nemzeti Atlétikai Programban, dolgozott a Bozsik programban (az U7, U9, U11 korosztályban), 7 éve óvódásoknak is tart foglalkozásokat, az iskolából kimaradó fiúknak serdülő fociedzéseket tart. Megyei bajnokságban is részt vesz a csapata. Rendszeresen szervez hétvégi focitornákat. Iskolájában meghonosította a Kóczán Mór távolugró emlékversenyt. Több napos sítáborokat, országjáró kirándulásokat, úszásoktatást, uszodalátogatást szervez a diákoknak. Sportnapközit tart a nyári szünet első hetében. Neves sportolókat hívott meg az iskolába, hogy élménybeszámolóik segítségével átadják a gyerekeknek sport szeretetét. 2001-ben megalapította a Diáksport Egyesületet. Értelmi fogyatékosok sportolókkal is foglalkozik. A diósjenői dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézetben lakó Repiczki Csaba tornász két arany, és egy bronzérmet szerzett az 1995. évi speciális olimpián. Emellett maga is aktív sportoló, aki ezzel is példát mutat a gyerekeknek: megyei II. osztályú csapat játékos-edzője Diósjenőn, futóversenyeken indul. Munkáját elszántan, áldozatkészen végzi, a sport és egymást tiszteletére nevelve a gyerekeket.

Forrás

Fotó:PFM

Gratulálunk!


2007. december 06.

A legkisebbek Mikulása

Az eseményről készült képek megtekinthetők itt, és a képgalériában


Az Oviban járt a Télapó...

Az eseményről készült képek megtekinthetők a képgalériában


... és az Iskolában is.

Az eseményről készült képek megtekinthetők a képgalériában


útközben...


Megjelent a Börzsönyi Helikon novemberi száma

benne ismét diósjenői vonatkozású írások


Végh József kitüntetése

December 1-jén befejeződött a Magyar Népművelők Egyesülete XXIV. Vándorgyűlése. A szakma legrangosabb eseményének idén Miskolc városa adott otthont, a rendezvény helyszínéül pedig a Béke Moziból tavaly átalakított, újjávarázsolt Művészetek Háza szolgált. A fontos szakmai programok mellett átadták az Önkormányzatok a Közművelődésért Díjakat és a Magyar Népművelők Egyesülete Emlékplakettjeit is.  Ez utóbbit kapta Végh József, a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

Gratulálunk a kitüntetéshez!

Bővebb infó: erikanet.hu és retsag.net


Megyei II. osztály,

Nyugati csoport

 

A 13. fordulóban a elmaradt Keszeg-Magyarnándor mérkőzést lejátszották, eredménye 5-3 (2-2). A 14. fordulóban Nagyorosz-Becske ifjúsági mérkőzés eredménye - játék nélkül - 3-0.

további részletek


2007. december 04.

nagyobb mérethez klikk a képre


2007. december 03.

Emelkedik a szabálysértési bírság

Január elsejétől emelkedik a szabálysértési és a helyszíni bírság összeghatára a hétfőn módosított törvény értelmében. A 191 igen, 166 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadott jogszabály értelmében a szabálysértési bírság összege 3.000-től 150.000 forintig terjedhet, míg a helyszíni bírságé 3.000-től 20.000-ig (az eddigi 500-10.000 forint helyett).


Változás az ÁNTSZ-nél

Az ÁNTSZ szervezeti átalakuláson ment át. A rétsági kistérség lakosságát is az ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete látja el, Balassagyarmat, Madách út.1 sz. székhellyel.

A működéshez szükséges minimális létszámellátottság miatt ügyfélszolgálati iroda fenntartására Rétságon nincs lehetőség. Érdemi ügyintézés nélkül iroda fenntartása ésszerűtlen és nem költség hatékony.

Szeretném biztosítani arról, hogy a lakosság közegészségügyi, járványügyi érdekei, az egészségügyi alapellátás felügyelete ugyanúgy, ha nem magasabb színvonalon lesz képviselve, ellátva.

Munkánk során, jellemzően szakhatóságként veszünk részt a közigazgatási eljárásokban, így főként a jegyzőkkel vagyunk közvetlen kapcsolatban. Az ügyfeleinkkel való kapcsolattartás, információ áramlás hagyományos módjai (posta, fax,telefon) mellett egyre szélesedő teret nyert az informatika, regionális intézetünknek saját honlapja van (elérhető ÁNTSZ honlapról.

 Bízom benne, hogy nem fog különösebb terhet róni a lakosságra, a vállalkozókra, az intézményekre ez a szervezeti átalakítás, sőt konkrét ígéretet teszek arra, hogy jó szervezéssel ez nem lesz érezhető.

Rétságról a költözés lebonyolítását 2007. december 3-án és 4-én tervezem.

                                                                  Dr. Csaja Terézia
                                                              kistérségi tisztifőorvos


2007. december 02.

Advent első vasárnapja

Az advent jelentése „ünnepélyes megérkezés”. Karácsony előtt az egyház négy vasárnapon át készül az Úr megérkezésére. Az ünnepélyes megemlékezés elsősorban személyes újraátélésre szólít. Az advent liturgikus ünnepe azonban nemcsak visszaemlékezés, hanem valóság. Az advent megünneplése tehát ezt jelenti: a hívők újra átélik az Isten eljövetele utáni vágyódást és a megtérést, amelyet ez az esemény előkészít. Ezen a módon egyre mélyebben érzik át Isten közeledését, a bennük lévő sötétségnek a fölszakadozását. Az advent Jézus eljövetelének minden módját jelképezi, mindenekelőtt az Úr akkori, emberi alakban való világba lépését. Az egyház közös liturgiáját sok helyen népszokások is kiegészítik. Szokás például adventi koszorú készítése, amelyre négy gyertya van felerősítve. Az egymást követő vasárnapokon mindig eggyel több gyertyát gyújtanak meg: ahogy közeledik a karácsony, úgy lesz mindig világosabb.


2007. december 01.

A faluközponti fenyőfa

újra karácsonyi fényekben


2007. november 30.

Új takarékot avattak Diósjenőn

Egy éve döntött úgy a Drégelypalánk és Vidéke Takarékszövetkezet, hogy Diósjenőn új, a korábbinál tágasabb, korszerűbb épületbe költözteti fiókját, hiszen a régi fiók már nem volt képes a kor színvonalán ellátni a térséget. A döntést tettek követték, s egy évvel később, a tegnapi napon új takarékszövetkezeti fiókot adtak át Diósjenő központjában.

 

A telek kiválasztásában a helyi önkormányzat is segített, így került az új létesítmény a József Attila és a Kossuth Lajos út sarkára. Épp oda, ahol az új településközpont épül majd - fogalmazott megnyitóbeszédében Lukács István, a házigazda pénzintézet elnök-ügyvezetője. A kiváló munka a pataki Fal-Épszer Kft-t dicséri, amely 24 millió forintért építette fel az impozáns épületet. A berendezéssel és a biztonságtechnikával együtt mintegy 31-32 millió forintos beruházás érdekessége, hogy még egy nonstop működő pénzkiadó automatát is tartalmaz, amely egy 3 ezres lélekszámú településen nem megszokott ma még. A biztonságra számos kamera és egyéb jelzőberendezés vigyáz.

Lukács István a takarékszövetkezet gazdálkodásáról is szólt az egybegyűlteknek, akik között ott voltak a megyei takarékok vezetői, az önkormányzat képviselői is. Mint mondta, az elmúlt években nyereségesen gazdálkodtak, idén várhatóan 30 milliós eredménnyel zárnak. Betétállományuk 7-9 százalékkal növekszik, s közelít a 3 milliárd forinthoz. Hitelállományuk meghaladta az egymilliárdos összeghatárt. Nemzetközi összehasonlításban is jók a hatékonysági mutatóik, így az eszközarányos és a vagyon-arányos mutató egyaránt. A hátralékos állományuk kisebb mint 3 százalék.

Az elnök-ügyvezető előrevetítette, hogy Nógrádot sem kerülheti el a tőkekoncentráció, így nagy valószínűséggel újabb takarékok egyesülésére kell fölkészülni. Végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az új diósjenői fiók megvalósulását.

Ezt követően Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője méltatta a beruházás jelentőségét, s a házigazda pénzintézet eredményeit, amely országos összehasonlításban is rendkívül jó. Elmondta, hogy a most átadottal együtt 1650 takarék várja az ügyfeleket országszerte, különösen a vidéki településeken. Idén is jól zár a szektor, hiszen 10 százalékos forgalomnövekedést értek el, a mérlegfőösszeg pedig immár eléri az 1500 milliárd forintot. Köszöntőjét azzal zárta, hogy a beruházás megtérülését nagyban elősegítheti, ha a helyi önkormányzat és a takarékszövetkezet szorosra fűzi kapcsolatát. Majd az OTSZ ügyvezetője Tóth János polgármester és Lukács István társaságában átvágta a nemzetiszínű szalagot, s hivatalosan is átadták a fiókot, amely várhatóan december közepétől fogadja majd az ügyfeleket. Tóth János lapunknak elmondta, hogy nagyon örül a beruházásnak, s reméli, hogy hasonlók követik, ami lehetővé teszi egy rendkívül kulturált faluközpont kialakítását ebben a térségben.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap Online


Képek az ünnepélyes megnyitóról

 
 
 
 

Fotó: R. Zs.


M E G H Í V Ó

 

A 2004. december 5-ei kettős-állampolgárságról

 szóló népszavazás évfordulója alkalmából

lakossági fórum kerül megrendezésre


ÖSSZETARTOZUNK

címmel,

Felvidékről Duray Miklós, az MKP stratégiai elnöke, Neszméri Tünde, a MIK elnökségi tagja

és Jámbor László, Apátújfalu polgármestere fog előadásokat tartani, a határon túli magyarság és Magyarország kapcsolatáról.


A rendezvény 2007. december 2-án,

délután 4 órakor lesz

Diósjenőn, az Általános Iskolában.

Az érdeklődőket szeretettel várjuk

 

Csabuda Péter


2007. november 28.

Újra üzemel a képtár

Újra lehetséges a kep.tar.hu-n a képfeltöltés.

Az alábbi galériák kerültek fel a gyűjteménybe:

2007-09-22. Szüreti felvonulás

2007-09-29. BÖRZSÖNY KUPA döntő
2007-10-13. DióFesztivál
2007-10-21 Gyenesdiási DIÓS-települések Fesztiválja

2007-10-23. Képek az ünnepségről

2007-11-24. Karitász jótékonysági bál


Több, mint 1.200 képpel bővült a képtár.


Archivátorok a marhaistállóban

Maradandó értékű iratok is pusztulnak a volt tsz-major területén

 

Népszabadság • Csordás Lajos • 2007. november 28.

 

A Börzsöny egyik kis falujában, négy marhaistállóban gondozatlanul és őrizetlenül rohadnak a rendszerváltás után megszűnt jó néhány vállalat iratai. A dokumentumok egy részének levéltárban lenne a helye. Nélkülük nemcsak a majdani gazdaságtörténészek, de a nyugdíjba menő egykori dolgozók is tehetetlenek lesznek.

 

Marhaistállóban pusztuló iratok

 

A pusztán előrelátásból nem megnevezett - nehogy a guberálók azt is széthordják, ami még megvan - falu elhagyott tsz-majorjában lapul például egy dosszié, mely a paksi konzervgyár radiológiai vizsgálatait tartalmazta 1987-ből. Tehát egy évvel Csernobil után. Ez elég érdekes lehet annak, aki tud az adatokból olvasni, s persze nekünk sem volna érdektelen tudni, mit ettünk akkor. De itt vannak például a Budaprint Pamutnyomó-ipari Vállalat személyzeti minősítései az 1974 és 1978 közötti időszakból, melyek olyan szenzitív adatnak minősülnek, amelyet levéltárakban talán még ma sem adnának ki.

 

De említhetjük a Skála Budapest 1986-os személyi nyilvántartó adatait, mert azok is válogatatlanul hevernek a kupacban. Itt vannak a jelentős adósságot felhalmozó, 1999-től felszámolt Pharmafontana dokumentumai, és a ma is létező Betonútépítő egy már megszűnt részének 1988-as NS ("nem selejtezhető") minősítésű papírjai. De sorolhatnánk az Eviget, a Bubivot, a Ganz-Danubiust, a Hajtóművek és Festőberendezések Gyárát, a Szerelvényértékesítő Vállalatot vagy a Pallas Lapkiadót, a Hírlapkiadót, s Fenyő János egykori tulajdonát, a Vicót, melyeknek dokumentumai szintén itt lelhetők fel, őrizetlenül. Ügyes guberálók akár olyan üzleti titkok vagy személyes adatok (szerződések, jövedelmet bizonyító iratok) nyomára is bukkanhatnak, melyek nyilvánosságra kerülése az érintettek érdekeit komolyan sértheti.

 

Az irattárnak legkevésbé sem nevezhető istállók borzalmas állapotára már több levéltár szakértői is felfigyeltek: akkor, amikor a törvényes határidő után nem érkeztek meg az archívumokba azok a maradandó értékű iratok, amelyeknek ott lett volna a helyük. Intézkedni azonban nincs tényleges lehetőségük.

 

A telephely kezelője, az Archívum Iratmegőrző Kft. egyike a rendszerváltás éveiben alakult archivátor cégeknek. Ezek akkoriban azért jöttek létre, hogy átvegyék a megszűnő nagyvállalatok felszámolóitól az iratkezelés sokéves kötelezettségét, azok ugyanis igen jó pénzt fizettek ezért. Mégpedig évekre, évtizedekre előre. Tegyük hozzá, akkor még volt miből. Az akkori felszámolások annyiban különböztek a maiaktól, hogy a csődbe juttatott állami vállalatoknak még hatalmas, értékesíthető ingatlanállomány állt rendelkezésükre.

 

Az iratmegőrző cég évtizedekre előre felvette az archiválás díját

 

Tehát a rendszerváltás idején még tudtak miből fizetni a felszámolók, s fizettek is, hogy elhárítsák maguktól az iratkezelés kényelmetlen problémáját. A 90-es évek közepén kötött szerződésekben az általános iratmegőrzési tarifa 3000 forint volt egy évre folyóméterenként. Ha figyelembe vesszük, hogy volt olyan vállalat, amely közel ezerháromszáz folyómétert hagyott hátra, akkor kiszámolhatjuk, hogy ez nem olyan rossz pénz évente. Pláne, ha tíz évre vagy hosszabb időre előre kifizetik, ahogy ez szokás volt. Az Archívum Iratmegőrző Kft. 1995-re már több mint 7500 folyóméter iratot vett át. És nyilván még azután is kapott megbízásokat.

 

Az iratok egy részét (5-10 százalékát) át kellett (vagy kellett volna) adni a levéltárnak, más részüket megadott idő elteltével fokozatosan selejtezni. Bizonyos dokumentumokat egy-két éven belül, másokat tíz, húsz vagy ötven év elteltével. Ötven évig, körülbelül a 2040-es évek végéig kellene őriznie például sok olyan munkaügyi iratot, amellyel az egykori dolgozók a nyugdíjhoz a kereseti adataikat igazolni tudnák.

 

Ötven év hosszú idő. Az Archívum Iratkezelő Kft. pedig épp most van felszámolás alatt. A nagy állami krachok kora a kilencvenes évek végén lezárult, így hát nem nagyon van újabb muníció. Meg aztán a piacon sokan lettek azóta. S valószínűleg a kilencvenes években az iratmegőrzésre kapott pénz is elfogyott már.

 

Az Archívum Kft. cégbírósági bejegyzése szerint a kft. cégvezető tulajdonosa Váczi Vilmos volt, egyik alapító tagja pedig az akkor, 1989-ben még Frankfurtban élő lánya, Emese Lovitt-Danks. Váczi Vilmos 2001-ben elhunyt, s még halála előtt eladta a céget egy másik üzlettársnak, Házy Tamásnak. Annak idején információink szerint ezer forintért vette át Váczi Vilmos üzletrészét, s egyben a kft.-t. Úgy tudjuk, ő költöztette ki az iratokat egy pesti gyárépületből. Telefonon megkérdeztük tőle, mi lesz az iratok sorsa? Azt válaszolta: "céges információt nem adhat", s kizárólag postai levélben elküldött kérdésekre válaszol.

 

Házy Tamásnak van már azóta egy másik archivátor vállalkozása is, a Pergamen 2000 Kft. Ez még prosperál, de ennek is vannak kezelésre átvett iratai a marhaistállóban.

 

Az Archívum Kft. esete csak egy a sok közül. A legkirívóbb. De ugyanígy veszélyben vannak a kispesti Granit kőedénygyár és a Budapesti Húsipari Vállalat régi iratai egy XIII. kerületi pincében, vagy a Május 1. Ruhagyár dokumentumai egy budaiban. Sokszor kis, egyszemélyes bt.-k birkóznak erejükön felül az irathegyekkel, melyek lassan elkótyavetyélődnek.

 

Végül érdemes azért megjegyezni, hogy léteznek a piacon példásan működő iratkezelő vállalkozások is, így vannak azért vállalatok, melyek üzleti titkai, személyes adatai biztonságban vannak, és maradandó értékű irataikat a jövendőbeli kutatók a levéltárakban is megtalálhatják majd.

Forrás


a TV2 "Tények" című műsorában
"Iratok az istállóban"
címmel

 

 

Egy diósjenői marhaistállóban hever több száz cég több ezer dolgozójának sok tízezernyi személyes adata. A Népszabadság találta meg először. A papírok kezelésért egy cég felel, de felszámolják, így hét éve nem foglalkozik senki a papírokkal. Egy részének levéltárban lenne a helye, a másik részére az egykori dolgozóknak lehet szüksége, például a nyugdíj igazoláshoz.

 

Könnyen nyílik a diósjenői marhaistálló vaskapuja. Ajtó nincs, az ablakokat pedig kiverték. Marhák helyett papírhalmok vannak az istállóban - a több mázsa irat rég megszűnt cégek adatait tartalmazza. Az Archívum Iratkezelő Kft. rakta le itt. Az iratmegőrző cég több, mit hét évvel ezelőtt az akkor csepeli telephelyéről szállította ide az iratokat. A marhaistálló padlóján szanaszét, ömlesztve hevernek a rendszerváltás után megszűnt cégek adatai. Ezekbe bárki belenézhet és akár el is viheti, hiszen senki sem vigyáz rájuk.

 

A tonnányi papír között több ezer oldalnyi személyes adat is van. Táppénz kifizetések, munkáltatói szerződések, kilépő papírok. Az Archívum Iratkezelő Kft. vállalta a több istállónyi papír kezelését, jelenleg felszámolás alatt állnak.

 

"Megkerestük a felszámolt cégeket, hogy az iratokat vigyék el. Sajnos a felszámolt, felszámoló cégek ebben nem voltak partnerek" - mondta Somogyi Ferenc, a TM-Line Zrt. igazgatója. Így a felszámoló cég viteti majd el a papírokat, de azt még nem tudják, hogy hová, és azt sem, hogy mikor.

 

A Népszabadság szerint az iratok 10-15 százalékának a levéltárban a helye. Több papírt pedig a nyugdíjszámítás miatt kell megőrizni. Ha nincsenek meg bizonyos papírok, nehezebb megállapítani a nyugdíjat.

 

Az adatvédelmi biztos azt mondta, bár nem ismeri az esetet - szerinte az archiválással foglalkozó cég megsértette az adatbiztonságról szóló törvényt.

Forrás


2007. november 27.


2007. november 26.

Férfi holttest a diósjenői patakban

17 órakor kaptuk a bejelentést miszerint egy férfi holttestet találtak egy helyi patak medrében. A patak medre kb. 5 méter mélyen egy meredek domboldalról volt megközelíthető. A patak medrében a 47 éves Á. Mihály helybeli férfi holttestét találtuk. A holttestet kiemeltük és átadtuk a helyszint a rendőrségnek.

Forrás: Diójenői Önkéntes Tűzoltóegyesület honlapja

Holttestet találtak a diósjenői patakban

Holtan találtak egy diósjenői férfit hétfő délután hat óra tájban a helyi patakban. Kaszás Ottó alezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a halál oka egyelőre ismeretlen, idegenkezűségre utaló jelet nem találtak, többet csak a rendőr-orvosi boncolást követően tudnak majd közölni.

A rendkívüli haláleset körülményeit egyelőre közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a Rétsági Rendőrkapitányság.

Forrás: HírTV

 

Az önkéntes tűzoltók tájékoztatása szerint Árva Mihály az elhunyt. Nyugodjon békében!


Megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság
Nyugati csoport

A bajnokság állása a 15 forduló után

1.

Nógrádkövesd

15

13

1

1

56-20

40

2.

Diósjenő

15

10

2

3

34-18

32

3.

Nézsa

15

10

1

4

28-18

31

4.

Őrhalom

15

9

4

2

36-13

31

5.

Patak

15

9

2

4

30-17

29

6.

Érsekvadkert

15

8

1

6

43-27

25

7.

Bercel

15

8

1

6

41-29

25

8.

Ipolyszög

15

8

1

6

23-25

25

9.

Magyarnándor

14

7

0

7

32-30

21

10.

Nógrádsáp

15

7

0

8

32-36

21

11.

Nagyoroszi

15

5

1

9

19-39

16

12.

Dejtár

15

4

2

9

31-45

14

13.

Becske

15

3

2

10

29-47

11

14.

Kétbodony

15

3

1

11

27-41

10

15.

Hugyag

15

2

1

12

17-57

7

16.

Keszeg

14

1

4

9

17-31

7

 

Az ifjúsági bajnokság állása

1.

Ipolyszög

15

14

1

0

69-10

43

2.

Őrhalom

15

10

2

3

62-28

32

3.

Diósjenő

15

9

4

2

46-14

31

4.

Magyarnándor

15

9

4

2

39-18

31

5.

Bercel

15

8

0

7

34-35

24

6.

Nagyoroszi

14

7

3

4

33-24

24

7.

Keszeg

15

6

3

6

30-25

21

8.

Patak

15

5

4

6

36-22

19

9.

Dejtár

15

5

4

6

47-44

19

10.

Nógrádkövesd

15

5

3

7

27-23

18

11.

Érsekvadkert

15

5

2

8

19-45

17

12.

Nézsa

15

3

6

6

19-34

15

13.

Becske

14

3

2

9

25-52

11

14.

Kétbodony

15

3

2

10

27-78

11

15.

Nógrádsáp

15

3

1

11

19-46

10

16.

Hugyag

15

2

3

10

18-52

9

további részletek


2007. november 25.

Diósjenő - Magyarnándor 2:1 (1:0)

Góllövő: Pergel, Mezei

 

ifi: 1:1 (0:1)

Góllövő: Csabuda Á.

 

Őszi szezonzáró összejövetel

a Kámor-fogadóban

további képek itt


2007. november 24.

Jótékonysági Karitász-bál

Képgaléria megtekinthető itt

 

(a Kőszirt Néptáncegyüttes felvétele)

<a href='http://www.diosjeno.hu/karitasz.wmv'>Karitász jótékonysági bál - műsor</a>

rövid részletek a műsorbóll


2007. november 23.


2007. november 20.

Tájékoztató a gáz/távhő támogatásról

A Magyar Államkincstár mindazok részére, akik az idén támogatásban részesülnek, 2007. november 20-ig eljuttatja a 2008. évi igénylőlapot. Az igénylőlap beszerezhető a kincstár regionális igazgatóságainak ügyfélszolgálati irodáiban, illetve honlapukról.


2007. november 19.

Megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság
Nyugati csoport

 

A bajnokság állása a 14. forduló után

1.

Nógrádkövesd

14

12

1

1

50-18

37

2.

Nézsa

14

10

1

3

27-15

31

3.

Diósjenő

14

9

2

3

32-17

29

4.

Őrhalom

14

8

4

2

34-12

28

5.

Patak

14

8

2

4

28-16

26

6.

Érsekvadkert

14

7

1

6

39-25

22

7.

Bercel

14

7

1

6

38-28

22

8.

Ipolyszög

14

7

1

6

20-24

22

9.

Magyarnándor

13

7

0

6

31-28

21

10.

Nógrádsáp

14

6

0

8

29-34

18

11.

Nagyoroszi

14

5

1

8

19-39

16

12.

Dejtár

14

3

2

8

30-43

14

13.

Becske

14

3

2

9

26-42

11

14.

Kétbodony

14

3

1

10

26-39

10

15.

Keszeg

13

1

4

8

15-25

7

16.

Hugyag

14

2

1

11

15-54

7

további részletek


2007. november 18.

Nézsa - Diósjenő  0:4 (0:2)

Góllövő: Varga S., Pergel Cs. (2), Hornos T.

ifi: 1:1 (1:0)

Góllövő: Boros


2007. november 16.


2007. november 13.

nagyobb mérethez klikk a képre!


2007. november 12.

 

Megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság

Nyugati csoport

 

A bajnokság állása a 13. forduló után

1.

Nógrádkövesd

13

11

1

1

46-17

34

2.

Nézsa

13

10

1

2

27-11

31

3.

Diósjenő

13

8

2

3

28-17

26

4.

Őrhalom

13

7

4

2

28-12

25

5.

Érsekvadkert

13

7

1

5

37-22

22

6.

Patak

12

7

1

4

22-15

22

7.

Ipolyszög

13

7

1

5

20-18

22

8.

Magyarnándor

12

7

0

5

30-24

21

9.

Bercel

13

6

1

6

35-26

19

10.

Nógrádsáp

13

5

0

8

27-33

15

11.

Nagyoroszi

13

4

0

8

16-37

13

12.

Becske

13

3

2

8

25-40

11

13.

Dejtár

13

3

2

8

26-42

11

14.

Kétbodony

13

3

1

9

25-37

10

15.

Hugyag

12

2

1

9

14-45

7

16.

Keszeg

12

1

3

8

14-24

6

A Patak–Hugyag mérkőzés 5–0-s hazai vezetésnél a 30. percben félbeszakadt, mert a hugyagi csapat levonult a pályáról.
A Keszeg–Magyarnándor mérkőzés a pálya használhatat-lansága miatt elmaradt.

további részletek


2007. november 11.

Diósjenő - Érsekvadkert 3:2 (2:0)

Góllövő: Varga S. (2), Pergel Cs.

 

ifi: 4:0 (1:0)

Góllövő: Bogdán, Boros (3)


A téli felkészülésre figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Országszerte havazás kezdődött vasárnap délelőtt, ezért a katasztrófavédelem a téli időjárás veszélyeire és azokra való felkészülésre figyelmeztet. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ilyenkor az egyik legfontosabb, hogy az autósok téli gumival közlekedjenek. Útnak indulás előtt mindig érdemes tájékozódni a két település közötti útviszonyokról, és ha rossz a helyzet, mindenképpen érdemes a mellékutak helyett a főutakat és az autópályákat választani.

Dobson Tibor elmondta, hogy utazáskor fontos a külső időjárásnak megfelelően öltözködni, hiszen előfordulhat, hogy a kocsi elakad, ilyenkor pedig a hidegben kell várakozni. Amennyiben kisgyerekkel utazik valaki hasonló okokból valamilyen meleg italt - például teát - és célszerű vinni, illetve pokrócot, plédet is.

A szóvivő beszélt arról is, hogy jó ha a havas időben van az autóban egy kevés homok, esetleg lapát, így ha a kocsi elakad, ki lehet könnyen menteni.

A tűzoltók is a tél beálltával felkészülnek a műszaki mentésekre, vagy az elakadásokra, a kocsikon is ezek felszámolásához szükséges eszközöket visznek. A polgári védelem ilyenkor általában az önkormányzatokkal együttműködve berendez melegedő helyeket, hogyha egy autókonvoj, esetleg egy vonat elakad, akkor az utasokat ideiglenesen el tudják helyezni - tette hozzá a szakember.

Az előrejelzések szerint lesz egykét szárazabb nap ezután, de a következő napokban alapvetően marad a csapadékos időjárás, így eső, hó és havas eső is várható.

Forrás: Független Hírügynökség


2007. november 10.


2007. november 08.

 

Takács Albert: december 21-től megszűnik a határellenőrzés a belső határokon


December 21-től megszűnik a határellenőrzés Magyarország "schengeni belső határai", vagyis az osztrák, a szlovén és a szlovák határ mentén, tehát ahol fizikailag lehetséges az átjutás például Magyarországról Ausztriába, ott ellenőrzés nélkül át lehet menni - mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter Brüsszelben. A nap folyamán az Európai Unió tagállamainak szakminiszterei jóváhagyták azokat az értékeléseket, amelyek alkalmasnak minősítették Magyarországot és nyolc másik új EU-tagállamot, hogy csatlakozzanak a határellenőrzés nélküli közlekedést biztosító schengeni övezethez. A schengeni övezet külső határai mentén ugyanakkor alaposabb lesz az ellenőrzés - tette hozzá a miniszter.

MTI


2007. november 07.

Képviselői fogadóóra

 

Lombos István országgyűlési képviselő (MSZP) legközelebbi fogadóóráját november 9-én (péntek) 10-11 óráig tartja Rétságon, a Polgármesteri Hivatal I. emeleti 40. sz. helyiségében.


2007. november 06.

Talmácsi Gábor: a megvalósult álom

Hősként ünnepelték,

vastapssal fogadták Talmát

Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125-kcm-es géposztályának újdonsült világbajnoka azt mondta, szinte lehetetlen megfogalmazni azokat az érzéseket, amelyek akkor töltötték el, amikor vasárnap áthaladt a célvonalon az idényzáró Valenciai Nagydíjon, és ezzel a sportág első magyar világbajnoka lett. "A versenyen csak magamra koncentráltam. Legnagyobb riválisom, a spanyol Hector Faubel nagyot hibázott, amikor a viadal előtt felfedte a taktikáját, én pedig fel tudtam készülni ellene" - mondta Talmácsi Gábor a Kempinski szállodában rendezett sajtótájékoztatóján, amely kissé formabontóra sikeredett: az újságírók ugyanis vastapssal fogadták a 26 esztendős klasszist. A terem is szűknek bizonyult: a teljes hazai média eljött, többen végig állva, összezsúfolódva hallgatták végig a bajnok beszámolóját.

A sajtótájékoztató első részében egy, a Talmácsi Gábor pályafutását bemutató filmösszeállítást tekinthettek meg a jelenlévők. Ebben nyilatkozott a minimotoros "Gáborka", aki háromesztendősen, az édesapja által épített gépen jegyezte el magát a sportággal. Amikor megkérdezték tőle, hogy nem fél-e, így válaszolt több mint húsz évvel ezelőtt: "Nem bátorság kell, hanem meg kell tanulni." Ezt követően egy válogatás következett a valenciai verseny legizgalmasabb, lélegzetelállító pillanataiból: "A repülőn láttam először a futamot, és be kell vallanom, egészen másképpen néz ki kívülről, mint ott a pályán" - mesélte Talmácsi. "Büszke vagyok arra, hogy az idei 17 futamon egyszer sem hibáztam, végig egyenletes, jó teljesítményt nyújtottam. Az ausztráliai verseny sajnos nem sikerült a legjobban, de ebből is tanultam. Ahogy mondani szokás: ami nem öl meg, az erősít."

A tájékoztatón Talmácsi nagyszerű szerepléséért több értékes ajándékot kapott a támogatóktól: a MOL-tól megkapta azt az RSV Apriliát, amellyel Valenciában kiharcolta a világbajnoki címet, a Ford egy 2008-as Focus ST gépkocsival lepte meg, Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sportért is felelős államtitkára pedig a motorsport utánpótlás-nevelésében folytatott tevékenységéért aranygyűrűt adott át a leggyorsabb magyar édesapjának, Talmácsi Istvánnak. A motorsport 1949 óta íródó történetének első magyar világbajnoka kedden délben érkezett haza a valenciai szezonzáró futamról, Ferihegyen ezrek fogadták.

MTI

A 125 köbcentiméteresek világbajnokságának végeredménye:

1. Talmácsi Gábor 282 pont
 2. Hector Faubel 277
3. Kojama Tomojosi 193
4. Lukas Pesek 182
5. Mattia Pasini  174
6. Simone Corsi 168
7. Sergio Gadea 160
8. Joan Olive 131
9. Pol Espargaro 110
10. Bradley Smith 101

 Talma

Megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság

Nyugati csoport

 

A bajnokság állása a 12. forduló után

1.

Nógrádkövesd

12

10

1

1

43-17

31

2.

Nézsa

12

10

1

1

27-8

31

3.

Diósjenő

12

7

2

3

25-15

23

4.

Érsekvadkert

12

7

1

4

35-19

22

5.

Őrhalom

12

6

4

2

25-12

22

6.

Patak

12

7

1

3

22-12

22

7.

Ipolyszög

12

6

1

5

17-16

19

8.

Bercel

12

6

0

6

32-23

18

9.

Magyarnándor

12

6

0

5

27-24

18

10.

Nógrádsáp

12

5

0

7

25-30

15

11.

Nagyoroszi

12

4

0

8

13-34

12

12.

Becske

12

3

2

7

25-37

11

13.

Dejtár

12

3

2

7

23-36

11

14.

Kétbodony

12

2

1

9

19-34

7

15.

Hugyag

12

2

1

9

14-45

7

16.

Keszeg

12

1

3

8

14-24

6

A Magyarnándor–Patak mérkőzés a 76. percben 1–0-s állásnál félbeszakadt, ugyanis egy bedobás előtt a két csapat játékosai, majd szurkolói egymást kezdték lökdösni, a rend néhány perc után sem állt helyre, ezért a mérkőzést a Szakal T. játékvezető beszüntette.

A 11. fordulóban elmaradt Ipolyszög-Hugyag mérkőzés 3 pontját, 3-0-s gólkülönbséggel az Ipolyszög kapta meg.

további részletek


Megjelent a Börzsönyi Helikon októberi száma

 

mely Hörömpő Gergelyre, az október 6-án elhunyt nyugalmazott lelkipásztorra emlékezik  27-43. oldalain.

Börzsönyi Helikon 2007. október

a kiadványt megnyithatja a képre klikkelve

Forrás: Börzsönyi Helikon honlapja


2007. november 05.

 

Sikeres a Pannon

játszótér-felújítási programja

 

Összességében közel negyvenmillió forinttal és több ezer órányi kétkezi munkával segítettek a pannonosok hazánk húsz településén régi játszóterek felújításában és újak kialakításában...

 

Legkésőbb 2009 januárjáig kötelező az Európai Unió követelményeinek megfelelő játszótér kialakítása, ehhez azonban nem minden településnek van pénze, ezért nagy segítség a Pannon adománya. A mobilszolgáltató tavaly indult játszótér-felújítási programja nem várt sikert hozott a települések és a dolgozók körében is, így a Pannon a következő évben is tervezi ilyen különleges csapatépítő programok szervezését.

 

Hévízgyörk, Csopak, Szomor, Szomolya, Újszász, Mezőkövesd, Szentlőrinckáta, Kutasó, Bonnya, Eger, Balatonkenese, Héreg, Érd, Szomor, Diósjenő, Kalocsa, Sirok, Gyulafirátót, valamint Ivád településeken építettek a Pannon dolgozói játszótereket, Karácsondon pedig az autista major felépítésében segítettek.

Forrás: BTL.hu


2007. november 04.

Nagyoroszi - Diósjenő 3:1 (1:1)

Góllövő: Pergel Cs.

 

ifi: 0:2 (0:2)

Góllövő: Monostori, Bogdán


Búcsú


2007. november 03.

ELADÓ LAKÁS Diósjenőn2007. november 01.

Gáz- és távhőtámogatás: november elsejétől várják a kérelmeket


November 1-jétől lehet leadni a gáz- és távhőtámogatási kérelmet az államkincstárnak, de akik idén is kaptak, azoknak a szervezet kipostázza a szükséges dokumentumokat november 20-ig - jelentette be Daróczi Dávid a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

November elsejétől lehet leadni a gáz- és távhőtámogatási kérelmet az államkincstárnak, de akik idén is kaptak, azoknak a szervezet kipostázza a szükséges dokumentumokat november 20-ig - jelentette be Daróczi Dávid a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Mint elhangzott, a kompenzációt mindenkinek újra igényelnie kell. A kormányszóvivő hozzátette: ezt érdemes még az idén megtenni, mert aki csak jövő januárban jelentkezik támogatásért, az a rákövetkező hónap első napjától kaphatja meg a kompenzációt.

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, hogy idén mintegy kétmillió háztartás részesült támogatásban, és a becslések szerint ez a szám jövőre is nagyjából ugyanennyi lesz.

MTI

A gázár- és távhő támogatási rendszer 2008. évben az ideihez képest néhány ponton módosul

Továbbra is a háztartás egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme alapján lesznek jogosultak a családok a támogatásra. A jövedelmi kategóriák nem módosulnak, azonban attól függően, hogy a kérelmet mikor nyújtják be — a nyugdíjminimum emelkedésével egyidejűleg —, változnak a sávhatárok.

A Magyar Államkincstár mindazok részére, akik az idén támogatásban részesülnek, november 20-ig eljuttatja a 2008. évi igénylőlapot. Az igénylőlap hozzáférhető lesz a Kincstár ügyfélszolgálati irodáiban és november közepétől az internetről is letölthető (http://www.allamkincstar.gov.hu). A kérelmet a Kincstár lakóhely szerint illetékes szervéhez kell benyújtani. Azok, akik december 31-éig benyújtják az igényüket, január 1-jétől megkapják a támogatást. Ha a kérelem benyújtására január 1-je után kerül sor, akkor a támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól jár. A kérelemhez most sem kell jövedelem-igazolásokat mellékelni, csupán nyilatkozatot kell kitölteni a jövedelmekről. Fontos változás azonban a kitöltendő igénylőlapon, hogy a háztartás minden egyes tagjának adóazonosító jelét fel kell tüntetni. Akinek pedig nincs adóazonosító jele (pl.: gyermekek), ott a "nincs" szót kell szerepeltetni.

A beadott igénylések fokozottabb ellenőrzésére, visszaélés esetén, szigorúbb szankciókra lehet számítani. A támogatás mértéke az első két jövedelmi kategóriában az ideivel azonos marad, a két magasabb jövedelmi kategóriában pedig mérséklődik. Változást jelent továbbá az is, hogy az átlagfogyasztást figyelembe véve (1500-1600 m3/év) évi 3000 m3 helyett 2000 m3 a támogatott gáz mennyisége. A nagycsaládosok esetében a csökkenés ennél kisebb mértékű, mert 5000 m3 helyett 4000 m3-ig vehetik igénybe a támogatást.


Mindenszentek és halottak napja
november 1. és november 2.

 

 

 

Az egymás utáni napokon ünnepelt mindenszentek és halottak napja közül egyértelműen az utóbbi dominál, annak ellenére, hogy a megemlékezés később alakult ki.

Minden vértanú ünnepe
A minden vértanú ünnepe volt az első keresztény jeles nap, amely a halottaknak állított emléket. A Keletrómai Birodalomból a 4. századból maradt fenn írásos emlék, amely arról számol be, hogy a keresztényüldözések áldozataiért imádkoztak. Kezdetben nem alakult ki egységes időpont, három alkalommal, május 13-án, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan és pünkösd után ünnepelték meg a vértanúkat Keleten.

A Róma vezetésével kibontakozó nyugati egyház a 6. században vette át az ünnepet. Ebben IV. Bonifác pápának volt kiemelkedő szerepe, aki a katakombákban nyugvó őskeresztényeket hatalmas pompával újratemettette. Az eseményre 690. május 13-án került sor, ezt követően pedig minden évben felidézték az első keresztények emlékét. A korabeli szertartásnak volt egy érdekes eseménye: a Vértanú Mária templom kupolájáról rózsaszirmok hullottak a mártírokért imádkozó hívekre. Ez a hagyomány a középkorban átkerült augusztusra, a rózsák ünnepére.

A minden vértanú ünnepe egészen a középkorig élt, jelentőségét azonban visszaszorította a mindenszentek később kialakult hagyománya.

Mindenszentek
III. Gergely pápa a 8. században indította útjára mindenszentek ünnepét. A pápa kiállt azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is emlékezzenek meg, ezért 732-ben a Szent Péter-bazilika egyik mellékkápolnáját mindenszenteknek, vagyis az egyház szentjeinek ajánlotta. A történtekből kiolvasható, hogy a mindenszentek nem a vértanúk ünnepének új értelmezése, hanem attól teljesen független kezdeményezés.

Nem ismert, hogy a felszentelés az év melyik napján történt, a 8. századtól azonban november elsejét említik, mint az ünnep dátumát. Az sem ismert, hogy miért pont november elsejére esett a választás, talán valamelyik pogány rítus átvétele állhat a háttérben (kelta újév vagy hispán-gall ünnep).

Mindenszentek, akárcsak a minden vértanú ünnepe idővel veszített jelentőségéből, a három ünnep közül a halottak napjának épült be egyedül a világi ünnepek közé.

Halottak napja
A népi kultúrában a mindenszentekhez szinte egyetlen szokás sem kötődik, ezzel szemben a halottak napja igen színes hagyományokkal rendelkezik. A mindenszentekkel ellentétben az ünnep nemcsak a katolikusoké, hanem a reformáció több vallása is elfogadja: míg az evangélikusok és az unitáriusok hivatalosan is elismerik, addig a reformátusok csak szokásjog alapján, a templomon kívül emlékeznek meg az eseményről.

A halottak napja szintén önálló ünnep, a másik két szokástól függetlenül alakult ki: Szent Odilo clunyi apát 998-ban rendelte el, hogy a halottakról zsolozsmákkal és szentmiseáldozatokkal emlékezzenek meg. A szokás Nyugat-Európában a 12-13. században mindenhol elterjedt, így Magyarországon is. A szokás ismertsége napjainkban is töretlen, azon kevés hagyomány közé tartozik, amely életben tudott maradni a 21. század elején is.

Forrás: unnep.hu