vissza

2007. október 01.

Foci

A bajnokság állása

1.

Érsekvadkert

6

5

1

0

24-4

16

2.

Nógrádkövesd

6

5

1

0

24-7

16

3.

Nézsa

6

5

1

0

15-2

16

4.

Patak

6

4

1

1

13-6

13

5.

Őrhalom

6

3

3

0

13-3

12

6.

Magyarnándor

6

4

0

2

18-11

12

7.

Diósjenő

6

4

0

2

12-5

12

8.

Bercel

6

4

0

2

14-8

12

9.

Ipolyszög

6

2

1

3

5-7

7

10.

Nagyoroszi

6

2

0

4

7-21

6

11.

Becske

6

1

1

4

10-18

4

12.

Dejtár

6

1

1

4

7-18

3

13.

Nógrádsáp

6

1

0

5

7-18

3

14.

Keszeg

5

0

2

3

4-10

2

15.

Kétbodony

6

0

1

5

5-18

1

16.

Hugyag

5

0

0

5

4-25

0

további részletek


Összefogás a tehetséges gyermekekért

A községi általános iskola mindig is arra törekedett, hogy szakmai segítséget nyújtson a térség pedagógusai és iskolás korú gyermekei számára. Számos alkalommal szervezetek konferenciákat, bemutató tanításokat, s hívtak meg rangos előadókat ennek érdekében.

E törekvésének most egy új eredménye született. Egy megállapodást kötöttek a váci Boronkay György középiskolával abban, hogy közös összefogással szerveznek a tehetséges gyermekek számára egy felvételire felkészítő tanfolyamot. A megye nyugati szélének a természetes vonzása ugyanis többnyire Vác irányába viszi a tanulókat, de dolgozni, vásárolni is könnyebb az itt élők számára a Duna-parti városban. A tanfolyam kezdő napján Fábián László, a műszaki középiskola igazgatója is ellátogatott Diósjenőre.

Honnan jött az ötlet, hogy épp Diósjenőn alakítsák ki az egyik bázishelyüket?

– Két oka is van. Az egyik, hogy Mocsári Gergely, a diósjenői iskola vezetője általános iskolás koromban igazgatóm volt szülőfalumban, Borsosberényben. A másik, hogy mindkettőnk fejében egyszerre fogalmazódott meg, hogy lépnünk kell a tehetséges gyermekek támogatása érdekében. A Boronkayban még ma is háromszoros a túljelentkezés, sőt van olyan nyelvi szakunk, ahol hatszoros, de mégsem ülhetünk a babérjainkon. Tudomásul kell vennünk, hogy versenyhelyzet van, s ezért ismertté kell tennünk az iskolánkat, kedvet csinálva biztatnunk kell a tanulókat, hogy bátran jelentkezzenek hozzánk felvételizni. A másik hasonló központot a Börzsöny túlfelén, Kemencén szerveztük meg.

Mik a tapasztalataik az iskolájukba jelentkező tanulókról?

– Egyre növekszik a városból érkező tanulók aránya. A statisztikai mutatók azt igazolják, hogy a városból érkezők pillanatnyi tudása, felkészültsége, az iskoláik jobb felszereltsége, lehetőségei miatt a nyolcadik év végén magasabb szintű, mint a kis falukból érkezők átlaga. Nekünk azonban nemcsak egy pillanatnyi tudást kell mérnünk, hanem a képességet is meg kell látnunk. Azt is tapasztaltuk, hogy a szorgalmas és tehetséges falusi tanulók aztán az évek során leelőzik városi társaikat.

Milyen tematika mentén foglalkoznak a gyerekekkel?

– A középiskolánk tanárai állították össze a tematikát, de az oktatásban részt vesznek a jól felkészült diósjenői kollégák is. A tanfolyamok matematika, magyar, angol és számítástechnika tantárgyak keretei közt készítik fel a gyerekeket a felvételire. Természetesen az önmagában nem érdem, ha valaki részt vesz a felkészítőn, azért nem kap pluszpontot, arra törekszünk inkább, hogy segítséget nyújtsunk ahhoz, hogy saját erejükből jussanak be az iskolánkba.

– Az általános iskoláknak is tudomásul kell venniük a versenyhelyzetet – vette át a szót Mocsári Gergely. Ma az összefogás, az iskolatársulások korát éljük. Elébe kell mennünk a folyamatoknak. Amelyik iskola többet tud nyújtani, az lesz majd a vonzóbb a tanulók és szüleik számára is. Minden iskola keresi azt a pluszt, amellyel többet tud kínálni. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha időben lép az intézmény, s többet vállal magára, mint az kötelező.

Mik a feltételei annak, hogy valaki részt vegyen ezen a tanfolyamon?

– Minden iskolát értesítettünk a térségünkből erről a lehetőségről. Szendehelyről, Borsosberényből, Nagyorosziból és Tereskéről érkeztek diákok. A jó együttműködés eredményeként a tanfolyamot ingyenesen tudjuk biztosítani a résztvevők számára.

Fábián László igazgató, a gyermekekhez szólva mutatta be intézményét. A Boronkay az ezer rangsorolt középiskola összevetésében is igen rangos helyet vívott ki magának több mérőszám tekintetében is. Nem véletlen tehát, hogy a nyelvvizsgát szerzők aránya eléri a 61, a továbbtanulók száma pedig a 81 százalékot. Arra törekednek, hogy a térség tudásközpontjává váljanak. Ehhez van szükség az okos, intelligens, tehetséges tanulókra, kik azt is megtapasztalhatják, hogy nem mindig a tudás megszerzése a fontos, hanem az odavezető út végigjárása is.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 2007. október 1-i száma


2007. szeptember 30.

Diósjenő - Kétbodony 3:0 (1:0)

Góllövő: Pergel Cs., Horváth A., Varga S.

Ifi: 9:0 (5:0)

Góllövő: Monostori L. (3), Boros D. (2), Bogdán Á. (2),

Bőgér Á., Csabuda Á.


2007. szeptember 29.

Börzsöny kupa

Véget ért a női kispályás labdarúgótorna. Sajnos Szalka I. csapata nem vett részt a döntőn.

A mérkőzések eredményei:

Letkés -

Szalka I.

3:0
Letkés - Kemence 1:1
Letkés - Szalka II. 3:1
Letkés - Diósjenő 1:3
Szalka I.  - Szalka II. 0:3
Diósjenő - Szalka II. 5:0
Szalka I.  - Diósjenő 0:3
Szalka I. - Kemence 0:3
Szalka II. - Kemence 0:1
Diósjenő - Kemence 7:0

Végeredmény:

1. Diósjenő 38 pont
2. Szalka I. 27 pont
3. Kemence 26 pont
4. Letkés 13 pont
5. Szalka II. 9 pont

A díjakat Tóth János polgármester és Garaba Imre 82-szeres magyar labdarúgó válogatott adta át.

Gratulálunk lányainknak, asszonyainknak!

nagyobb mérethez klikk a képre

képgaléria (dia)


2007. szeptember 28.

UTOLSÓ CSEPP

 

Az MTV tegnapi, SZEMPONT című műsora, benne: ismét a berkenyei villapark - UTOLSÓ CSEPP címmel.

(ha csak ezt a részt akarod megnézni: 24:40 - 33:53)

Firefox vagy Opera böngészővel erre szükség lehet.


Megjelent

Hörömpő Gergely

Duna-parti élet

című kötete

A könyv 500 forintos áron megvásárolható a Polgármesteri Hivatalban, a Takarékszövetkezetben és az Általános Iskolában - Dovák. B. József tanár úrnál.

A könyv előszava:

"Előszó

Érdekes könyvet vesz kezébe most az Olvasó. Hörömpő Gergely, (nekem barátságunk okán Gergő bácsi) kérdező, mesélő, bizakodó, sokszor a naivitás határait súroló, ám ennek ellenére a „dolgokat" a maguk valóságában szemlélő gyerekként írta meg azt a kisregényt... hatvan évesen. Nem volt neki ez nehéz, mert lélekben a mai napig ugyanaz a lelkes gyerek maradt, ha már saját gyerekei „kirepültek" is, ha már unokát nevel is.

Látszólag a cselekmény szerteágazó, látszólag nem történik semmi, csak apró emlékképek villannak fel szemeink előtt a történelemből, hétköznapi, bárkivel megtörténhető cselekménnyel. Gergő bácsi egy versében plasztikusan ábrázolta ezt a „semmit" akkor, amikor a következő versét írta:

Kőpadon a naplemente

Este tücsök éneke csöngte be szépen
az udvari árnyak, a távoli partok,
a magas torony, alacsony pince, tyúkól
hűs, lila tájait, csengve, dalolt,
Mizserék tehene búsan felbőgött, rá
feleletet a hajókürt adott,
nagyapókák az utcai kőpadon mint
mocorogtak, turkálták a büdös dohányt,
az évtizedek távolából mintha
malom zúgna, ott, odaát...
sehol se zúgott, csak a százéves nagy fa,
az zizegett mindig valamit,
a toronycsillag ágai közt kigyújtotta
a bordó ég első csillagait;
Emlékszel? Ez történt akkor,
mikor sokak szerint
nem történt semmi."

Bizony, ezek az apró „semmik" a világ legfontosabb dolgai, hiszen ha valaki nyitott környezetére, az emberekre, rokonaira, barátaira, a szépre, a szóra, a Történelemre, minden hasznára válik, mindenből tanul profitál. Ezek az apró „semmik" azok, amikből/tő) ember lesz az ember. ezektől az apró semmiktől" függ, hogy milyen ember lesz az ember. Hörömpő Gergely saját élete apró kis „semmijeinek” állít emléket akkor, amikor megírja őket. Kénytelen, hisz feszíti lelkét a kapott feladat, hogy tanítson... vagy csak- hogy átadja ezeket az emlékeket. Talán embert akar „faragni" belőlünk., vagy csak annyit szeretne, hogy mi is meglássuk Istent egy repülő galambcsapatban' Egyre megy: Istent „beszéli" lépten-nyomon, mikor tudósít apró történeteiben. Gergő bácsi sokadik a sorban, ősei református lelkészek voltak. akiktől átruházódott rá ez az embert próbáló feladat. Szószékről a templomban.. vagy írógéppel, tollal szobája magányából? Összeegyeztethető a lelkészi hívatással az írás, a költészet, az irodalom. Sőt! Klasszikus formájában az irodalom is ,,lelkészi" hívatás, hisz az irodalom tárgyának, s egyben alanyának is az ember kell, hogy legyen! S céljának az élet „átértékelése", az okítás, az erkölcsi vezetés. Gergő bácsi írásai, versei ma „nem korszerűek". Ma, sok esetben (az esetek nagy többségében) más alanya-tárgya van az irodalomnak. Ám mindez Őt nem érdekli. Ragaszkodik Istenhez, ragaszkodik a hagyományos erkölcsi rendhez, a széphez, a nemeshez... s ezzel, bár korszerűtlen kis szigetet alkot az irodalom tengerén, mégis, így maradnak meg írásai örök érvényűeknek.

Bevallom, elfogult vagyok Gergő bácsival szemben, hiszen barátommá lett az évek során, hála Istennek érte! Azonban elfogultság ide, vagy oda, az alant következő írása annyira megfogott, hogy szeretnék egy próbát tenni Önökkel:

Olvassák el, s válaszoljanak nekem (maguknak); Ugye, Önöket is ugyanúgy „megfogta" Hörömpő Gergely személye, kedves humora? Ugye, Önök is ugyanabba a „brancsba" tartoznak eztán? Ugye, Önök is vágynak arra a Duna-partra, abba a csöndbe, abba a „semmibe", hogy éljenek... hogy csak éljenek? Ugye, milyen jó, ha szerencséjük folytán épp azt élik át, amit Gergő bácsi is átélt egykoron?

Ugye, Önök is barátaivá váltak Hörömpő Gergelynek, miután elolvasták sorait?

Karaffa Gyula"


Bari Janó

cigány festőművész kiállítása

az Általános Iskolában

 

Bari Janó 52 éves, 9 éves korától fest. Különböző technikákat használ a tájképfestészettől a szürrealizmusig. Képei Görögországtól Amerikáig több gyűjteményben megtalálhatók.

A kiállítás a jövő hét végéig tekinthető meg.


2007. szeptember 27.

Jenői Napló 2007. szeptemberi száma


Ismét legyőztük a németeket!

Már hagyománynak is nevezhetően focitornán vettünk részt a diósjenői "öregfiúk" csapatával Németországban, Jena városában.

a diósjenői öregfiúk csapata

nagyobb mérethez klikk a képre

2007. szeptember 14-én hajnalban indultunk útnak, hogy eleget tegyünk a német barátaink meghívásának. A korai indulásra azért is vállalkoztunk, mert német barátunk JÜRGEN előre megvette számunkra a 18 órakor hazai pályán játszó Bundesliga II.-be feljutó jenai futballmeccsre a jegyeket, mely csapatba igazolták le a magyar válogatott játékost: Torgelle Sándort. A kezdésre már összetalálkoztunk a minket vendégül látó német csapat több tagjával, akikkel együtt szurkoltunk Jena csapatának. A szurkolási lendületünk akkor sem tört meg, amikor Sándort a 27. percben 0:1 állásnál lecserélték A mérkőzés végeredménye 1:2 lett. A mérkőzést követően foglaltuk el szállásunkat a jenai kempingben, egy szép horgásztó partján, majd a vacsorát követően mindnyájan kellően kifáradva zuhantunk ágyainkba.

Másnap délelőtt városnézés, vásárlás Jena városában. Délután 14 órától kezdődött a focitorna Jenától 10 km-re Jürgen lakhelyének városában, ahol szuper jó pálya várt ránk. Első mérkőzést mi játszottuk a hazai csapattal, amit 3:1-re nyertünk. Ezt követően a helyiek játszottak Jürgenék csapatával, amit a hazaiak nyertek 1:0-ra. Majd ezután került sor a számunkra un. presztízsmérkőzésre, egyben visszavágóra a nagyarányú diósjenői győzelem után. Ezen a mérkőzésen hamar gólt szerzett a lelkesen kezdő hazai csapat, de szerencsére nemsokára válaszolni is tudtunk, sőt az első félidőben már a vezetést is megszereztük. A végére jobban elfáradtak a hazai németek így 4:1-re nyertük azt a mérkőzést is, amivel a tornát megnyertük, sőt a torna gólkirályi címét is mi zsebelhettük be.

A mérkőzések alatt a vendéglátók már komoly munkával sütötték a nyárson a malaccombokat, amit, a mérkőzéseket követően közösen fogyasztottunk el sörökkel öntözgetve. Majd naplementekor visszatértünk szállásunkra, pihenni, regenerálódni ugyanis Jena főterén sörfesztiváli rendezvény volt. A csapatunk tagjain is kijött a fáradtság, a kártyaszeretet, így a sörfesztiválra már csak egy kocsival, öten mentünk.

Városnézés Prágában

A harmadik nap a reggelit követően indultunk haza, hogy útközben Prágában néhány órát városnézéssel eltölthessünk.
A hosszú, fárasztó utazást, a családtól való távolmaradást kárpótolta a győzelem sikere, a látvány amivel mindnyájan gazdagabbak lettünk, a németekkel és nem utolsósorban egymás közötti baráti szálak erősítése, továbbá Diósjenő hírnevének növelése, megismertetése.

A csapatban résztvevők:
Varga János, Monostori László, Genzelman István, Bogér János, Gerda Gyula, Schmittinger László, Mazzonetto Maurizio, Hornos Frigyes, Kertész Márton, Panykó György.

Gratulálok csapatomnak az elért eredményekhez, egyben minden résztvevőnek köszönöm, hogy együtt tölthettük ezt a hosszú hétvégét, nem utolsósorban a gépkocsivezetőknek, akik a hosszú úton biztosították az utazásunk biztonságát.

Panykó György


2007. szeptember 26.

Börzsöny Kupa plakátja

nagyobb mérethez klikk a képre!


Forrásvíz Természetbarát Egyesület logója

Forrásvíz Természetbarát Egyesület

8315 – Gyenesdiás, Gödörházy u. 60.

Telefon/Fax: 83/316-943; 30/451-6927

E-mail: forrasviz@t-lan.hu

 forrasviz@freemail.hu

www.forrasviz.eu

 

Kedves „diós” nevű települések!

„Közös összefogással egy országos diós ünnepért” – mottóval indult útjára a tavalyi évben Gyenesdiáson

a „diós” települések vándorfesztiválja.

Ezúton szeretném meghívni Önöket Gyenesdiásra,

a 2007. október 21-én tartandó

„Diós” -nevű települések
I. Országos találkozójára


Az elmúlt egy évben megkerestük az érintett településeket és arra kértük Őket, hogy egy szándéknyilatkozattal járuljanak hozzá ehhez az ötlethez. A települések polgármestereinek és képviselő testületeinek a pozitív hozzáállását az ügyhöz, a partnerség keresését ez úton szeretném megköszönni.

Az idei évi program összeállításakor úgy gondoltuk, hogy jó lenne egymás települését, az ott lakók életét, tevékenységeit jobban megismerni, így tisztelettel felkérem a településeket az alábbiakra:

 • a település bemutatása (kb 3-5 percben): település elhelyezkedése, lélekszám, intézmények, kisebbségek, civil szervezetek, stb…

 • tudunk biztosítani egy standhelyet (asztal, mögötte falfelület) is, ahol szóróanyagokat, posztert, kézműves munkákat lehet bemutatni;

 • várunk egy-egy művészeti csoportot, akik 15-20 perces műsorszámmal tudnának bemutatkozni;

 • valamint várunk a településekről diós ételeket, italokat is, melyeket egy szakmai-amatőr zsűri fog értékelni és a legjobbak díjazásban részesülnek.

 • Kérek minden települést, akik még nem jelöltek meg kapcsolattartót településükről, hogy azt tegyék meg, a könnyebb párbeszéd érdekében.

  Kérem, hogy részvételi szándékukat a mellékelt jelentkezési lapon 2007. október 12-ig jelezzék számunkra.

  A távolabbról érkezők számára (térítés ellenében) szállást tudunk biztosítani. A szállásigényt előre kell tudnunk, így előzetesen 2007. szeptember végéig mindenki részéről várunk egy telefonos (30/451-6927) egyeztetést.


  Program:
  október 21. (vasárnap)


  Helyszín: Gyenesdiás - Községháza

  9:30 Vendégek fogadása

  10:00 Diós nevű települések I. Országos találkozója
  Megnyitja: Gál Lajos polgármester
  Köszöntőt mond: Sümegi Gábor, Forrásvíz Természetbarát Egyesület alelnöke

  10:15 „Dió a művészetekben” kiállítás megnyitója (helyi alkotók műveiből)
  Megnyitja: Szalóky Jenő, Zala Megyei Közgyűlés Turisztikai Bizottságának elnöke

  10:45 Diós települések bemutatkozása, művészeti csoportjainak műsora

  14:00 Ebéd – „Jó ebédhez szól a nóta” – Tátorján Együttes

  15:00 Dokumentumok, emléklapok aláírása

  15:30 Gyenesdiás község Diás településrészének bemutatása, bejárása

  Helyszín: Gyenesdiás - Vitorláskikötő
   

  17:00 Diós előadás (Prof. Dr. Szabó István)
  Diós ételek, italok kóstolója, díjazása

  19:00 Vacsora, könnyűzenei műsor

  A találkozás és a személyes megismerés reményében

                                  Tisztelettel:
                                                          Gálné Németh Ildikó
                                                                    elnök
                                         Forrásvíz Természetbarát Egyesület


  Lombos István

  országgyűlési képviselő

  legközelebbi fogadóóráját

  szeptember 28-án (péntek) 9-10 óráig

  tartja Rétságon, a Polgármesteri Hivatal

  I. emeleti 40. sz. helyiségében


  2007. szeptember 25.

  Foci

  A bajnokság állása

  1.

  Nézsa

  5

  5

  0

  0

  15-2

  15

  2.

  Nógrádkövesd

  5

  4

  1

  0

  16-5

  13

  3.

  Érsekvadkert

  5

  4

  1

  0

  15-4

  13

  4.

  Őrhalom

  5

  3

  2

  0

  13-3

  11

  5.

  Patak

  5

  3

  1

  1

  10-5

  10

  6.

  Magyarnándor

  5

  3

  0

  2

  16-10

  9

  7.

  Bercel

  5

  3

  0

  2

  11-7

  9

  8.

  Diósjenő

  5

  3

  0

  2

  9-5

  9

  9.

  Ipolyszög

  5

  2

  1

  2

  4-4

  7

  10.

  Nagyoroszi

  5

  2

  0

  3

  7-12

  6

  11.

  Becske

  5

  1

  1

  3

  9-15

  4

  12.

  Nógrádsáp

  5

  1

  0

  4

  6-17

  3

  13.

  Keszeg

  4

  0

  2

  2

  4-7

  2

  14.

  Kétbodony

  5

  0

  1

  4

  5-15

  1

  15.

  Dejtár

  5

  0

  0

  5

  4-18

  0

  16.

  Hugyag

  4

  0

  0

  4

  2-17

  0

  a Hugyag-Keszeg mérkőzés 2-0 (1-0) állásnál

  a 70. percben félbeszakadt

  további részletek


  2007. szeptember 24.

  Meghívó

  A Diósjenői SE tisztelettel meghív minden érdeklődőt

  a diósjenői Sportpályán

  2007. szeptember 29-én szombaton tartandó

   „BÖRZSÖNY” női kispályás labdarúgó torna versenysorozat utolsó, befejező fordulójára

  A torna menetrendje:

    9:45    Ünnepélyes megnyitó

  10:00 - 13:35 mérkőzések

  1.      mérkőzés: 10 óra 00 perc - 10 óra 35 perc

  2.      mérkőzés: 10 óra 45 perc - 11 óra 20 perc

  3.      mérkőzés: 11 óra 30 perc - 12 óra 05 perc

  4.      mérkőzés: 12 óra 15 perc - 12 óra 50 perc

  5.      mérkőzés: 13 óra 00 perc - 13 óra 35 perc

    "A” pálya "B” pálya

  pihen

  1. Szalka I. - Kemence Diósjenő - Letkés

  Szalka II.

  2. Diósjenő – Szalka I. Szalka II. – Letkés Kemence
  3. Diósjenő - Kemence Szalka I. – Szalka II. Letkés
  4. Szalka II. - Diósjenő Letkés – Kemence

  Szalka I.

  5. Szalka I. - Letkés Szalka II. - Kemence Diósjenő

  A mérkőzések füves kispályákon (40x20m) kerülnek megrendezésre, 2x15 perces félidőkkel, 5 perces szünet közbeiktatásával.

  13:35 – 14:30  ebéd

  14:30 eredményhirdetés, díjátadás

  A díjakat átadja: Tóth János polgármester és

  Garaba Imre 82-szeres magyar válogatott labdarúgó

  Versenytáblázat állása

  1. Szalka I. 27 pont
  2. Diósjenő 26 pont
  3. Kemence 19 pont
  4. Letkés 6 pont
  5. Szalka II.

  6 pont

  Várunk mindenkit, aki szurkolásával, biztatásával egy kicsit is hozzá tud járulni lányaink, asszonyaink kupasikeréhez!

  Hajrá lányok! Hajrá asszonyok! Hajrá DSE!


  Ismét diófesztivál

  A helyi fiatalokat tömörítő „CivilDió” egyesület az elmúlt év során rendezte meg első évben a diófesztivált. Újból elérkezett az ősz, ismét hullanak megérett diószemek, az egyesület pedig megint Diósjenőre invitálja – október 13-ra – a színes program iránt érdeklődőket.

  Az egész napos forgatag diófaültetéssel kezdődik az elmúlt egy évben született diósjenőiek tiszteletére. Minden korosztálynak kínálnak programot. Lesz családi vetélkedő, a megtekinthetjük a Locsi-fecsi színjátszó kör premierjeként Móra Ferenc Csőszfogadás című darabját, tapsolhatunk a Katáng együttes gyermekkoncertjén, táncra perdülhetünk a táncházban. Eredményt hirdetnek a dióssüti-versenyben, s persze meg is kóstolhatjuk a legfinomabbra sikeredett ínyencségeket.

  Az esti program is igen változatosnak ígérkezik. Fellépnek a váci Nagyon Ütősök, lesz musical-előadás, blueshangulatú zenét játszik a Crosstown együttes, a református templomban pedig egyházzenei kamarakoncert várja az érdeklődőket. Az estet a dióbál zárja, melynek résztvevői szavazhatnak a diókirályra és diókirálynőre is.

  Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 2007. szeptember 24-i száma


  Diósjenői Roma Nap plakátja


  Munkanélküli pedagógus

  gyermekfelügyeletet vállal

  06 30 6376658


  2007. szeptember 23.

  Gottfried Richárd lelkipásztor beiktatása

  Gottfried Richárd lelkipásztor beiktatása

  Gottfried Richárd lelkipásztor beiktatása

  Fotó: Lengyel László

   

  Bővebben a hamarosan megjelenő Jenői Naplóban olvashatnak az eseményről.


  Ipolyszög - Diósjenő 0:1 (0:0)

  Góllövő: Pergel Cs.

  Ipolyszög - Diósjenő 0:1 - a kezdőcsapat

  Ipolyszög - Diósjenő 0:1 - Pergel Csaba gólja 3 védő gyűrűjéből

   

  ifi: 4:1 (2:0)

  Góllövő: Monostori L.

  Ipolyszög - Diósjenő ifimérkőzés 4:1 - a kezdőcsapat

  Ipolyszög - Diósjenő ifimérkőzés - Monostori Laci szabadrúgásgólja

   

  a diósjenői szurkolók egy csoportja

  Ipolyszög - Diósjenő meccs - a diósjenői nézők egy csoportja

  Ipolyszög - Diósjenő meccs - a diósjenői nézők egy csoportja


  2007. szeptember 22.

  Szüreti felvonulás

  Szüreti felvonulás 2007

  Szüreti felvonulás 2007

  Szüreti felvonulás 2007

  Szüreti felvonulás 2007

  A kép.tár.hu-n karbantartás miatt a képfeltöltés átmenetileg szünetel, ezért a többi kép ott még nem tekinthető meg.


  2007. szeptember 21.

  Börzsönyi hegyi félmaraton – Utóélet és folytatás

  Nemrégiben rendezte meg a Börzsönyi hegyi félmaraton névre keresztelt futóversenyét a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. Az idén először kiírt pénzdíjas versenyre 206 sportoló nevezett be, a nézelődőkkel, családtagokkal, kísérőkkel együtt mintegy félezren látogattak el a szép fekvésű községbe. A rendezvény sikerét látva a szervezők szándékai szerint a jövőben is lesz hasonló megmérettetés.

  A félmaratoni távon kívül a szervezők 7 kilométeren is kínáltak versenyzési lehetőséget és a gyerekek is kipróbálhatták magukat, 3,1 kilométeren. A szépséges természeti környezetben, kiváló szervezés mellett megtartott rendezvény utóéletéről a szervezőkkel beszélgettünk.

  – Miért éppen futóversenyt rendezett a cég? – kérdeztük Haraszti Gyulát, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettesét, aki maga is amatőr hosszútávfutó.

  – A technikai sportokat praktikus okokból nem pártfogoljuk erdeinkben – a futás azonban még a kerékpározásnál is sokkal inkább „a környezetbe illeszthető”! Az erdő – különösen hegyvidéki terepadottságok mellett – kiváló feltételeket kínál ehhez a sportághoz. Emellett említést érdemel, hogy a cégnél hobbiszinten jó néhányan kötődünk a hosszútávfutáshoz.

  Ami a versenypályát illeti, próbáltuk azt úgy kialakítani, hogy adottságait a tájfutók és az utcai futók is kedvezőnek találják. Utóbbiak ugyanis a terepen való tájékozódástól ódzkodnak, a tájfutók pedig az aszfalttól. Erdészeti útjainkon azonban – reményeim szerint – úgy használtuk ki a lehetőségeket, hogy mindenki számára alkalmas legyen a versenypálya.

  – Mik a terveik a jövőben?

  – A versennyel haladó hagyományt kívánunk teremteni! A tapasztalatok alapján elgondolkodtunk azon, hogy jövőre hosszabb távú, maratoni pályát is kijelölünk a Börzsönyben. A szervezés lehetősége 300–400 sportoló és a kísérők fogadására is adott. A szórakoztató, ismeretterjesztő programokkal fűszerezett verseny családi rendezvénynek is alkalmas, de emellett persze a sport része marad a fontosabb. A verseny apropóján igyekszünk az erdőt gondozó erdészek szerepét, munkáját minél szélesebb körben bemutatni, népszerűsíteni.

  Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője, a verseny egyik szervezője, kérdésünkre elmondta, hogy a börzsönyi félmaratonra benevező futók a lehető legszélesebb rétegét képviselték a hazai futótársadalomnak.

  – Egészen különböző múlttal rendelkező sportolók is részt vettek a rendezvényen, volt fél- és ultramaratonista, tájfutó és utcai futó, pályaversenyző, profi és hobbiszintű versenyző egyaránt. A nők között is, a férfiak között is szinte minden korosztály képviseltette magát. A hazai maratonisták elitje jött el Diósjenőre és a hét kilométeres távon is sokan kipróbálták magukat. A hegyes-völgyes terepviszonyok mellett a győztes egy óra hét perces ideje nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítménynek tekinthető!

  – A pénzdíjak bizonyára jelentettek némi vonzerőt...

  – Igen, ez bizonyára növelte az érdeklődést. Utóbbihoz azért az is kellett, hogy profi sportolók számára is megfelelőek legyenek a körülmények is, a pálya is. A számítógépes nyilvántartásnak köszönhetően nagyon gyorsan sikerült eredményt hirdetnünk, a szervezés technikai részének megszervezésében is szereztünk tapasztalatokat. A verseny visszajelzései nagyon jók, a későbbi rendezvényeken is emlegették a résztvevők a börzsönyi hegyi félmaratont. Ebben mások mellett sokat köszönhetünk a technikai megvalósításban sokat segítő Futapest Clubnak.

  Annyit még mindenképpen el lehet mondani a megmérettetésről, hogy a védnökségben is együttműködő diósjenői önkormányzat komolyan vette azt, hogy a község jó híre így szélesebb körben ismertté válhat – ebből pedig hosszú távon mindenki profitálhat.


  Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 2007. szeptember 21-i száma  2007. szeptember 19.

  Kátyúzás 2007

  Tóth János polgármester a falugyűlésen  tájékoztatta a lakosságot  a bekötőút és a községen belüli állami utak kátyúzásáról. Elmondta, mennyi utánjárásba került, míg sikerült ezt elérnie. A Szabadság úton sajnos nem készült el a javítás, mivel "elfogyott az aszfalt" - pedig egyes szakaszain már elég balesetveszélyes a közlekedés.

  Nézzünk körül egy kicsit a Kossuth Lajos úton!

  Hogyan kell minőségi kátyúzást végezni? Tegyük fel, van egy kör alakú kátyú. A kátyú körül négyszög alakban kell felvágni az aszfaltot, majd gondosan kitisztítani, ezután az aszfaltot beletölteni, úthengerrel elsimítani, majd (ami a legfontosabb!!!) a betömött kátyú és a meglévő út közti hajszálvékony repedést szurokkal (bitumennel) kiönteni.

  Mint fenti képeinken látható, Diósjenőn ez nem így történik. A körülvágással még nincs is gond, de... - a képek magukért beszélnek.

  Még nincs vége a történetnek. Miért is nem jutott aszfalt az olyan kritikus helyekre, mint például a vasúti átjáró környéke?

  Ma - lakossági bejelentés alapján - kb. 5 tonna elterített és lehengerezett aszfaltot találtunk a "porosút" mellett (ld. alábbi 3 kép).

  Reméljük, kiderül, ki a felelős ezért, ha tényleg olyan nehezen tudta biztosítani az útfenntartó a munkához szükséges - valóban rendkívül drága - aszfaltot.


  2007. szeptember 18.

  Foci

  A bajnokság állása
  1. Érsekvadkert 4 4 0 0 14-3 12
  2. Nézsa 4 4 0 0 10-1 12
  3. Őrhalom 4 3 1 0 12-2 10
  4. Nógrádkövesd 4 3 1 0 10-5 10
  5. Patak 4 2 1 1 6-4 7
  6. Ipolyszög 4 2 1 1 4-3 7
  7. Diósjenő 4 2 0 2 8-5 6
  8. Magyarnándor 4 2 0 2 11-10 6
  9. Bercel 4 2 0 2 6-6 6
  10. Nagyoroszi 4 2 0 2 6-8 6
  11. Becske 4 1 1 2 8-10 4
  12. Nógrádsáp 4 1 0 3 5-12 3
  13. Keszeg 4 0 2 2 4-7 2
  14. Kétbodony 4 0 1 3 5-9 1
  15. Dejtár 4 0 0 4 4-13 0
  16. Hugyag 4 0 0 4 2-17 0

  további részletek  2007. szeptember 16.

  Diósjenő- Becske 5:1 (1:0)

  Góllövő: Varga (3), Mezei, Pergel

   

  ifi: 4:0 (2:0)

  Góllövő: Bogdán, Csabuda, Kondricz, Boros


  2007. szeptember 14.

  Falugyűlés 2007.

  Ma 18 órától 20.30-ig a Képviselőtestület Falugyűlést tartott az Általános Iskolában.

  Tóth János polgármester bevezetőjében ismertette a jelenlegi testület megválasztása óta eltelt közel egy éves időszak fontosabb eseményeit, dióhéjban a képviselőtestület eddigi munkájáról adott számot.

  Falugyűlés 2007.

  Ezután a meghirdetett két napirendi pont ismertetésére került sor. Először a közösségi házra beérkezett két látványterv részleteit láthatták a jelenlévők, majd a szennyvízberuházás jelenlegi állásáról hallhattak friss információkat.

  Falugyűlés 2007.

  Falugyűlés 2007.

  A napirendi pontok után lehetőséget kaptak a résztvevők, hogy kérdéseket tegyenek fel, véleményeket mondjanak az elhangzottakkal, látottakkal kapcsolatban - vagy a községet érintő egyéb témákban kérjenek tájékoztatást a polgármestertől. Fenti témákon kívül a stranddal szembeni nagyméretű földmunka, az utak- és csapadékvíz-elvezetés állapota, a hulladék-elhelyezés hiányosságai, temetői urnafal létesítésének kérdése, a Diósjenőt Kemencével összekötő út használatának korlátozásai kerültek szóba.

  Az eseményről bővebben a hamarosan megjelenő Jenői Naplóban olvashatnak.

  Falugyűlés 2007.

  A falugyűlésről készült képek megtekinthetők a képtárban


  Egy nap a jubileum jegyében
  Ötvenéves a diósjenői gondozóotthon

  „Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.” Pilinszky János megindító gondolatait Forgó Györgyné szakállamtitkár idézte a dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló- Gondozóotthon ötvenedik születésnapján tegnap. Az intézet dolgozói méltóképpen emlékeztek meg a festői környezetben meghúzódó, nagy múltra visszatekintő intézmény fél évszázados történetéről. Az ünnepségen az intézet lakóinak vidám, elkápráztató előadása minden jelenlévő arcára mosolyt varázsolt.

  Születésnap nem telhet el torta nélkül. Fél évszázad megünneplésére egész tortacsoda dukált.

  Születésnap nem telhet el torta nélkül. Fél évszázad megünneplésére egész tortacsoda dukált.


  A jeles rendezvény felett dr. Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter fővédnökséget, Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke védnökséget vállalt. A miniszter asszony rajta kívülálló okok miatt sajnos, nem tudott részt venni a rendezvényen, nevében elsőként Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai államtitkára köszöntötte a vendégeket. Megnyitóbeszédében hangsúlyozta az intézet dolgozóinak áldozatos, fáradhatatlan munkáját, amely lehetővé tehette azt, hogy a gondozottak otthon érezzék magukat a diósjenői intézményben.

  Az államtitkár elmondta: a fogyatékossággal élőket nem valamilyen anatómiai vagy működési károsodás tesz igazán fogyatékossá, hanem azok az akadályok, amelyeket az egészséges emberek mindennapi, természetes dolgokként kezelnek – mondta, majd beszélt az akadálymentesítési programokról is, amelyek eddig több mint ezer közintézményben könnyítették meg a fogyatékkal élők mindennapjait.

  – Mindez azonban nem elég – tette hozzá, s hangsúlyozta a diósjenői intézet társadalomban betöltött, kulcsfontosságú szerepét, az ott dolgozók fáradhatatlan, lelkiismeretes munkáját. Mint mondta: saját érdekünk, hogy megértsük: életünk valamely szakaszában mindannyian megöregszünk, megbetegszünk, egyedül maradhatunk, segítségre szorulhatunk.

   

  Kondriczné Pontyos Ildikó

  Kondriczné Pontyos Ildikó

  A dr. Göllesz Viktor nevét viselő intézet félévszázados történetét az igazgató asszony, Kondriczné Pontyos Ildikó ismertette. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a vendégek előtt képeken keresztül is megelevenedhessen az elmúlt ötven év.

  Az otthon 1957. július 1-jén nyitotta meg kapuit, ahol kezdetben csak értelmi fogyatékos férfiakat gondoztak, majd később a nők és a siketek előtt is nyitva állt. A hazai munka-rehabilitáció egyik jeles intézménye eleinte mezőgazdasági tevékenységgel – növénytermesztéssel, állattartással – foglalkozott, de hamar bevezették az ipari foglalkoztatást is, amely számos lakó részére biztosított elfoglaltságot, megélhetést.

  Az intézetben fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás, valamint munka-rehabilitáció is folyik. Ezek célja, hogy a gondozottak számára biztosítsák a képességüknek megfelelő munkát: a lakók tevékenykedhetnek többek között a kertészetben, parkgondozásban, de foglalkozhatnak gyertyakészítéssel és kábelmentéssel is. A lakók szabadidejükben sem unatkoznak, hiszen az ott dolgozók számos programmal színesítik mindennapjaikat: főző-, képzőművészeti, kézműves-, kézimunka-, számítástechnikai szakkörön, valamint horgász- és túrázó csoportokban vehetnek részt a lelkes gondozottak.

  – A lakóknak az otthon jelenti az életet. Ezért azt itt, nekünk kell megteremteni a számukra – fogalmazott Kondriczné Pontyos Ildikó, majd hozzátette: – Feladatunk az, hogy gondozottjainkat önálló életre, valamint a társadalomba való beilleszkedésre neveljük – mondta.

   

  Becsó Zsolt

  Becsó Zsolt

  A vezető szerint az intézet folyamatos kiépítése, terjeszkedése jó célt szolgált, hiszen a lakók előtt kezdett kitárulni a világ: a koedukáltság például lehetővé tette, hogy párok találjanak egymásra, s most már sokan párkapcsolatban élnek az otthonban.

  A jelenlévők egy rövid film megtekintésével bepillantást nyerhettek egy, az intézetben élő hallássérült pár mindennapjaiba is, majd Borkó Edit vezető pedagógus kis csoportja, a Napsugár Irodalmi Színpad szórakoztatta a vendégeket. A tíz, különböző korú gondozott nagyszerű hangulatot varázsolt az ünnepségen. A fogyatékkal élők hihetetlen örömmel adták elő Palóc lakodalmas című műsorukat, amely minden jelenlévőt elkápráztatott. Életkedvük, mosolyuk, örömük sok egészséges embernek tükröt tarthatna! Borkó Edit úgy fogalmazott:

   

  – Az összeszokott csapat igazi gyöngyszem. Akárhol is vannak, a közönség mindig nagy ámulattal fogadja kedves kis műsorukat. A mai előadásuk egyszerűen fantasztikus volt, hiszen hosszú idő után először, önállóan, a segítségem nélkül adták elő a lakodalmas jelenetet.

   

  Forgó Györgyné

  Forgó Györgyné

  Mindezek után Forgó Györgyné szakállamtitkár miniszteri elismerő oklevelet nyújtott át az intézményvezető, s az otthon valamennyi dolgozója részére. Folyamatos kimagasló munkájáért jutalmat kapott Sógor Gáborné, a kastély emeleti gondozási egységének vezetője, Horváth Miklósné vasaló- és mosónő, valamint Csókás Csaba, az intézmény legrégebbi dolgozója, a parkos brigád oszlopos tagja és vezetője.

  Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke további jutalmakat nyújtott át az intézet munkatársainak. Az elnök elmondta, hogy – mint fenntartók – a jövőben is szívükön viselik a gondozási intézmények sorsát, s amikor csak tudják, támogatják azokat. Ezt követően megköszönte az intézmény dolgozóinak lelkiismeretes, kitartó munkáját, s pohárköszöntőt mondott „az intézet előtt álló remélhetőleg több mint ötven évre”.

  Az ünnepségen az otthon két nyugdíjas igazgatóját, Molnár Károlyt és Wisinger Jánost is köszöntötték, valamint ajándékot nyújtottak át Selypes Lászlónak, aki a kezdetektől, 1957-től a diósjenői intézmény lakója.

  Az intézet lakóiból álló Napsugár Irodalmi Színpad palóc lakodalmassal kedveskedett az ünneplőknek

  Az intézet lakóiból álló Napsugár Irodalmi Színpad palóc lakodalmassal kedveskedett az ünneplőknek

  Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 2007. szeptember 14-i száma


  Szüreti felvonulás


  2007. szeptember 13.

  Diósjenő - Becske focimeccs plakátja


  2007. szeptember 10.

   

  Automata kapcsolás

  a Polgármesteri Hivatalban

  A Polgármesteri Hivatal telefonközpontját - lakossági észrevételek hatására - kiegészítő egységgel bővítettük, így nem kell arra várni, hogy a telefonközpontos felvegye a készüléket. A telefonközpontra 3 fővonal csatlakozik:

  06 35 525-012

  06 35 525-019

  06 35 525-022.

  Ha Ön a hivatalt - a fenti számok bármelyikén - hívja, a következőt hallja (a vastagon szedett részt):

  "Üdvözlöm! Ön Diósjenő Polgármesteri Hivatalát hívta. Az ügyintézőket az alábbi számok billentyűzésével hívhatja:

  - polgármester (Tóth János)

  13

  - jegyző (Repiczki Zsuzsanna)

  12

  - szociális ügyek, anyakönyv (Krupár Attiláné)

  15

  - gyermekvédelem, gyermek-szociális ügyek

     (Bertyákné Bolgár Marianna)

   

  24

  - adó (Hekli Gáborné)

  20

  - népesség, szabálysértés, közgyógy-igazolvá-

     nyok (Pergel Istvánné)

   

  21

  - kereskedelem, építésügy (Hustyava Zoltán)

  14

  - pénzügy (Tövisné Plachi Zsuzsanna, Megtért

    Józsefné)

   

  18

  - pénztár (Megtért Józsefné)

  17

  - Gyermek- és Családsegítő Szolgálat (Gálcsik Ist-

    vánné)

   

  16

  - Cigány Kisebbségi Önkormányzat (Virág Sándor)

  16

  vagy várjon a kezelő jelentkezésére."


  Ha ismeri a hívni kívánt mellék számát, azonnal billentyűzheti, nem kell végighallgatnia a félperces szöveget.

  A központ egyszerre csak egy kapcsolást képes lebonyolítani, így előfordulhat, hogy várni kell kis időt a kapcsolásra.

  Amennyiben a hívott mellék nem jelentkezik, úgy újabb ügyintézőt lehet választani, vagy megvárni a kezelő jelentkezését, esetleg később hívni a hivatalt.

  FAX-ot küldeni ezután is a 06 525-013 számra lehet.

  Reméljük, ezentúl könnyebben intézhetik ügyeiket telefonon keresztül is!


  2007. szeptember 09.

  Bercel - Diósjenő 2:0 (0:0)

  Bercel - Diósjenő (2:0) - kezdőcsapatunk

  Bercel - Diósjenő (2:0)

  ifi: 0:5 (0:3)

  góllövő: Boros (3), Bogdán, Nagy Á.

  Bercel - Diósjenő (0:5) - kép az ifi-meccsről

  Bercel - Diósjenő (0:5) - félidő az ifimeccsen


  Ami nincs lebetonozva...

   

  Néhány nappal ezelőtt megnéztem, hogy állnak a munkák a leendő könyvtár épületénél és megdöbbenéssel vettem észre, hogy egy félig betemetett szennyvízcső eltűnt.

  Mint ahogy azt már írtuk, megkezdtük a leendő könyvtár épületébe bevezetni a vizet és a csatornát. Mivel a munkák nem tudnak olyan gyorsan haladni, ahogy szeretnénk, ezért nem tudtuk végig betemetni az árkot, amiben a szerelvények mennek, egy két méteres szennyvízcsövet csak félig sikerült. Ez a szennyvízcső néhány nappal ezelőtt eltűnt.

  A jelek szerint valakinek volt annyi ideje és kedve, hogy az amúgy már véglegesen összeillesztett, beragasztott csövet kiforgassa, kirángassa a helyéről és mint aki jól végezte dolgát, azzal az alig ezer forint értékű PVC csővel sárosan, csapzottan, saját faluja meglopásának tudatában elsétáljon onnan.

  Igaz, hogy a cső feletti föld beomlik a mostani sok eső hatására és eldugítja a csatorna hálózatot - ami ugye néhány nappal, héttel az előtt készült el -, igaz hogy esetleg órák telnek el ismét a föld kiásásával és az esetlegesen megrongált másik elem kicserélésével...

  Azt már csak remélni tudom, hogy megérte annyit dolgozni azzal az egy elemmel annak ellenére, hogy az az erőfeszítés, amit a kiemelésére fordított, más, pénzkereső cselekedettel akár 5-10 ilyen idom megvásárlására elegendő forintot hozott volna a munkás embernek.

  Továbbra sem áll módunkban mindent lebetonozni, lelakatolni és nem is fogjuk megtenni, mert amíg nem érzi mindenki (!) magáénak ezt a falut, amelyben éli mindennapjait a családjával, barátaival, addig továbbra is lesznek akik elvisznek mindent amit csak tudnak és lesznek, akik e felett elnéznek azzal, hogy ez nem az én problémám és becsukják maguk után a kaput, az ajtót, amit előtte rendesen lebetonoztak és lelakatoltak...

  A felújítási, korszerűsítési munkákat továbbra is folytatjuk, minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy minél előbb megnyithassuk a falu lakói előtt a mozgókönyvtári szolgáltató helyet.

  ifj. Vasas Mihály
  Forrás: CivilDió Egyesület honlapja