2007. augusztus 12.

Diósjenő - Nógrád edzőmérkőzés

7:0 (2:0)

Góllövő: Horváth A. (3), Pergel Cs. (3), Boros D.

Diósjenő-Nógrád-1

Diósjenő-Nógrád-2

Diósjenő-Nógrád-2


2007. augusztus 08.

Diósjenő - Romhány edzőmeccs

0:4 (0:1)

 

Megérkezett az őszi forduló sorsolása - megtekinthető: itt


Börzsönyi hegyi félmaraton


Diósjenő környékén augusztus 25-én rendezik meg az Ipoly Erdő Zrt. börzsönyi hegyi félmaraton futóversenyét. Idén a félmaratoni táv mellett (21,1 km), egy kismaratoni (7 km) és egy családi maratonka (3,1 km) távja is várja a futás szerelmeseit.


   A három kijelölt táv ezúttal az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdészetének bejárati útja környékéről indul, melynek leghosszabb útvonala a következő lesz: Závoz-tető – Mázsaház – Magashegyi-rakodó – Őzberek – Verebes-kaszáló – Foltán-kereszt – Musli-barakk – Nyír-rét – Három barát – Halmos- kanyar – Kemence-patak gázlója – Királykút – Mázsaház – Závoz-tető – Diósjenő. Az útvonalon 450 méter szintkülönbség leküzdésével is meg kell birkózni a részvevőknek. A kismaratoni útvonalon 240 méter, míg a maratonkán 100 méter lesz a szintkülönbség.

   A félmaratoni és kismaratoni számok abszolút győztese ezúttal 100.000 illetve 50.000 forint pénzdíjazásban részesül. Minden induló emblémázott pólót kap. Korcsoportok: félmaraton: 16–17 év, 18–34, 45–54, 55–64, 65 év felett. Kismaraton 14–15, 16–17, 18–34, 35–44, 45–54, 55–64, 65-74, 75 év felett.

   Előnevezést a szervezők a hegyifutas@ipolyerdo.hu e-mail-címen várnak augusztus 17-ig. Részvételi díj előnevezés esetén versenytávtól függően 500 és 2000 forint. Helyszíni nevezés esetén ez az összeg 1000 és 3000 Ft-ra emelkedik, viszont az általános iskolások és a maratonka indulóinak a börzsönyi futás ezúttal ingyenes lesz.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 2007. augusztus 8-i száma


2007. augusztus 07.

Utómunkálatok a Petőfi utcában

Petőfi_utcai_munkák_1

Petőfi_utcai_munkák_2

Petőfi_utcai_munkák_3


Súlyos környezetszennyezés

 

Diósjenő külterületén az elmúlt napokban az alábbi képeken látható - ismeretlen eredetű - vegyi anyagokkal szennyezte be valaki a bezárt szeméttelep melletti földrészletet.

 

   Aki az ügyben bármilyen felvilágosítást tud adni, kérjük tegye meg - személyesen a Polgármesteri Hivatalban, telefonon a 06 35 525-012 telefonszámon, vagy a diosjeno@nograd.net e-mailen.

 

Környezetszennyezés_1

Környezetszennyezés_2

Környezetszennyezés_3

Környezetszennyezés_4

Környezetszennyezés_5

Környezetszennyezés_6

Környezetszennyezés_7

Környezetszennyezés_8

Környezetszennyezés_9

Környezetszennyezés_10

Környezetszennyezés_11

Környezetszennyezés_12

Környezetszennyezés_13

Környezetszennyezés_14

Környezetszennyezés_15

Környezetszennyezés_16

nagyobb mérethez klikk a képre!


2007. augusztus 06.

Tilos az indiai eredetű élelmiszer-adalék - guar-gumi (E 412-es adalék) - használata


Az élelmiszer-bevásárláshoz jobb, ha nagyítót is visznek magukkal. Senki ne vásároljon olyan élelmiszert, amiben E 412-es adalék van - figyelmeztet Süth Miklós országos főállatorvos. Bebizonyosodott ugyanis: a korábbi hivatalos közleményekkel ellentétben mégis került Magyarországra abból a dioxinnal szennyezett, mérgező élelmiszer-adalékanyagból, amelyből egy svájci cég szállított számos uniós tagországba.

 

Az országos főállatorvos a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóságával már felfüggesztette a guar-gumi hazai felhasználását. Az indoklás szerint a guar-gumi-szállítmány ugyan nem tartalmazott dioxinszennyezést, viszont újabb 19, az unió területére érkezett guar-gumi-szállítmányt azonosítottak. Ennek vizsgálata hosszabb időt vesz igénybe. Egy-egy vizsgálat költsége eléri a félmillió forintot.

Amíg a hatóság hitelt érdemlően nem tudja bizonyítani, hogy egy-egy guar-gumi szállítmányban nincs dioxinszennyezés, illetve a dioxinszennyezés mértéke a határérték alatti, addig nem engedélyezik az állományjavító anyag belföldi felhasználását.
Süth Miklós kitért rá: a széles körben alkalmazott guar-gumitól még senki sem betegedett meg Magyarországon és erre a szakemberek nem is számítanak.

Az emberi szervezetbe jutva az első tünetek a bőrön, kiütések formájában jelentkeznek, nagyobb dózis esetén az idegrendszer és az immunrendszer is károsodik. A dioxin hosszú távon rákot okoz. Dioxin, azaz egyfajta klórvegyület keletkezik – és kerül a környezetbe – például a papíriparból, egyes kohászati eljárások alatt, hulladékégetéskor, fáradtolaj-tüzeléskor vagy kábelégetéskor is.
 

Az E 412 élelmiszer-ipari alkalmazása

Felhasználási területei:

Sütőipar: növeli a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát, javítja az állagát, növeli eltarthatósági idejét. Töltött termékeknél meggátolja a töltelék kicsepegését, szivárgását, a tészta átnedvesedését.

Tejipar: sűríti a tejet, joghurtot, kefirt és a folyékony sajttermékeket, segít megőrizni a jégkrémek, sorbetek homogenitását, állagát.

Húsipar: kenő- és kötőanyag. Öntetek és szószok: segíti a szószok, öntetek, ízesítők, ketchupok stabilitását és megjelenését.

Egyéb: levesporok, édességek, öntetes halkonzervek, fagyasztott élelmiszerek, takarmányok.


Letölthető az Adobe Reader legújabb verziója magyarul is

Letöltéshez klikk az ikonra!

(az op. rendszert és a nyelvet ne felejtsd el kiválasztani!)


2007. augusztus 05.

Nagyoroszi - Diósjenő edzőmérkőzés

1:2

Góllövő: Horváth A., Gyurkovics Z.

 

Ifi: 1:4 (0:1)

Góllövő:

Bogdán Á., Boros D. (2), Csabuda Á.


2007. augusztus 03.

Tisztelt Diósjenőiek!

Mélyárok_híd_korlátjának_javítása

Örömmel értesítem Önöket, hogy a Mélyároki híd leszakított korlátja kijavításra került, Lukács József helyi vállalkozó, és mások segítségével. Talán jobban örülnénk, ha az eredeti korlát állna még a helyén, hiszen akkor nem kéne feleslegesen pénzt kidobni az Önkormányzatnak, mint a református templom előtti hídra is a közelmúltban - hasonló helyzet miatt.

   Az sem jelentett volna tragédiát, ha az aki megrongálta, helyre is állította volna. Mindenesetre a híd jelen pillanatban rendeltetésszerűen használható, kérek mindenkit, hogy lehetőleg őrizzük meg ezt az állapotát.

   Köszönöm a helyreállításban közreműködők munkáját.

Tóth János

polgármester 


Eladó ingatlan

Eladó_ingatlan_a_Kossuth_úton

látogassa meg hirdetési rovatunkat is!


2007. augusztus 01.

Gyászjelentés

nagyobb mérethez klikk a képre!


Milliárdokat fizetnek vissza az önkormányzatok

Forrás: NOL • Népszabadság online • 2007. július 30.

Hatvanhatra emelkedett azon önkormányzatok száma, amelyeknek súlyos összegeket kell visszafizetniük a költségvetésnek jogosulatlanul igénybe vett közműfejlesztési támogatás címén.

Kéttucatnyival indult 2004-ben, majd 58-ra emelkedett azoknak a településeknek a száma, amelyeknek jelentős összegű, jogosulatlanul igénybe vett közműfejlesztési támogatást kell visszafizetniük. Egy most született kormányrendelet szerint viszont már 66-an vannak.

Közülük Csesztve megússza alig több mint hétszázezer forinttal, Csongrád városának viszont 186 milliója bánja, hogy az ÖKOTÁM 2000 közműfejlesztési rendszer keretében építtette ki a község csatornahálózatát. Egyébként összességében úgy hárommilliárd forintról van szó.

Az évente több mint hárommilliárdból gazdálkodó Csongrádnak talán a 186 millió sem túl nagy érvágás. A nem egészen háromezer lakosú Adácsnak a csaknem 180 millió, vagy az ötezres Nyírmadának a 176 millió viszont már jóval érzékenyebb veszteség lehet.

A Hajdú megyei, alig ezerfős Furta megússza ugyan negyvenmillióval, ám ez már összemérhető a település éves büdzséjével. A törlesztést általában 2010-ben kell majd megkezdeni, és a rendelet szerint a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével megfejelt pénz öt év alatt folyik be az államkincstárhoz.

Egy korábbi ÁSZ-vizsgálat mutatott rá arra, hogy a minimális lakossági önrésszel és alapítványi támogatás mellett megkezdett közműfejlesztések igen sokba kerülnek a költségvetésnek. Az ÖKOTÁM-konstrukció ötletgazdája, a Geotorr Kft. ugyanis a beruházási költségeket igyekezett igen magasra feltornászni, hogy az állami támogatásokat maximalizálják.

Ennek érdekében – így az ÁSZ – az önkormányzatoknak a munkaterületek után összességében több milliárdos közterület-használati díjat fizettek, amit költségként számoltak el, miközben ez a pénz az alapítványhoz folyt vissza.

Az ÁSZ szerint ezzel a trükkel a vizsgált településeken több mint hatmilliárd forinttal került többe a csatorna, mert a költségeknek akár kétharmadát is ez a gyakorlatilag fiktív tétel tette ki. Az alapítvány így megtehette, hogy a lakók helyett nagyrészt a helyhatóságoktól visszafolyt pénzből rója le a kivitelezési munkálatok fedezetéül kötött lakás-előtakarékossági szerződések havi, csaknem húszezer forintos díját.

Ehhez, illetve a víziközmű-társulások által felvett hitelhez is kapcsolódik támogatás, a lakossági befizetések után pedig 15 százalék visszajár. Így a különféle jogcímeken igényelt támogatások gyakorlatilag a csatornafejlesztés teljes költségét fedezik.

Az ÁSZ vizsgálata után – amely a támogatások halmozott és jogtalan igénybevételéről beszél – ennek egy részét próbálja meg a költségvetés most visszaszerezni, mert a lakók ténylegesen csak havi ezer-kétezer forintot teljesítettek, ám az önkormányzatok az egy ingatlanra eső teljes érdekeltségi hozzájárulás után igényelték vissza a 15 százalékot.

A lakók azonban ténylegesen csak a lakáskassza-szerződések lejárta után fizetnek majd, ami ugyancsak jelentős – százezres nagyságrendű – állami támogatást hoz.


Elkészült a "Mélyárok"-i híd korlátja

Mélyároki_híd_javítása


Szoptatás Világhete

Szoptatás_Világnapja_Diósjenőn

A 7. alkalommal megrendezett anyatej világnapi helyi megemlékezésen 33 gyermek, 21 édesanya, 3 édesapa, 1 nagymama és 1 nagypapa vett részt.

Előadó: Remete Angéla

Zene: Csabuda Péter

 

A megemlékezésről készült képek itt tekinthetők meg.


Tereskei_falunap


2007. július 31.

Felhívás fotópályázatra

Az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete a 2007. évi parlagfű-mentesítési programok keretében fotópályázatot hirdet Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye lakossága számára az alábbi kategóriákban:

I.      kategória: 18 év alatti lakos

II.    kategória: 18 év feletti lakos

Téma: Parlagfűvel borított területek

Olyan amatőr képeket kérünk beküldeni, melyeken jól látható, hogy a terület parlagfűvel borított és lehetőleg legyen felismerhető a helyszín is. A versenyre bárki benevezhet a kategóriájának megfelelően szabadon választott digitális technikával készített, vagy papírképek formájában. A pályamunkákat legkésőbb 2007. szeptember 20-ig a kitöltött jelentkezési lappal együtt kérjük az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének megküldeni. (3300 Eger, Klapka Gy. út 11.)

A jelentkezési lap letölthető a www.antsz.hu honlapról.

Díjazás: A legjobb képek beküldői ajándéktárgyakban (fényképezéshez szükséges eszközök, kellékek) részesülnek.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
Észak-magyarországi Regionális Intézete
Egészségfejlesztési Osztály


2007. július 29.

Romhány - Diósjenő edzőmérkőzés

0:2 (0:1)

Góllövő: Pergel Csaba (2)

 

Ifi: 4:0


2007. július 28.

II. CivilDió Labdarúgó Vándorkupa

képtár: klikk a fenti képre!

a lánycsapatok győztese Diósjenő

a fiúcsapatok győztese a Budapest Bank

gólkirály: Pergel Csaba DSE

 

Gratulálunk a győzteseknek!


2007. július 27.

II. CivilDió Labdarúgó Vándorkupa

holnap fél 9-től

részletek: klikk a képre!


VII. Előzd meg a kisvasutat!

holnap 8 órától

részletek: klikk a képre!


2007. július 26.

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívlak a SZOPTATÁS VILÁGHETE alkalmából megrendezendő helyi megemlékezésünkre.


Időpont: 2007. augusztus 01. (szerda) 10 óra

Helyszín: Védőnői Tanácsadó


"AHOGY A FÁK A NAP FELÉ FORDULNAK,

ÚGY FORDÍTJÁK ARCUKAT A KISDEDEK AZ
ANYAMELL FELÉ.

EZ A TERMÉSZET TÖRVÉNYE..."
 

 Mocsári Sándorné

eü. védőnő


2007. július 25.


2007. július 24.

Mozgalom a virágos faluért

Ha valaki egyszer is járt már a községben, minden bizonnyal megállapíthatta, hogy a falu fekvése gyönyörű. A háttérben a Börzsöny magas hegyeinek karéja, a lankás végénél egy halban bővelkedő tó keretezi. Oldalát az egykori nagy hírű borkultúra emlékét őrző hangulatos pincesorokkal tarkított Szőlőhegy támasztja meg.

   Vonulatához csatlakozik a tetején az Árpád-kori templomocska helyén épített kápolnával büszkélkedő Kápolnahegy A hegyek megannyi vár történetének tudói, kincsről, lovagokról szóló legendák őrzői.

   Mi sem természetesebb, hogy már vagy száz éve felfedezte magának ezt a csodás vidéket az idegenforgalom. Az elmúlt század harmincas éveiben már üdülési bizottság szervezte, irányította a faluba érkezőket. Igazi falusi turizmus volt ez a javából, bár akkor még ezt a kifejezést nem a mai értelemben használták. Rájöttek ugyanis, hogy a falusi házak „tiszta szobái” üresen állnak. Rávették az itt élőket, hogy adják ki a Budapestről ide látogatóknak. A kihasználtság érdekében pedig szerződést kötöttek Budapest XIV. kerületével. Ilyen egyszerű a képlet, mely azonban életképes volt. Több száz fővárosi család nyaralt Diósjenőn hosszú éveken át. Némely ilyenkor keletkezett kapcsolat átöröklődve az utódokra még ma is él.

   A lendületet aztán megtörte a bezártság fél évszázada. Az emberek egyre inkább elfeledték egykori vendégszerető voltukat, s csak arra figyeltek, hogy még nagyobb házat, kerítést, kaput építsenek, mint a környezetükben élők. A falu köztereire pedig nem jutott elegendő figyelem. Kiirtották a falu jellegét meghatározó fasorokat, nem figyeltek az utcák, terek állapotára. Még szerencse, hogy a Börzsöny megmaradt biztos vonzerőnek. Hozzájárult ehhez persze az is, hogy a gyakori katonai lövészetek miatt korlátozva volt a bakancsos turizmus is. Ők azok pedig, akik kitartóan jönnek. Legfeljebb bosszankodva veszik tudomásul, hogy az itt élők olykor nem fedezik fel, hogy milyen kincs birtokában élnek. Átmennek a falun, s aztán máris kárpótolja őket a csodálatos, sokszínű börzsönyi táj.

   Valami azonban az utóbbi időben mégis megmozdult a településen. Már ismét vannak vendéglátó házak, panziók. Már jut arra is figyelem, hogy szabályozzák a pihenőket gyakorta bosszantó szemétégetést, több száz virággal beültetett kivájt fatörzs került az utcákra, s a község önkormányzatának képviselő-testülete ez év tavaszán meghirdette a Virágos Diósjenőért pályázatot. Az elbírálás során a falu teljes területét bejárták és minden ingatlant megtekintettek. Ekkor jöttek rá, hogy bizony nagyon nehéz feladat elé állt a képviselő-testületet. Több mint 400 arra méltó rendezett és virágos ingatlan fényképe került fel a község honlapjára. A bírálók különböző szempontokat vettek figyelembe, és ezek alapján döntöttek a díjak odaítéléséről, melyeket több száz ingatlanból kiválasztva 2007. július 14-én, a Jenő-napon adott át Tóth János polgármester.

   Úgy tűnik, befejeződött a „sültgalamb-várás”, s a falu rájött, hogy nem elegendő a gyönyörű természeti környezet, tenni is kell azért, hogy az idegenforgalom hasznot is jelentsen a településnek. Hogy ne csupán a legszebb börzsönyi túrák kiindulópontjaként legyen ismert, hanem arra is érdemessé váljon, hogy ide jönnek kipihenni a városi zajos, nyüzsgő élet fáradalmait. E cél mentén azonban még bőven van teendő. A legfontosabb az, hogy elindult a folyamat, hogy talán előbb-utóbb felismeri a falu azt, hogy minden egyes polgárának van teendője a jövője érdekében.

Végh József

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 2007. július 24-i száma


IPOLY ERDŐ
BÖRZSÖNYI HEGYI FÉLMARATON ÉS CSALÁDI FUTÁS

Diósjenő, 2007. augusztus 25.


bővebb információ: klikk a logóra!

Letölthető nevezési lap

térképvázlat a helyszínről


2007. július 20.

 

Harminc fős csapatépítés:

a Pannon GSM informatikusai Diósjenőn,

az Óvodában segítettek
 

Önkéntes munkával, csapatépítő tréning keretében a diósjenői Óvodának segítettek a Pannon dolgozói. A mobilszolgáltató informatikusai a csoporttermek festését, mázolását és az udvari játékok felújítását végezték el. A munkákhoz szükséges anyagokat is ők biztosították.


VII. Előzd meg a kisvasutat!

2007. július 28-án szombaton a Zöldgömb Sport Klub ismét megrendezi a Diósjenő-Kemence félmaraton futóversenyt.

 

   A futás mellett ugyanezen a távon kerékpárverseny is lesz, valamint gyalogtúra Kemencéig.

 

  Nevezés: 8-10 óráig az Általános Iskolában

  Rajt:

gyalogtúra folyamatosan  8 órától

futás és kerékpár             10:15-kor

   Bővebb felvilágosítás kérhető Józsa Csaba testnevelőnél, a 06 20 379-3584 vagy a 06 35 364-164 telefonszámon, illetve a Zöldgömb SK honlapján.


FELHÍVÁS

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy

a nagy meleg miatt

a háztartási hulladék összegyűjtése

korábban kezdődik, ezért

július 23-án (hétfőn) reggel 5 óráig

rakják ki ingatlanaik elé

a szeméttároló kukákat.


2007. július 19.

Diósjenő szolgálatáért

a „Diósjenő Szolgálatáért” kitüntetést a képviselő-testület döntése szerint idén Teszáry Károly, valamint a Kőszirt Néptáncegyüttes érdemelte ki.

   A Kőszirt Néptáncegyüttes a Jenő-napon, Teszáry Károly - aki társadalmi elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a díjkiosztás időpontjában - ma vette át az elismerést a Polgármesteri Hivatalban.

   Gratulálunk a kitüntetetteknek!


Hőségriasztás

Az Országos Tisztifőorvos Úr, az OMSZ-től kapott meteorológiai előrejelzési adatok alapján, a 2007. július 13-án elrendelt és 17-én megerősített 3. fokozatú hőségriasztás időtartamát meghosszabbította 2007. július 24-én (kedd) 24.00 óráig.  

Dr. Bodnár Judit

 regionális tisztifőorvos


2007. július 18.

 

Még egyszer a "füstrendelet"

gy.k.

volt, aki Jenő-napon se bírta ki füstölés nélkül...

 

Akinek nincs türelme elolvasni az alábbi rendeletet, a lényeg néhány gondolatban:

 

Május 1. és október 1. közötti időszakban tilos a kerti hulladék és avar elégetése.

Ebben az időszakban csak a komposztálás - vagy szikkasztás, szárítás - megengedett.

De mit tegyünk a sokszor nagy mennyiségben összegyűlő lombbal, kerti nyesedékkel? Mi a megoldás? Égetés helyett KOMPOSZTÁLÁS!

   Mi is az a komposzt? Szerves anyagokból mikro-organizmusok, gombák, különféle talajlakók segítségével létrejövő mesterséges humusz, mely fontos erőforrása lehet a kertnek. Felhasználjuk a természet önfenntartó körforgását és a szerves háztartási, kerti hulladékból végül is szinte ingyen juthatunk értékes talajjavító anyaghoz, humuszhoz. (A háztartási hulladék legalább 30 százaléka szerves, komposztálásra alkalmas anyag!)

   Mi kell a komposztáláshoz? Először is megfelelő hely. Lehet házilagos kivitelezésű, készülhet deszkából, cölöpök közé kifeszített dróthálóból, lyukacsos fémlemezből, de lehet készen is kapni tárolóedényeket. Nagy kertben állhat szabadon is a depónia. Kisebb kertekben komposztáló ládákban készíthetjük a komposztot. Mi kerülhet a komposztba? Minden konyhai hulladék, nyers zöldség-, gyümölcsmaradék, hervadt virág, kávézacc, kiforrázott tealevelek, fehérítetlen papírfilter, papír tojástartó, papírzsebkendő, apróra tört tojáshéj, növényevő kisállatok alma, kerti hulladékok, kaszálékok, elvirágzott növények, falevelek (még a dió- és a gesztenye lombja is komposztálódik, csak több idő kell az elbomlásához), metszéskor, ágritkításkor levágott gallyak.

  Fontos, hogy megfelelő nagyságúra aprítsuk a komposztálandó hulladékot (max. 5 cm-es csíkokra kell darabolni). Ez történhet metszőollóval, kisbaltával, de már lehet kapni villanymotoros aprítót is. Mikor kész a komposzt? Négy-hat hónap elmúltával friss komposztot nyerhetünk. Ezt az anyagot a kerti ágyásokra teríthetjük. Ennek az eljárásnak sok előnye van: – ez utánozza leginkább a természetes viszonyokat, – a talajba gyorsan bejutnak a tápanyagok, – javul a talaj szerkezete, – nehezebben szárad ki a föld, nem kell annyit öntözni, – elnyomjuk a gyomok növekedését, – a mechanikus talajművelés fölöslegessé válik. Fontos: a friss komposztott csak a talaj felszínére szabad teríteni, sose forgassuk be a földbe! A teljes beéréshez oxigén szükséges, és így a talajban csak elrohadna a komposztálandó anyag. Érett komposzt: körülbelül. nyolc - kilenc hónap elteltével érik be a tápanyagokban igen értékes talajjavító anyag. Jellemző rá az erdei föld illata.

  Hol hasznosíthatjuk a komposztot? A káposztafélék, a paradicsom, az uborka, a burgonya, a zeller, a tök tápanyagigénye meglehetősen nagy. Ezek ágyásába kb. 5 cm vastag komposztterítés szükséges, a fokhagyma, a hagyma, a sárgarépa, a saláta, a spenót, a retek, a karalábé és a paprika ágyására elég 1 cm-t terítenünk. Fontos! Növényültetésnél csak kevés érett komposztot keverjünk a termőföldhöz, homokhoz, mert a túltáplálás károsíthatja a növénykéket. Minél nagyobb egy növény tápanyagigénye, annál több komposzt kell neki.

  Mikor a legjobb megkezdeni a komposztálást? A legoptimálisabb időszak a koraősz illetve a tavasz, mert ilyenkor még/már elég meleg a talaj, és a talajban lévő élőlények megfelelően aktívak. A nyári időszakban fennáll a kiszáradás veszélye, ezért nyáron védjük a komposztot, terítsünk egy réteg faaprítékot a tároló tetejére.

  A fentiekből remélem kitűnt, hogy mennyivel hasznosabb égetés helyett komposztálni, mert a hasznos anyagokat így nem a levegőbe eresztjük, hanem a természetes körforgásnak megfelelően visszajuttatjuk a talajba. Ezzel nemcsak környezetbarátként viselkedünk, de még pénzt is takarítunk meg, miközben a kerti földünk tápértékét növeljük. Kívánunk tehát mindenkinek kellemes foglalatosságot a kertjében, jövő nyárra pedig tápanyagban gazdag, értékes humuszt!

---------------------

Diósjenő Község Képviselő-testületének

9/2006. (XI. 27.) számú rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

 

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§-ában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. év LIII. törvény 48.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Diósjenő Község Képviselő-testülete az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről – a helyi körülmények megfelelő szabályozása érdekében – rendeletet alkot. Ebben az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban a következőket rendeli el:

 

1.§

A rendelet célja és hatálya

 

(1) A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.

(2) A rendelet hatálya Diósjenő község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

 

2.§

A rendelet alkalmazása szempontjából:

 

a.) Avar és kerti hulladék: falomb, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék (továbbiakban kerti hulladék)

b.) Hasznosítása: kerti hulladék komposztálása.

c.) Tároló edény: hulladékgyűjtő tartály

 

3.§

Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.

 

4.§

 (1) A szervezett háztartási hulladékgyűjtésbe és szállításba bekapcsolt területeken kisebb mennyiségű kerti hulladék a tárolóedényekbe gyűjthető úgy, hogy azok minden külső beavatkozás nélkül üríthetők legyenek. Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

 

5.§

Az égetés szabályai

 

(1) A kerti hulladék és avar elégetése október 1-je és május 1-je között, szerdai és szombati napokon - a levegő reggeli és esti inverziója miatt - 9-től 17 óráig megengedett. Ünnepnap tilos a kerti hulladék égetése!

(2) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó-helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(3) Tilos az égetés szociális intézmények (rendelő, gyermek-, ifjúsági-, kultúr-, sportlétesítmény) 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (továbbiakban együtt: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl.: oltóvíz, homok, stb.)

(5) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(6) A tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék elégetési szándéka esetén a szomszédokat tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 2 óráig tarthat.

(7) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben illetőleg erős szél esetén.

(8) A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék nem égethető.

(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

 

6. §

Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

 

7.§

A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

 

8.§

Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

 

9. §

Védett természeti területen avar égetése tilos, indokolt esetben csak a jegyző engedélyével végezhető.

 

10. §

A települési önkormányzat jegyzője a 21/2001. (II. 14.) Korm. számú rendelet 23.§ (4) g) pontja lapján ellenőrzi az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó levegővédelmi követelmények betartását.

 

11.§

Aki az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó szabályokat megszegi, szabálysértést követ el és 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 

12.§

Záró rendelkezés

 

Az önkormányzati rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről az SZMSZ-ben szabályozott módon a jegyző gondoskodik.

 

              Tóth János           Repiczki Zsuzsanna

 polgármester                  jegyző


Hőség

Diósjenő - 15:00 óra


2007. július 17.

 

Meneküljünk a nap elől!

 Nagyon erős UV-B sugárzás várható

 

A következő napokban is nagyon erős, 8-as feletti UV-B sugárzás várható országszerte - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedden az MTI-vel.


   A magas értékek a teljes országra érvényesek lesznek - figyelmeztetnek a közleményben. A meteorológiai szolgálat felhívja a szabadban tartózkodók és a nyaralók figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre.

   Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet, illetve viseljenek kalapot és UV-szűrős napszemüveget - olvasható a közleményben.

   Az OMSZ hétfői tájékoztatása szerint Magyarországon 8-as feletti UV-B érték a mérések 13 évvel ezelőtti kezdete óta a nyári szezonban (májustól szeptemberig) átlagosan csak 3 százalékban fordult elő.


2007. július 16.

 

Elkészült a 2007/2008. évi megyei labdarúgó csoportbeosztás


A Nógrád Megyei Labdarúgó Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén elkészítették a 2007/2008. évi megyei bajnokságok csoportbeosztását. A megyei I. osztályban változatlanul kétszer tizenkét csapat szerepel, s az oda-visszavágós alapszakaszt követően ezúttal is rájátszásban döntenek az együttesek a végső helyezésekről. A bajnok feljut az NB III-ba, az utolsó nyolc gárda ugyanakkor búcsúzni kényszerül, mivel a következő, 2008/2009-es szezont már csak tizennyolc csapat kezdi meg egy csoportban. A megyei II. osztályú pontvadászat küzdelmei továbbra is három csoportban zajlanak, s a bajnokok léphetnek egy szinttel feljebb.


  A bajnokságok tervezett kezdési időpontja augusztus 18-19.
  A megyei I. osztály keleti csoportjának beosztása a következő: Karancsberény, SBTC, Zagyvaróna, Magyargéc, Tar, Karancslapujtő, Pásztó, Kisterenye, Nagybátony, Mátranovák, Baglyasalja és Cered. A nyugati csoportban Héhalom, Kisbágyon, Varsány, Palotás, Érsekvadkert, Rétság, Berkenye, Romhány, Szécsény, Rimóc, Szügy és Bánk csapatai szerepelnek.

  A megyei II. osztály keleti csoportjának beosztása: Kazár, Vizslás, Karancskeszi, Karancsság, Ságújfalu, Mihálygerge, Nógrádszakál, Mátraterenye, Karancsalja, Etes, Egyházasgerge, Mátraszele. A déli csoportban Szurdokpüspöki, Felsőtold, Jobbágyi, Buják I., Vanyarc, Csécse, Ecseg, Szirák, Mátraszőlős, Lucfalva, Bercel és Ménkes, míg a nyugati csoportban Nógrádkövesd, Őrhalom, Nézsa, Babcsán Művek, Nógrádsáp, Ipolyszög, Magyarnándor, Patak, Keszeg, Becske, Dejtár, Kétbodony, Hugyag és Diósjenő csapatai szerepelnek majd.


Jenő napját ünnepelték


Ez évben immár kilencedik alkalommal tartotta meg névnapját Diósjenő, a Börzsöny lábához simuló nyugat-nógrádi település. A történelmi Magyarország területén huszonegy Jenő nevezetű falu van, ezért kapta megkülönböztetésül a középkorban a diós előtagot. S hogy ez a névrész se szomorkodjon, kitalálta hozzá egy helyi civil szervezet az őszi diófesztivált.

   Minden év júliusában viszont, a Jenő-naphoz legközelebb eső szombaton rendezik meg a falu kulturális seregszemléjét. Nem túlzás így nevezni, hiszen – bár természetesen ők is hívnak vendégeket, mert egy ünnephez vendég is dukál – elsősorban a helyiek mutatják be tudásuk legjavát. E tekintetben talán valamelyest különbözik is a szokásos falunapok menetrendjétől, s ezt nem csupán az itt is jelentkező pénzszűke okozza. Sokkal inkább az, hogy a falu intézményei, csoportjai önmaguk is képesek egy színes program összeállítására.

A helybeliek nagy sikert arattak


   A sort a Göllesz Viktor Intézet gondozottjai kezdték. A volt grófi kastélyban működő szociális intézet épp az idén ünnepli fennállásának félszázadik évfordulóját, s az elmúlt évtizedek alatt a falu szerves részévé vált. Még ma is emlegetik, akik látták a tavalyi fellépésük helyi hagyományokat feldolgozó palóc lakodalmasát. Ez évben húsvéti népszokásokat vittek színre. A napokban egy győri találkozón mutatták már be ezt a programjukat, nagy sikerrel.

   A színes programban az általános iskolások folytatták a sort táncaikkal, mesejátékukkal. A Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola zenei tagozatának növendékei hangszerszólókkal kedveskedtek a közönségnek. Két helyi roma néptánccsoport is működik a faluban, az egyik Romalehopp, a másik Fekete Gyöngy néven. Számos fellépésük során hoztak már dicsőséget településüknek.

A Jenő-napon mindenki talált magának szórakozást

   A Kőszirt néptáncegyüttes az egyik közeli hegycsúcsot választotta névadójának. Az elmúlt évek alatt számos környékbeli, sőt határon túli fellépés során gyarapodott a repertoárjuk. Most is megérdemelten arattak vastapsot. A falunap bővelkedett a meglepetésekben. Az egyik ilyen volt, hogy az óvónők is előadtak gyönyörű diósjenői népviseletükben egy táncot, de talán még inkább meglepte a jelenlévőket, hogy a képviselő-testület is táncra perdült, élén a polgármesterrel és a jegyzővel.

   A Jenő-nap alkalmat ad arra is, hogy az arra méltó emberek teljesítményét elismerjék. A díjátadó ünnepség keretében kiemelték azokat, akik portájuk szépítésével járultak hozzá falujuk jó híréhez. Ez alkalommal került sor a „Diósjenő Szolgálatáért” kitüntetés átadására is. A képviselő-testület döntése szerint az idén erre a legméltóbb Teszáry Károly, a börzsönyi tájvédelmi körzet ma már nyugállományban lévő egykori vezetője, valamint az évek óta nagy lelkesedéssel működő Kőszirt táncegyüttes érdemelte ki.

   A Börzsöny közismerten kiváló élőhely a nagyvadak számára. Nem maradhatott ki így a bemutatók sorából a diósjenői vadásztársaság trófeagyűjteménye sem. A meglepően gazdag kiállítás a program egyik ékessége volt.

   Az este a hagyományoknak megfelelően szabadtéri bállal fejeződött be, ám ezt megelőzően a program még egy zenei csemegére invitálta a falu lakóit. Dr. Lackovszki Győző, Diósjenő háziorvosa és felesége, Bartos Edit már több ízben örvendeztették meg a komolyzenét kedvelőket hangversenyeikkel a római katolikus templomban. A szépen hangzó orgonaszó és a kiváló énekszólók most sem okoztak csalódást senkinek.

Végh József

 

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 2007. július 16-i száma


Mától hármas fokozatú a hőségriadó

 

Mától - az országos tiszti főorvos utasítására - már hármas fokozatú hőségriadó van érvényben, mert az elkövetkező öt napban 27 foknál is magasabb lesz a napi átlaghőmérséklet. Az ilyen nagy hőség fokozottan terheli a szervezetet, harmadával növeli a napi halálozást.

 

   Az ÁNTSZ azt kéri a lakosságtól, hogy napközben tartsa becsukva az ablakot, lehetőleg éjszaka szellőztessenek. Aki csak teheti, a hőségriadó alatt kerülje a megerőltető fizikai munkát. A melegben fogyasszon mindenki sok folyadékot, az útnak indulók vigyenek magukkal legalább egy palack ásványvizet. A ruházat legyen szellős, világos színű. A rendszeresen gyógyszert szedők beszéljenek kezelőorvosukkal, hogy a nagyobb folyadékbevitel miként befolyásolja a készítmény hatását. (Jó tudni, ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, az orvosságokat célszerű a hűtőben tárolni.)


Továbbra is érvényben van a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalom

 

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a kijelölt tűzrakó-helyeket sem szabad használni.


2007. július 15.

 

Kánikula – elrendelték a hőségriasztást

A kánikulai meleg miatt vasárnapra kettes fokozatú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos, Falus Ferenc a tartósan magas hőmérsékletre tekintettel hétfőtől csütörtökig a legmagasabb, hármas fokozatú riasztást léptet életbe - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

   Az országos tiszti főorvos azt javasolja, hogy az idősek kánikulában tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

   Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk. A gyógyszereket szedő betegek pedig kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát - figyelmeztet Falus Ferenc.
   Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, akár a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Az országos tiszti főorvos azt javasolja, hogy aki teheti, húzódjon árnyékba délelőtt 11 és délután három óra között.

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban azt közölte az MTI-vel, hogy szombaton és vasárnap erős, azaz 7,3 és 7,6 közötti maximum UV-B sugárzás várható.


2007. július 14.

Jenő-nap 2007

a Jenő-napról készült képek megtekinthetők itt

 

Virágos Diósjenőért

pályázat nyertesei

Laki Sándorné - József Attila u. 54. sz.

 

Kossuth Lajos u. 82. sz.

 

Börzsönyi u. 104. sz.

 

Horváth Miklós - Börzsönyi u. 98. sz.

 

Csurja József - Dózsa György út 101. sz.

 

Bircsák Istvánné - Ifjúság u. 16. sz.

 

Szarvas József - Kossuth Lajos út 40/2. sz.

 

Márton Sándor - Tópart u. 45. sz.

 

Bende Lászlóné - Üdülősor 2. sz.

 

Üdülősor 4119. hrsz.2007. július 13.

 

Újabb hőségriasztás

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleménye

A hőségtervben meghatározottak alapján az Országos Tisztifőorvos 2007. július 15-re (vasárnap 0-24.00 óra) elrendelte a 2. fokozatú hőségriasztást. A hét további napjaira, július 16-án 0 órától, július 19-én 24 óráig a 3. fokozatú hőségriadó lesz érvényben.

   A Tisztiorvosi Szolgálat feladatai mindkét fokozatban azonosak, a 3. fokozatú hőségriadónál az egyéb intézkedések a Katasztrófavédelem hatáskörébe tartoznak.

   A klímaváltozás egészségi kihatásainak megelőzése, az alkalmazkodás elősegítése:

   A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot.

  Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál.

  Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. A gyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.

  Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

  A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, akár a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet.

  Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.

   Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!

  A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!

 

Budapest, 2007. július 13.

Dr. Falus Ferenc

országos tisztifőorvos

A főbb üzenetek a lakosság részére

Kerüljük a meleget

Fontos megjegyzések

Hűtse lakását

Fontos a szobahőmérséklet mérése!!

Napközben  tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.

Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli.- nem javasolt a túlzott légkondicionálás.

A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen

Biztosítva van-e a hűtött helyek elérhetősége? Csak  ennek megléte esetén ajánlható!

Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban

 

A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg” festék, párologató, zöld növények).

 

Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást

 

Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben

Időseknél növelheti az elesés veszélyét

Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben

 

Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget

 

Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat

Fontos a sópótlásra való figyelmeztetés! Vízmérgezés veszélye! A coffein vízhajtó hatására is fel kell hívni a figyelmet

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt

A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására

Ellenőrizze testhőmérsékletét!

Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!

Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten

Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!

Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát

 

Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről

 

 

Dr. Bodnár Judit

regionális tisztifőorvos