Felkészültünk menekültek fogadására

Egyéb kategória, Hírek, Kiemelt, Közlemény, Önkormányzati hírek, Testvértelepülés

Tisztelt lakosság, kedves Barátaink!

 

Diósjenő az elsők között szervezte meg a gyűjtést,  hálásan köszönjük mindenkinek az adományokat, segítséget. Emberségből jeles.

Az összegyűjtött adományok tegnap délben célba értek.

 

Tartva attól, hogy a neheze hátra van, községünk felkészült menekültek fogadására. Egyeztetve megyei polgári védelmi és katasztrófa védelmi szakemberekkel, felmértük és kijelöltük az erre alkalmas helyszíneket és létesítményeket. A dolgok jelenlegi állása alapján mintegy ötven menekült fűtött, megfelelő higiénés körülményekkel rendelkező helyen való elhelyezését, és étkeztetését tudjuk megoldani. Gondoskodni tudunk az emberek kulturált tisztálkodásról, mosási lehetőségről, a kijelölt helyiségek takarításáról és fertőtlenítéséről.

Szükség szerint óvodai és iskolai helyeket, tudunk biztosítani gyermekeknek. Munkát és jövedelmet tudunk biztosítani a felnőtteknek.

Az egyetlen jelentős hiányosság a matracok, vagy tábori ágyak és ágyneműk, takarók hiánya, de ebben a kérdésben is egyeztetés folyik a polgári védelemmel. Mindazonáltal szükségessé válhat, hogy a lakosság segítségét is kérjük amennyiben élesedne a helyzet, kérjük hogy aki teheti, mérje fel a nélkülözhető matracok, takarók, párnák, lepedők számát. Amint eljön az ideje, segítséget kérünk.

Időközben sikerült felvenni a kapcsolatot testvértelepülésünk, Macsola előljárójával, aki elmondta, hogy jelenleg nincs veszélyben a falujuk, ott nem zajlanak harci cselekmények. Nekik az oda érkező menekültek ellátása okozhat gondot, ezért igyekszünk mi, a saját eszközeinkkel támogatni az ő karitatív tevékenységüket. De a helyzet óráról órára változhat, így arra is felkészültünk, hogy közvetlenül Macsoláról érkezőket is be tudjunk fogadni. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, természetesen macsolai lakosokat is el tudunk szállásolni a kialakítandó menekült szállásokon.

Biztosak vagyunk abban, hogy ha a helyzet megkívánja lakossági felajánlások is érkeznek menekültek fogadására. Konkrét tudomásunk is van ilyen példáról, a legmélyebb tisztelettel adózunk az önzetlen segítőknek. De ugyanitt érdemes megemlíteni azokat is, akik lehetőségeikhez mérten, akár a legkisebb felajánlással is segíthették az adománygyűjtést: a két üveg lekvárt hozó nénit, vagy a gondosan kimosott gyermekplédjét leadó kiskamaszt. A lakosság szíve, józan esze működik, és csak ez számít. Szükségben mindig megmutatkozik, hogy nagyon sok derék lakosa van községünknek.

 

Diósjenő Község Önkormányzata

Olvasson tovább!

Kátyúzások az önkormányzati kezelésű útszakaszokon

Tisztelt Lakosság! A Haladás utca felújításával párhuzamosan megkezdődtek a saját fenntartású, belterületi utcák kátyúzási munkálatai is. A narancssárga jelölésekkel már a

Tovább olvasom...

Előkészítő munkák a bekötő úton

Tisztelt Lakosság kedves Barátaink! A mai napon bizonyára többen is tapasztalták, hogy munkagépek lassították a forgalmat a bekötő úton. Mozgó

Tovább olvasom...

Bölcsődét építünk!

Újabb vállalás teljesítése kezdődött. Az ideiglenes villanybekötés megtörtént, építési napló megnyitva, elkezdhető a bölcsőde építése. A szerződés szerinti előleget

Tovább olvasom...