Óriási siker Diósjenőn – Megvédjük időseinket!

Egyéb kategória, Hírek, Kiemelt, Közérdekű, Községfejlesztés, Önkormányzati hírek

A Diófa Szövetség egyik vállalása az volt, hogy a ciklus végéig az egész községet lefedő, a helyi közbiztonságot kiemelkedő hatékonysággal szolgáló köztéri kamera-rendszert építünk ki. Nem kellett a ciklus végéig várni, azonnal nekifogtunk a munkának. Jóval a kiépítési határidő előtt elvégeztük a munkát.
Községünk a Magyar Kormány által indított Gazdasági Felzárkóztató Program keretében jutott ehhez a pályázati lehetőséghez. Ennek a programnak egyéb gyümölcseit is élvezheti közösségünk, a későbbiekben átfogó tudósítást nyújtunk a részletekről.

A pályázatban rendelkezésre álló 40 millió forintból egy 32 kamerás, borotvaéles, 4K felbontású képet továbbító hálózat és a rögzítést végző központi egység épült ki. A rendszer közvetlenül kapcsolódik az ORFK térfigyelő központjához. A kameraképek éjszaka is értékelhetőek, valamint rendszám felismerésre is alkalmasak. Összehasonlításképpen, tudomásunk szerint van olyan település a környéken, ahol 6 kamerát terveznek üzembe helyezni ugyanebből az összegből. Nekünk majdnem hatszor annyit sikerült.
Megvalósítottuk, saját forrásból, a rendszert összekötő, saját tulajdonú optikai hálózat kiépítését, elindult a tesztüzem.

A június 4-i emlékműavató és megemlékezés után, az esti órákban kaptam egy telefonhívást a Rétsági Rendőrkapitányság munkatársától, aki kérdezte, hogy működik-e a rendszer, mert „unokázós” csalók károsítottak meg közösségünk egyik idős lakosát.
Nagyon boldogok voltak a válaszom hallatán, öt perc múlva találkoztunk a hivatalnál, ahol 4-5 nyomozó kezdte meg a forró nyomos profi munkát. Utcáról utcára haladva, az elkövetők valószínűsíthető útvonalát követve a kamerákon, sikerült azonosítani a bűnözők járművét, annak rendszámát, Éjfél után ért véget a helyszíni munka, és a napokban hozták tudomásunkra, hogy villámgyors, sikeres munkát követően elkapták a bűnözőket. A bűnözők, a községünkben zsákmányolt összeggel együtt 20 millió forinttal károsítottak meg idős embereket.

A Kormány által erre a célra Diósjenőnek adott 40 millió forint fele, egyetlen akcióban megtérült. Köszönjük a Magyar Kormány döntését, a magunk részéről, úgy érezzük, megszolgáltuk a belénk vetett bizalmat.

A célt máris elértük. Megnehezítettük azok dolgát, akik diósjenői lakosok kárára kívánnak bűncselekményeket elkövetni.
Diósjenőn élni jó. És nem mellesleg egyre biztonságosabb!

Székely József
polgármester

Olvasson tovább!

Kátyúzások az önkormányzati kezelésű útszakaszokon

Tisztelt Lakosság! A Haladás utca felújításával párhuzamosan megkezdődtek a saját fenntartású, belterületi utcák kátyúzási munkálatai is. A narancssárga jelölésekkel már a

Tovább olvasom...

Előkészítő munkák a bekötő úton

Tisztelt Lakosság kedves Barátaink! A mai napon bizonyára többen is tapasztalták, hogy munkagépek lassították a forgalmat a bekötő úton. Mozgó

Tovább olvasom...

Bölcsődét építünk!

Újabb vállalás teljesítése kezdődött. Az ideiglenes villanybekötés megtörtént, építési napló megnyitva, elkezdhető a bölcsőde építése. A szerződés szerinti előleget

Tovább olvasom...