Hamarosan táncolhatunk a „Tükrösben”

Egyéb kategória, Helytörténet, Hírek, Kiemelt, Községfejlesztés, Kultúra, Önkormányzati hírek

Idősebbeknek szép emlék, ifjabbaknak az elbeszélésekben megelevenedő helyszín, amiről nincs is igazán elképzelésünk. Az egykori Villtesz saroképület tánctermében, — amikor ott még kultúrház működött —, a statikailag fontos oszlopok tükörrel voltak borítva. Szívesen mesélték a szépkorúak, hogy a bálokon táncolva mint nézegették magukat a tükrökben.

Hogyan is emlékezik meg a régi „kultúr” építéséről az 1950. szeptember 1-i Szabad Ifjúság:

„Diósjenőn — a börzsönyi hegyek tövében — egy tönkrement üdülő épületét alakították át erre a célra. Nem ment könnyen, az épületben derékig ért a törmelék, az udvaron szeméthalmok és áthatolhatatlan dudva.

Százharmincháromezer forintba került,

mire nagyjából rendbehozták. Ebből az összegből 45 ezer forint az állami hozzájárulás, — a többit a falu lakossága maga végezte el, társadalmi munkával. Vasárnap reggelenként, hétköznap esténként fiatalok és idősebbek, asszonyok és lányok, úttörők és katonák tettek-vettek az udvaron, s a DISZ tagjai 30—40 főnyi csoportokban takarították a törmeléket, a kőművesek elől a bodorodó porban…”

Végh József helytörténész kutatása alapján

 

„…Az Alkotmány ünnepe volt az első kárpótlás a fáradozásokért. Pesti üzemi kultúrcsoportok érkeztek az otthon felavatására. A műsort az udvaron rendezték, a magasra nyújtózkodó hársak, akácok, juharok árnyékában, az épület elé emelt szabadtéri színpadon. A diósjenői dolgozó parasztok gyönyörködve szemlélték a látványos műsorszámokat…”

Igazán jó hír, hogy a mostani testület vállalta a „Tükrös” közösségi terének újrateremtését. Hamarosan visszaköltözik az élet az épületkomplexum ezen szegletébe is. A Szabadság úti szárny már javában üzemel, mint brikettáló. A Kossuth úti hosszú szakaszban az új orvosi rendelő kap majd helyet és a kettő között lesz az új közösségi tér. Természetesen nem a fent kiemelt összegből, hanem annak többszöröséből valósul meg a beruházás.

A legutóbbi helyhatósági választások után ez a kép tárult elénk az egykori táncteremben. Azt megelőzően száradó faaprítékkal volt tele a helyiség, a mállott falak magasságáig.

A még nem végleges elrendezési terv szerint így fog kinézni az új közösségi tér.

A beruházás elindult, megrendelést követően a napokban meg is érkezett az ózdi kohóból az a két darab, 12 méter hosszú, 400 mm magasságú I gerenda, amivel kiváltható lesz a „Tükrös” terem egyik oszlopa, így megnövelve a táncteret, illetve a közönség által használható területet. A közel egytonnás elemeket hat méter magasságba kell majd emelni az építkezés során. A megmaradó oszlopot, a régi szép emlékek jegyében, természetesen tükörrel borítjuk.

Az építés során folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat az aktuális helyzetről, rövidesen a látványtervekkel is jelentkezünk.

További szemelvények a Szabad Ifjúságból:

„…A nagy előadóterem egyúttal mozi is. Egyedül ezt a helyiséget tudták a felszabadulás után rendbehozni, ezt használták a tömegszervezetek is. 1946-ban — ha szovjet filmet mutattak be —, alig lézengtek néhányan a moziban. Az idén ugyanezeket a filmeket telt ház előtt vetítették le. Az Ifjú Gárdának olyan sikere volt, hogy egymásután háromszor forgatták, de harmadszorra is tömve volt a terem. Most ott tartanak a diósjenőiek, hogy keskeny vetítőjüket kicserélik normálra, mert akkor a színes filmeket is élvezhetik…”

És 71 évvel ezelőtt így zárta a szerző a cikkét:

„Kövessétek a diósjenői példát! Kezdeményezzetek bátran, dolgozzatok a kultúrotthonért, és akkor a ti üzemetekben, falu­tokban is felépül a műveltség, a tu­dás elsajátításának új erődje: a kultúrotthon.”

Külön köszönet Végh Józsefnek a felkutatott, korabeli dokumentumokért.

 

Olvasson tovább!

Takarítói munkalehetőség az önkormányzatnál

Diósjenő Község Önkormányzata pályázatot hirdet takarító munkakör betöltésére.

Tovább olvasom...

Hulladékgazdálkodási törvény megsértése

Tisztelt Lakosság! Az elmúlt hónapokban több alkalommal fordult elő, hogy diósjenői lakos(ok) hulladék-kezelési problémáik megoldásával bíztak meg olyan helybéli „vállalkozó(ka)t”,

Tovább olvasom...

A megújult Községi konyha étlapja és árai

Tisztelt lakosság! A megújult Községi konyhán rendelhető napi menü. Június elején (e hét hátralévő napjain) az alábbiak szerint alakul az

Tovább olvasom...